..am ales si o noua mascota ,sau posibil pazitor,dupa ce cereste
Concurs de design pentru noul Aro
- niscu
- Membru de elita

Re: Concurs de design pentru noul Aro
.am modificat putin unul din desene doar pentru a arata ca si in 20 de minute cat a durat treaba asta se poate in tra in cracterul Aro mai mult decat au facut-o studentii. Eu cred ca unii dintre ei nici nu au vazut bine un Aro de aproape.
[foto 2]
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pasiunile ne definesc,ne apropie si ne fac sa nu imbatranim degeaba !
-
dragospetres
- Membru legendar

Inteleg ca modelele prezentate nu intrunesc aprecieri.Dar totusi acesti tineri nu au fost indrumati de cadrele didactice?Exista catedra de design industrial la o Facultate de Mecanica?
- alex4wd2001
- Aro Club Romania

Nu prea cred ca se ocupa cineva de design acolo. Nici in Politehnica din Bucuresti nu se ocupa, cel putin in anii 90. Adresabilitatea explicita a fost, initial, catre tineri elevi, studenti, etc., (dupa cum scria, undeva, acolo). Nu ma prind clar care se doreste a fi finalitatea temei, dar nici un "profi" nu ar fi trimis oricum nimic, cat timp nu e clar ce se intampla cu drepturile asupra continutului desenelor.
Si eu, in facultate (design) am luat foarte in serios una din temele de proiect din anu 2 (un set de birou - suport pixuri, creioane, spatii de agrafe, markere, gume si alte mici detalii functionale). Am primit nota 8 (eh!), dupa care mi-am vazut desenul meu in forma reala de vanzare prin papetarii! Banu s-a dus la altcineva...
Oare si aici incearca cineva sa obtina idei de design pe aproape gratis?
Si eu, in facultate (design) am luat foarte in serios una din temele de proiect din anu 2 (un set de birou - suport pixuri, creioane, spatii de agrafe, markere, gume si alte mici detalii functionale). Am primit nota 8 (eh!), dupa care mi-am vazut desenul meu in forma reala de vanzare prin papetarii! Banu s-a dus la altcineva...
Oare si aici incearca cineva sa obtina idei de design pe aproape gratis?
Treaba cea mai grea e ganditu'
-
costy84
- Moderator

Finalitate cred ca asta ar fi: "Concursul a avut ca scop materializarea fizica a unui prototip capabil de a intra in productie de serie mica. Castigatorii concursului vor fi premiati iar proiectul cel mai reprezentantiv va fi pus in practica si autorul lui va face parte din echipa de realizare."
http://www.mec.tuiasi.ro/arorevolution.html
Cat despre drepturile asupra desenelor probabil se considera ca apartin celor care au organizat concursul o data ce au oferit si premii pentru ele iar castigatorul isi poate trece la C.V designul modelului si participarea la conceperea sa! (simpla supozitie)
Ciudat este ca partea asta "prototip capabil de a intra in productie de serie mica" am mai auzit-o pe la Mircea Diaconu acum ceva timp!
P.S: Eu sunt mai greu de cap asa ca va intreb, a priceput cineva care este DESENUL nu CONCURENTUL care a iesit pe locul 1?
http://www.mec.tuiasi.ro/arorevolution.html
Cat despre drepturile asupra desenelor probabil se considera ca apartin celor care au organizat concursul o data ce au oferit si premii pentru ele iar castigatorul isi poate trece la C.V designul modelului si participarea la conceperea sa! (simpla supozitie)
Ciudat este ca partea asta "prototip capabil de a intra in productie de serie mica" am mai auzit-o pe la Mircea Diaconu acum ceva timp!
P.S: Eu sunt mai greu de cap asa ca va intreb, a priceput cineva care este DESENUL nu CONCURENTUL care a iesit pe locul 1?
- niscu
- Membru de elita

