Automobilul-avioneta FILIP

Despre masinile fabricate inainte de 1940

Moderators: Werner, mariusjaz

Post Reply
User avatar
aztec
Incepator
Incepator
Posts: 27
Joined: 11 Dec 2006, 21:03
Location: Bucuresti

Automobilul-avioneta FILIP

Post by aztec »

In mai 1928, mecanicul constructor de avioane Mihail Filip obtinea, dupa multe straduinte, fondurile necesare puse la dispozitie de Asaociatia Arpa a Sectorului III Albastru din Bucuresti, pentru finantarea proiectului sau privind construirea unui automobil-avioneta fara coada, pe care l-a numit stabilo-plan. Prototipil trebuia sa fie realizat la Uzina de Avioane SET (Societatea de Exploatari Tehnice) din Bucuresti. Fuselajul si aripile stabilo-planului erau construite din tuburi de otel pe care se asezau lonjeroanele si nervurile din lemn de rezonanta, fiind acoperite cu panza de in bine emailata. Pentru a se deplasa usor de la un aerodrom la altul, aripile avionetei se pliau in lungul fuselajului. Motorul "Voisin" de 65 cp era destul de puternic pentru a asigura o viteza de 180 km/h in aer si de 40km/h pe sol. Elicea putea fi decuplata de motor, ramanand in pozitie verticala sau orizontala. De la motor, miscarea se transmitea printr-un lant la roata din spate, cu ajutorul unui reductor cu doua trepte, indeplinind functia de cutie de viteze.
Trenul de aterizare era de o constructie speciala, servind ca directie, la fel ca la automobilele obisnuite. Comanda directiei se facea cu ajutorul unui volan-mansa. Atunci cand vehiculuil era folosit pentru zbor, un dispozitiv simplu permitea blocarea mecanismului de directie.
Automobilul-avioneta a fost incercat in zbor si omologat in august 1928 chiar de catre inventator si apoi de catre vestitul colonel aviatot Protopopescu, posesorul brevetului de zbor Nr. 1 din Romania.

User avatar
pantelimon
Membru legendar
Membru legendar
Posts: 1499
Joined: 28 Jan 2007, 20:35
Location: Bucuresti

Raspuns: Automobilul-avioneta FILIP

Post by pantelimon »

NEA AZTEC SANTEM TARI DE TOT BRE NATIA ASTA A NOASTRA A DAT O GROAZA DE MINTI LUMINATE.da o poza nu ai?
User avatar
suzuker
Incepator
Incepator
Posts: 31
Joined: 19 Mar 2008, 16:25
Location: Bucuresti

Re: Automobilul-avioneta FILIP

Post by suzuker »

Poze cu avioneta
Pentru detalii tehnice, fireste, pe un sait de afara  >:(  http://www.twitt.org/stabiloplan.htm
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
onlynow
Incepator
Incepator
Posts: 15
Joined: 13 Mar 2013, 13:01
Location: Bucuresti

Re: Automobilul-avioneta FILIP

Post by onlynow »

Foarte tare, imi place cum arata, util atat in zbor cat si pe sol :D, dar oare mai exista modelul respectiv, intr-un muzeu ceva sau pastrat pe undeva sau a fost dat uitarii si "luat" de rugina? :(

Post Reply