Injectie BOSCH MOTRONIC pe ARO 10 - o modificare utila

Tipuri, performante, probleme, reparatii, modificari.

Moderators: mariusjaz, socratee

Post Reply
petrosani2005
Junior
Junior

Injectie BOSCH MOTRONIC pe ARO 10 - o modificare utila

Post by petrosani2005 »

Pentru a veni in sprijinul iubitorilor de ARO 10 cu motor pe benzina tip Dacia am lucrat la un proiect de modificare a instalatiei electrice si a catorva elemente mecanice.
Astfel am montat de pe o masina ce urma sa mearga la REMAT instalatia electrica ce cableaza motorul si contine calculatorul, sonda lambda, senzorul de turatie, pompa de benzina si modulul de injectie. Am sa va prezint in continuare etapele de realizare insotite de poze din diferite stadii de montare.
Am facut aceasta modificare din urmatoarele motive:
- o functionare fiabila si precisa din punct de vedere al procesului de ardere in pistoane si o corectie a dozajului de benzina in functie de o serie de parametrii oferiti de sonda lambda, temperatura aer, turatie
- intretinere simpla
- se poate modifica usor cu materiale existente pe la orice garaj
- poate functiona si pe GPL cu modificari minime
Mentionez ca este realizat practic de ceva vreme si functioneaza ireprosabil, ba chiar am observat o imbunatatire a puterii motorului in diverse stadii de functionare
Last edited by petrosani2005 on 17 Jan 2014, 08:27, edited 1 time in total.

petrosani2005
Junior
Junior

Re: Injectie BOSCH MOTRONIC pe ARO 10 - o modificare utila

Post by petrosani2005 »

Pentru realizarea practica sunt necesare urmatoarele materiale, piese, etc:
- motor de 1600 cmc de tip Dacia 106.xx (se poate si de 1400 cmc ) - sepoate folosi si motorul existent daca merge perfect si nu are uzura
- cablaj instalatie electrica din compartimentul motor - se va lua pana dupa mufa rotunda de conectare (se vor lasa 15 cm de cabluri )
- sonda lambda impreuna cu teava de evacuare (doar pentru a lua piulita sudata in teava)
- senzor de turatie
- calculator BOSCH MOTRONIC
- chef de lucru....
petrosani2005
Junior
Junior

Post by petrosani2005 »

o atentie deosebita trebuie acordata la:
- realizarea gaurii pentru montarea senzorului de turatie
- pozitionarea si sudarea piulitei senzorului lambda
- conectarea cablurilor de la cablaj injectie la instalatia electrica a masinii
adytt
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by adytt »

bravo, felicitari pentru proiectul reusit, asteptam sa vadem si cateva imagini plus informatiile aferente.

petrosani2005
Junior
Junior

Post by petrosani2005 »

- se demonteaza de pe cutia de viteze carcasa ambreiajului (in varianta in care se lasa cutia de viteze pe masina)
- se masoara cotele dupa modelul de la masina de la care s-a luat senzorul
- se polizeaza o nervura din carcasa care impiedica alinierea
- se curata zona de impuritati si se toana o masa de turnare cu intarire rapida (Bison, Poxipol, etc)
- se slefuieste suprafata gaurii astfel incat sa formeze o suprafata plana perpendiculara fata de coroana dintata
- se marcheaza centrul gaurii si se da o gaura cu diametrul de 18mm
- se monteaza carcasa ambreiajului pe motor si se pune in fata senzorului o bucata de material pentru a se ajusta sa calce pe coroana dintata si sa ramana acel spatiu de 1mm pentru senzor - in functie de aceasta cota se mai slefuieste suprafata sau se adauga material pana la pozitia finala
- se marcheaza gaura surubului de fixare si se gaureste cu un burghiu de 5.5mm apoi cu un tarod de 6 se executa filetul care trebuie sa treaca inclusiv prin carcasa de aluminiu
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
petrosani2005
Junior
Junior

Post by petrosani2005 »

Conectare cablaj injectie pe instalatia clasica:
- se identifica firele de dupa cupla rotunda:
- firul verde gros --> se conecteaza la borna plus ce a fost pe bobina de inductie
- firul galben gros --> se conecteaza la + alimentare pompa electronica benzina
- firul albastru --> se conecteaza la masa caroseriei
- firul rosu --> se conecteaza la bec bord indicator injectie
- firul verde/maro --> se conecteaza la bec bord indicator injectie
- firul galben/maro--> se conecteaza la turometru

Cu urmatoarea mentiune: daca se pastreaza bordul vechi se va desface turometrul si pe cablaj se va inlocui o rezistenta de 82K cu una de 1,5K pe intrarea semnal in turometru (se poate monta bord TAKOSAN care are deja prevazut acest martor injectie si turometru modificat, iar cablarea la martor se poate face usor)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
aro_geo
Membru
Membru

Post by aro_geo »

Apropo, nu iti trebuie si volanta de injectie? La Aro 10 cu grupul fata fixat de sasiu cred ca se poate schimba carcasa ambreiaj cu una de la cutia de dacie pe injectie.

