HOBBY-altele de cat ARO.

Tot ce va trece prin cap,inclusiv politica

Moderator: costy84

George
Administrator
Administrator

Re: HOBBY-altele de cat ARO.

Post by George »

audi este cel de grupa b, insa cele doua lancii sunt din generatia de dupa.
uite si ceva din zilele noastre:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
ARO CLUB ROMANIA

niscu
Membru de elita
Membru de elita

Post by niscu »

OHOoo!
Foarte bun cadraj !
Pacat ca a inghetat miscarea cu un timp de expunere prea scurt! Cu un trepied Solid,un timp putin mai lung si rafala ,ar fi obtinut ceva de genul imaginii mazgalite ,repede de mine in Paint.Impresia miscarii da sens pozitiei de "fereala" a personajului si inscriptiei- Ave Maria,chiar daca estompeaza un pic culorile.
[Sau poate ca marketingul a cerut sa se vada clar toate reclamele de pe masina...?]
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pasiunile ne definesc,ne apropie si ne fac sa nu imbatranim degeaba !
George
Administrator
Administrator

Post by George »

nu pare imagine care sa provina de la echipa, ci mai degraba surprinsa de vreun paparatz. si nu cred ca masina era in mare viteza, ci mai degraba se deplasa normal pe vreo etapa de legatura. nu se vede praf, locul e prea stramt si e in zona locuita, ca sa fie o proba speciala...cel mai probabil confrunta roadbook-ul.
ARO CLUB ROMANIA
niscu
Membru de elita
Membru de elita

Post by niscu »

Observatie de cunoscator in rally ! Dar si la 5 km/h se poate obtine impresia de miscare .Cu sau fara praf.
Ce caracteristici are citroenul din imagine si de ce ajunge la asa un cost mare ?

George
Administrator
Administrator

Post by George »

nu contest ce se poate face cu poza aia...eu spuneam doar ce cred despre cum a fost realizat cadrul. e ceva de genul aluia cu soldatu' american in irak, la un colt de cladire cu pujka in mana, pe burta, si un copil urcat pe o piatra parca, de facea pipi pe soldat. nu stiu daca e reala, dar mesajul a fost altul decat ala de miscare. zic... ;D
cat despre masinile folosite in campionatul mondial la ora actuala, trebuie mentionat ca, asa cum am zis si mai devreme, au fost inlocuite. citronelu c4 din poza a fost inlocuit de noul ds3, iar focusul, rivalul lui c4 a fost inlocuit de fiesta. poze mai jos.
cat despre specificatiile tehnice ale unei masini, uite pe aici despre fiesta: http://www.crash.net/world+rally/featur ... tions.html
masinile sunt destul de apropiate, intrucat exista regulamentele care dau cadrul legal, sa zic asa. este limitata capacitatea cilindrica, de anul asta la 1600cmc, au turbinele cu restrictor (adica nu au voie cu turbine cat casa si cu admisie fara limite), inclusiv greutatea minima a masinii (nu are voie sub 1200kg, cu plinul facut si pilotul si copilotul in ea. diferentele sunt facute, intre masini, de fiabilitate, de setari (pentru ca se pot modifica anumiti parametri ai motorului, ai cutiei de viteze, ai diferentialelor, ai suspensiei), de experienta echipei de tehnicieni si bineinteles, de piloti. in conditiile in care se realizeaza o diferenta asa mica, de 0,2 sec in 3 zile de concurs, e clar ca masinile sunt foarte apropiate ca performante, indiferent de fabricant.
in linii mari, o masina de clasa WRC are:
- tractiune integrala permanenta cu diferentiale active (se transmite puterea la roata la care e nevoie in functie de traiectorie, inclinare, acceleratie sau franare etc...multa electronica);
- cutie de viteze secventiala (permite schimbarea vitezelor fara actionarea ambreiajului, precum si comanda prin clapete, la volan - exista si comanda normala la cv, insa nu e utilizata decat in caz de defectiune/rupere a sistemului cu clapete);
- frana de mana hidraulica, ce nu se blocheaza. nu e utilizata la parcare, ci numai pentru a arunca masina in derapaj. sistem de franare cu repartitia franarii pe punti reglabila.
- motorul este impins maxim...adica se scot 300cp din 1600cmc.
- caseta de directie demultiplicata (12:1 - are cam 1 tura jumatate de la un capat la altul;
- franele si suspensia difera de la macadam la asfalt. sunt special construite pentru fiecare suprafata de rulare. pentru asfalt se folosesc discuri mai mari, etrieri mai mari/cu mai multe pistonase decat la macadam.
suspensia este reglabila atat pe inaltime cat si in duritate.
- usi, capote din materiale compozite (kevlar, carbon, prostii din astea)