Costy , cred ca stii foarte bine ca intrarea in productie ,chiar si serie mica, a unui automobil e o treaba complexa si costisitoare. E nevoie de un studiu de piata ,de unde rezulta genul de platforma,motorizare, costuri de productie...etc Apoi in baza acestor date si a specificului firmei, se cere ajutorul designului care astazi are tot mai putin spatiu de manevra. A lasa la pura intamplare realizarea unor proiecte de design pentru ca apoi sa spui ca le vei produce in serie mica ,mie mi se pare o gluma si cred ca nelamurirea lui Alex in legatura cu scopul acestui concurs e logica.
-
costy84
- Moderator

La faza cu serie mica nici eu nu "pun botu`" dar ceva in genul Gerula merge facut adica pur si simplu iei un ARO vechi si ii faci o caroserie noua si asfel se poate realiza prototipul "capabil" de a intra in productie. Practic se poate face ceea ce propunea ing Badita cu ARO GO adica toata mecanica ARO cu o noua caroserie deci aceeasi Marie cu alta palarie!
- niscu
- Membru de elita

..si eu cred ca se poate face ceva nou si frumos pe platforma unui Aro ,dar daca se gandeau la asta trebuia sa gasim la desene similitudi macar la distanta interax. Ultimul desen are oarecum volumetria unui 320 dar distanta intre axe e diferita de Aro sau de celelalte desene , deci nu au primit date in legatura cu vreo platforma.
Poate e un en-gross-ist care face rost de multe desene pe mai nimic si apoi le vinde ca sursa de inspiratie pentru altii
Poate e un en-gross-ist care face rost de multe desene pe mai nimic si apoi le vinde ca sursa de inspiratie pentru altii
- alex4wd2001
- Aro Club Romania

Mircea Diaconu are o abordare complet diferita. Cu ocazia interviului din "ams" mi-a dat cateva detalii care arata ca stie destul de clar ce vrea: in proiect vor fi implicati oameni care au lucrat la ARO (inclusiv design); caietul de sarcini al masinii a fost, in linii generale, stabilit - simplitate constructiva si robustete pe ideea "lightweight", polivalenta on/off road serioasa, prioritate pe conceptul practic (nu pe confort sau stil), pret cat mai accesibil, dotare spartana. Nu stiu cum va rezolva eficienta economica in regimul de productie la care se gandeste: ceva de ordinul a zeci de masini pe an.
Cel mai mult si mai mult, el sustine ca (daca "ecuatia" proiectului se rezolva) vrea ca masina sa fie construita la Campulung Muscel...
Mai degraba concursul de la Iasi ar putea fi un ecou la "Bucovina Vehicles".
Cel mai mult si mai mult, el sustine ca (daca "ecuatia" proiectului se rezolva) vrea ca masina sa fie construita la Campulung Muscel...
Mai degraba concursul de la Iasi ar putea fi un ecou la "Bucovina Vehicles".
-
costy84
- Moderator

http://www.cardesign.ru/portfolio/ama/18614/5116/30801/
http://flacaraiasului.info/iaro-camarad ... evolution/
http://www.tuiasi.ro/stiri/studenii-de- ... -maina-aro
"Proiectul cîștigător urmează să fie materializat de către o echipă de studenți de la mai multe facultăți ale TUIAȘI, din care va face parte și studentul care a desenat prototipul. „Studenții vor să facă această mașină la proiectul de diplomă, dar cu posibilitățile lor. Și dacă vor, îl pot realiza. Noi, facultatea, vrem să îi ajutăm cu sponsorizări pentru a pune în aplicare acest proiect. Vom face o echipă, evident, fiindcă o mașină nu o putem face cu un singur student, fiindcă automobilul este o construcție complexă are și mecanică, și electronică, și design”, a susținut decanul facultății de Mecanică."
http://flacaraiasului.info/iaro-camarad ... evolution/
http://www.tuiasi.ro/stiri/studenii-de- ... -maina-aro
"Proiectul cîștigător urmează să fie materializat de către o echipă de studenți de la mai multe facultăți ale TUIAȘI, din care va face parte și studentul care a desenat prototipul. „Studenții vor să facă această mașină la proiectul de diplomă, dar cu posibilitățile lor. Și dacă vor, îl pot realiza. Noi, facultatea, vrem să îi ajutăm cu sponsorizări pentru a pune în aplicare acest proiect. Vom face o echipă, evident, fiindcă o mașină nu o putem face cu un singur student, fiindcă automobilul este o construcție complexă are și mecanică, și electronică, și design”, a susținut decanul facultății de Mecanică."
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- alex4wd2001
- Aro Club Romania