Ps: pentru filet de 6 se executa gaura de 4.8 nu de 5.5.
petrosani2005
Junior
Junior

Post by petrosani2005 »

Corectez: gaura de 4,8 mm pentru filet de M6 (am scris din viteza.... desi nu este vreo forta acolo)

Eu am luat motorul de o Dacia Nova care o avea deja coroana si distantierul pentru electromotor si am schimbat doar discul de ambreiaj
Nu se poate pune carcasa de la Dacia pe injectie pentru ca are o forma deosebita in partea de jos si nu etanseaza...se poate bricola sa se acopere acel spatiu
wolfman
Membru
Membru

Post by wolfman »

Nu vreau sa fiu carcotas, nu ma intelegeti gresit dar daca este vorva de 'vestita' injectie monopunct montata de fabrica pe dacile dupa 2000 de ce te-ai mai chinuit cu modificarile si nu ai luat motorul cu totul de la dezmembrari, cred ca este foarte ieftin. Cat despre injectia pe dacie (ma refer la modelul vechi 1400/1600) ma bucur sa aud ca functioneaza si nu-ti face probleme. Ca orice roman, am avut dacie din '96 carburatie si pot sa spun ca a mers impecabil pana prin 2004 cand am vandut-o. In 2000 am cumparat una cu injectie (break) si am lasat-o parintilor la tara pentru a cara cu ea diferite chestii (ceva marfa, gonoiul la platforma, o data pe an mergeau da faca tuica) deci masina de tavaleala. Pe langa ea au auvut alta masina pentru plimbare deci in 10 ani cat au tinut-o a parcurs 60.000 km. Dupa cateva luni de la cumparare a inceput sa faca figuri in sensul ca relantiul ba statea la 500 rpm si tremura toata, ba la 1100 rpm (prea turat motorul), ba mergea bine si frumos, ba nu tragea si cand apasai acceleratia dadea in nas. S-a intamplat de mai multe ori sa se opreasca in mers (pompa din rezervor nu mai lucra), a fost schimbata pompa cu una noua dar nu s-a rezolvat problema deci pe partea de injectie/motor numai probleme. Masina fiind luata de noua a mers de nenumarate ori la service/reprezentanta dar nu a reusit nimeni sa-i dea de cap. Cam tot ce s-a schimbat la ea (pompa benzina, bobina indectie, motoras pas cu pas, injector) au fost piese 'originale' Dacia. Daca ar fi sa aleg intre injectie si carburator (pe motorul de dacie) as alege carburatorul fara discutie. Dar ma bucur sa aud ca la tine merge bine motorul, poate am avut eu ghinion cu masina respectiva
petrosani2005
Junior
Junior

Post by petrosani2005 »

Se poate intampla si varianta ta, dar nu trebuie sa generalizam din cauza asta.
Eu am luat instalatia de pe o masina care timp de 11 ani a functionat impecabil din punct de vedere al motorizarii.... caroseria a fost buba cea mare.
O problema la aceasta varianta de injectie MOTRONIC de la Bosch are un mare off legat de firele de alimentare (partea de plus si minus), in rest injectorul merge bine daca exista filtre de benzina schimbate la timp. O alta problema majora de la ele a fost motorasul pas cu pas de la relanti. Pompa de benzina originala Bosch a mers impecabil daca a functionat imersata total in benzina... daca a fost schimbata cu una de calitate indoielnica...... atunci da dureri de cap si probleme de functionare intermitenta sau ardere modul de comanda din unitatea Bosch Motronic.
petrosani2005
Junior
Junior

Post by petrosani2005 »

Poze din timpul modificarii
petrosani2005
Junior
Junior

Post by petrosani2005 »

montare pe caroserie
petrosani2005
Junior
Junior

Post by petrosani2005 »

diverse etape
petrosani2005
Junior
Junior

Post by petrosani2005 »

alte poze
petrosani2005
Junior
Junior

Post by petrosani2005 »

poze

Post Reply