costurile se ridica asa de mult intrucat, fiind un regim de utilizare extrem, sunt folosite materiale rare fata de masinile de serie. un exemplu, la duster-ul de curse despre care am mai postat pe aici, cica sistemul de franare cantareste vreo 2kg si ceva, comparativ cu ala de serie, care cantareste vreo 15kg. diferenta asta de greutate se regaseste in niste costuri foarte mari.
o masina de genul asta nu e construita sa mearga cu o viteza foarte mare, viteza maxima foarte rar depasind 200km/h, insa sunt construite sa fie rapide pe drumuri virajate. asta presupune demaraj foarte bun, reprize foarte bune, frane foarte bune. masini de genul asta ruleaza cu 150km/h pe macadam sau zapada, acolo unde un sofer obisnuit, cu o masina obisnuita, nu ar depasi 40-50km/h.
apropos de intamplari hazlii, ca ai intrebat mai devreme, mi-am amintit una: eram pe la nucsoara, pe o ps din raliul argesului 2005 cred (era de macadam atunci), aproape de finish. dupa ce au trecut vreo 2 masini, trece si claudiu david. foarte tare...ti se zbarlea parul pe tine, sa stai pe marginea drumului cand a trecut. la care un nene de pe salvare, care era si el pe post de spectator, neavand de lucru doamne ajuta, zice: "eu nu stiu de ce ne-a chemat pe noi aici, ca in caz de ceva, noi nu avem ce face decat sa constatam"
cam astea sunt diferentele fata de ce vedem noi pe strada, insa, cu toate astea, raliurile sunt foarte sigure atata timp cat se respecta regulile si regulamentele de catre toti, inclusiv de catre spectatori. din pacate exista prea putina educatie in randul spectatorilor si de multe ori vezi pe margine manelisti cu berea in mana care traverseaza drumul in timpul cursei, care arunca pietre pe drum sau chiar in masini (tot prin 2004-2005, la raliul argesului, pe stramtu, un zevzec a dat cu o piatra in masina unei cunostinte, razvan trasnievschi, bolovan care nu numai ca i-a spart geamul masinii, dar l-a lovit si pe el. ca pilot cred ca e un stres suficient sa te concentrezi la cursa si la cum iei virajele...nu mai e nevoie sa stai cu frica sa nu dea prostii cu bolovani in tine.
in fine, pe scurt, ii invit pe toti cei carora le place sa se murdareasca pe maini ca apoi sa auda cum suna motorul, sa vina la orice cursa de raliu sau viteza in coasta si sa stea pe margine. nu are cum sa nu va placa si nu veti intelege decat daca veti vedea pe viu!

p.s.: in campionatul national masinile de clasa wrc nu sunt admise, ele alergand (daca ar veni, ca eu nu stiu decat una in acest moment existenta in RO) la grupa H, adica a masinilor fara omologare sau cu omologare expirata. batalia cea mare si clasamentele care conteaza se da la grupa N, adica a masinilor de serie, unde vedem multe mitsubishi lancer evo sau subaru impreza wrx/sti
ARO CLUB ROMANIA
George
Administrator
Administrator

Post by George »

ARO CLUB ROMANIA
niscu
Membru de elita
Membru de elita

Post by niscu »

Multumesc pentru explicatii !

Ala pe care" l-a durut" cred ca trece prin aceleasi momente ca si Boc cu taxa auto ! :-j

Cat despre fotografie am spus ce am spus din urmatoarele motive :
1-nu e important ce a dorit fotograful ci ce a obtinut.Se poate fotografia un platou cu mere, ca prima recolta din livada proprie,dar nimeni nu va vedea decat o natura statica cu fructe.Zero mesaj.Pentru mesaj e nevoie ca fotograful sa stie mai mult decat unde e declansatorul.
2- aspectele ce dau mesaj" fotografiei in cauza, sant: atitudinea usor surprinsa a persoanei din penumbra /prim plan, mesajul scris pe perete si unghiurile [plus contrastul dintre suprafetele tonale] date de cladiri+lumini" in cadru.Transmit aceleasi idei: dinamism[unghiurile],surpriza,surprinderea genereaza si o usoara teama.[senzatie intregita de mesajul scris.]
Ori masina statica este o gafa ce ma duce cu gandul la zero cunostere a limbajului specific din partea fotografului.Imaginea contine elemente contradictorii. Cadrajul e bun-probabil intamplator, sau cu ajutor PC.

Am cunoscut in Italia un grup de astfel de "fotografi",vanatori de imagini sportive.Doar unul era alfabetizat in domeniu,ceilalti mai scoteau un ban atunci cand reuseau sa vanda ceva.Nu stiau prea clar diferenta intre un filtru de difuzie si un sky-light si fotografiau numai pe automat, sute de cadre, cu timpi de expunere f. scurti [ca sa iasa clar ], din care alegeau cateva.
Un fotograf calificat nu face o astfel de gafa decat presat de cei de la marketing si asta poate fi un motiv pentru care in timp ar putea sa renunte si sa devina apicultor,meserie veche,nobila si unde doar albinele te bazaie la cap.Dar macar dau miere dulce si nu ....
Am uitat sa subliniez ca felul in care sant pictate"masinile de concurs genereaza singur dinamism prin cotrast de culoare,linii,unghiuri.
La noi ca si in afara' oricine isi cumpara un DSRL se crede automat fotograf.E ca si cand ar circula cu o masina fara sa stie rolul comenzilor ci doar al acceleratiei. [declansatorul ]
Scuze daca m-am indepartat de la subiect,dar era imposibil [pentru mine ],sa nu spun nimic !
George
Administrator
Administrator