Designul facut de Mircea Raiescu are cea mai sesizabila tusa de maturitate dintre lucrarile premiate ale concursului. Unde mai are de lucru, parerea me: a vrut sa faca un ARO prea avansat, prea sofisticat cu multe mici detalii frumoase... asa cum ARO nu a avut niciodata. Pentru a-si croi o noua identitate credibila, ARO ar trebui sa nu se "transforme" astfel (Hummer s-a tranformat si s-a dus).
- paul
- Membru legendar

Din pacate,designul modelelor propuse in concurs,pare usor caricatural fata de ce ar trebui sa fie....o caroserie reproiectata dar care sa pastreze liniile si armonia designului modelului Aro 244...cred ca modelul din poza Hisparo ar fi un bun inceput pt. designeri...pt. a obtine un retrodesign reusit 
UBI BENE IBI PATRIA
- niscu
- Membru de elita

Da Paul ,cred ca ai ales un exemplu bun. Un design de acum niste zeci de ani ,cu mici ajustari, ne face sa-l redescoperim la fel de prospat si in sec 21. Asta e o treaba care o mai putem intalni doar la barcile Hartley 16 sau Rolling Stones. Mi se pare jenant sa desemnam ca posibili continuatori ai unei astfel de legende in designul romanesc auto niste copii care in fond au nevoie doar de o tema pentru diploma.
-
costy84
- Moderator

Si totusi..... daca copii astia reusesc sa faca prototipul cat de cat dupa unul din desene le va da cu firma in cap celor care au fost implicati in proiectele AMROM si Bucovina Vehicles in materie de design!
- niscu
- Membru de elita

Costy ,eu cred ca valoarea unui proiect e ceva intrinsec si nu depinde de capacitatea managerilor de a-l pune in practica.
Apoi, una e sa vrei sa faci un vehicul ,chiar si in serie mica,in ideea de a-l vinde pe o piata deja saturata si cu gandul la rentabilitate. Alta e sa faci un proiect neoriginal , sa castigi concursul in fata unora si mai putin inspirati [unii ..elevi de liceu] ,iar apoi sa-l faci sa arate "cat de cat" ca o masina aducand bani de acasa. Tineretea aici nu pare un atuu ci mai degraba o circumstanta atenuanta
Parerea mea.
Apoi, una e sa vrei sa faci un vehicul ,chiar si in serie mica,in ideea de a-l vinde pe o piata deja saturata si cu gandul la rentabilitate. Alta e sa faci un proiect neoriginal , sa castigi concursul in fata unora si mai putin inspirati [unii ..elevi de liceu] ,iar apoi sa-l faci sa arate "cat de cat" ca o masina aducand bani de acasa. Tineretea aici nu pare un atuu ci mai degraba o circumstanta atenuanta
Parerea mea.
- tokyodream
- Junior

http://adevarul.ro/locale/iasi/foto-leg ... index.html
FOTO Legendarul automobil Aro a fost reproiectat la Iaşi şi urmează să construit în atelierele Facultăţii de Mecanică
24 de masteranzi, studenţi sau elevi din toată ţara pasionaţi de design şi de mecanică au participat cu proiecte la concursul "Aro Revolution", care şi-a propus reînvierea celebrului brand auto românesc.
Unul dintre cele mai apreciate modele de autoturism de teren din lume, în anii '70-'80 ar urma să fie reconstruit, cu o "faţă" modernă, în atelierele Facultăţii de Mecanică din Iaşi.
Peste 20 de tineri proiectanţi din România s-au înscris cu idei de facelift la concursul "Aro Revolution", organizat de Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice "Gh. Asachi" Iaşi.
După analizarea a peste 140 de schiţe juriul concursului l-a desemnat câştigător pe Silviu Ceauşu, un tânăr de 21 de ani, student în anul II la Facultatea de Mecanică din Iaşi. Aceasta a propus şapte variante, din care una urmează să fie realizată, sub formă de prototip, de la A la Z, în atelierele Facultăţii de Mecanică din Iaşi.
"Ne-a plăcut originalitatea şi faptul că a ţinut cont de absolut toate detaliile pe care noi le-am cerut. Şi este foarte frumos pentru că s-a reînviat, practic, un autoturism foarte frumos", a precizat, pentru Digi Tv, Gabriel Calancea, membru al juriului.
Tânărul câştigător, care spune că a muncit în medie 70 de ore pentru realizarea fiecărei schiţie, va fi recompensat cu 500 de lei şi o săptămână în Bulgaria, în cadrul programului Leonardo.
Pasul cel mai important după terminarea concursului este realizarea efectivă a prototipului. De acest aspect se vor ocupa studenţii din anii mai mici ai facultăţii, care vor munci la construirea automobilului sub îndrumarea unor profesori, iar maşina va constitui, practic, lucrarea de licenţă.
Costul construirii noului model Aro este estimat la 50.000 de euro, bani pe care oficialii Facultăţii de Mecanică mizează să-i obţină din sponsorizări.
Aro a fost un producător de vehicule de teren din Câmpulung-Muscel, România. Şi-a început producţia în 1957 şi a livrat peste 380.000 de vehicule, dintre care două treimi au fost exportate în peste 110 ţări. 90% din producţie a fost exportată înainte de 1989. Automobilul de teren a ieşit din fabricaţie în anul 2003 în România după ce uzina de la Câmpulung a fost condusă spre faliment în mod ruşinos.
FOTO Legendarul automobil Aro a fost reproiectat la Iaşi şi urmează să construit în atelierele Facultăţii de Mecanică
24 de masteranzi, studenţi sau elevi din toată ţara pasionaţi de design şi de mecanică au participat cu proiecte la concursul "Aro Revolution", care şi-a propus reînvierea celebrului brand auto românesc.
Unul dintre cele mai apreciate modele de autoturism de teren din lume, în anii '70-'80 ar urma să fie reconstruit, cu o "faţă" modernă, în atelierele Facultăţii de Mecanică din Iaşi.
Peste 20 de tineri proiectanţi din România s-au înscris cu idei de facelift la concursul "Aro Revolution", organizat de Facultatea de Mecanică a Universităţii Tehnice "Gh. Asachi" Iaşi.
După analizarea a peste 140 de schiţe juriul concursului l-a desemnat câştigător pe Silviu Ceauşu, un tânăr de 21 de ani, student în anul II la Facultatea de Mecanică din Iaşi. Aceasta a propus şapte variante, din care una urmează să fie realizată, sub formă de prototip, de la A la Z, în atelierele Facultăţii de Mecanică din Iaşi.
"Ne-a plăcut originalitatea şi faptul că a ţinut cont de absolut toate detaliile pe care noi le-am cerut. Şi este foarte frumos pentru că s-a reînviat, practic, un autoturism foarte frumos", a precizat, pentru Digi Tv, Gabriel Calancea, membru al juriului.
Tânărul câştigător, care spune că a muncit în medie 70 de ore pentru realizarea fiecărei schiţie, va fi recompensat cu 500 de lei şi o săptămână în Bulgaria, în cadrul programului Leonardo.
Pasul cel mai important după terminarea concursului este realizarea efectivă a prototipului. De acest aspect se vor ocupa studenţii din anii mai mici ai facultăţii, care vor munci la construirea automobilului sub îndrumarea unor profesori, iar maşina va constitui, practic, lucrarea de licenţă.
Costul construirii noului model Aro este estimat la 50.000 de euro, bani pe care oficialii Facultăţii de Mecanică mizează să-i obţină din sponsorizări.
Aro a fost un producător de vehicule de teren din Câmpulung-Muscel, România. Şi-a început producţia în 1957 şi a livrat peste 380.000 de vehicule, dintre care două treimi au fost exportate în peste 110 ţări. 90% din producţie a fost exportată înainte de 1989. Automobilul de teren a ieşit din fabricaţie în anul 2003 în România după ce uzina de la Câmpulung a fost condusă spre faliment în mod ruşinos.
ARO - oriunde, oricand !