Post by George »

ai dreptate dom'le cu ce zici, cu fotografia, dar atata vreme cat nu stim cine a facut poza, daca e unul care se intituleaza profesionist sau e doar un nene care trecea pe acolo si o fi pozat cu telefonu'...nu are sens sa dezbatem mesaju' pozei. zic... ;D
ARO CLUB ROMANIA
niscu
Membru de elita
Membru de elita

Post by niscu »

Si mie imi place expresia. Nu ca asi vrea sa spun.Da zic! :-j

Acum niste ani ,raliu in Galati,un pilot intra prea tare intr-un viraj si plonjeaza in rapa Dunarii.Noroc de otetari.Lau oprit sa faca baie.
Cursa de motociclism viteza.In coltul blocolui meu [viraj 90 grade] cade un concurent.Organizatorii aflati la fata locului se reped si il ridica pe cel cazut.Nu au sters benzina scursa asa ca sa format o gramada ordonata si nu eram la rugby.
Pentru faptul ca un salbatic arunca cu piatra la o cursa WRC in Romania,ne face pe multi vinovati.Eu ca si multi altii santem vinovati ca nu eram acolo, impanzind traseul si facand imposibila o astfel de intamplare,dar ne obliga astia se ne dam peste cap ca sa existam.
Nu era suficient Remulus Mailat,sau zicerile extremiste ale lui Cioroianu, ori Beeeeecali in parlamentul european alaturi de MiniBase [varianta feminina],acum nici cursele auto nu sant in siguranta.
George
Administrator
Administrator

Post by George »

n-are bre treaba piatra aluia cu faptul ca n-ai fost tu. asta tine de educatie, de aia 7 ani de acasa, facuti prin corespondenta. si de creierul cat nuca.
*legenda: cursele de gen se cheama "rally" sau "raliu", in romana. "wrc" este prescurtarea campionatului mondial de raliuri, din engleza(world rally championship). deasemenea, "wrc" a devenit si clasa de masini, categorie(world rally car). un fel de "cea mai tare", la cel mai inalt nivel, care se dau in campionatul mondial.
si na material, sa studiezi si alt gen de curse, si anume "rally raid", cu secvente de la cea mai cunoscuta cursa de gen, "paris-dakar": http://www.youtube.com/watch?v=o02WZ-ch ... ture=share
ARO CLUB ROMANIA
George
Administrator
Administrator

Post by George »

n-are bre treaba piatra aluia cu faptul ca n-ai fost tu. asta tine de educatie, de aia 7 ani de acasa, facuti prin corespondenta. si de creierul cat nuca.
*legenda: cursele de gen se cheama "rally" sau "raliu", in romana. "wrc" este prescurtarea campionatului mondial de raliuri, din engleza(world rally championship). deasemenea, "wrc" a devenit si clasa de masini, categorie(world rally car). un fel de "cea mai tare", la cel mai inalt nivel, care se dau in campionatul mondial.
si na material, sa studiezi si alt gen de curse, si anume "rally raid", cu secvente si de la cea mai cunoscuta cursa de gen, "paris-dakar": http://www.youtube.com/watch?v=o02WZ-ch ... ture=share
(atentie la min. 1.33, sa vezi stapanire de sine, acolo.
ARO CLUB ROMANIA
niscu
Membru de elita
Membru de elita

Post by niscu »

Inteleg dupa tonul iritat ca nu ai facut nici un fel de tampenie"cand erai copil,lucru ce ar fi fost impiedicat de prezenta celor mari. Ma refeream la multime de spectatori,nu doar la mine.
Multumesc de material".O sa studiez ,ca sa nu mai incurc termenii ! ???
George
Administrator
Administrator

Post by George »

:-j
nu stiu de unde atata iritare vezi, dar te asigur ca era doar o afirmatie facuta in urma unor constatari, si atat. si nu ma refeream strict la tine, intelesesem ca era vorba de multimea de spectatori, insa de cate ori ai vazut ca intervine multimea? mai ales in conditiile in care nici jandarmii care supravegheau traseul nu intervin?!
iar "legenda" era si aia o lamurire, ca sa intelegi cum sta treaba cu wrc, nu sa-ti arat eu ce stiu, stai linistit.
ARO CLUB ROMANIA
George
Administrator
Administrator

Post by George »

despre cursa de 24 de ore din weekend-ul trecut (cele mai tari 3 accidente):
http://www.automarket.ro/stiri/video-ce ... 38964.html
ARO CLUB ROMANIA
George
Administrator
Administrator

Post by George »

daca tot am monopolizat subiectu'... http://www.youtube.com/watch?v=wN_J8no7 ... ture=share
ARO CLUB ROMANIA

Post Reply