modificare

Suspensii, frane, directie, roti. Tipuri, modificari, reparatii.

Moderators: mariusjaz, socratee

georgenis
Membru de elita
Membru de elita

Re: modificare

Post by georgenis »

Corpul turbinei se incalzeste foarte tare, iar aerul cand trece, automat se incalzeste putin.

myke
Membru legendar
Membru legendar

Post by myke »

georgenis wrote: Corpul turbinei se incalzeste foarte tare, iar aerul cand trece, automat se incalzeste putin.
La fel de putin sau mult ca atunci cind se ia admisia aerului direct de pe galeria de evacuare?De aceea exista masini td ,tdi (i de la intercooler).La primele (td)incalzirea era minora, la celelelate (tdi) era mai mare de aceea au montat intercooler nu pentru a mai "stoarce" citiva cai putere.

Oke man..ALA E ROLUL INTERCOOLERULUI.End of discussion ca vad ca nu o scot la capat...
Image
amicul
Membru de elita
Membru de elita

Post by amicul »

silvester wrote: Turbina creeaza o presiune. Deci comprima. Considerand pentru scurt timp volumul constant, legea gazelor spune: PxV=nxRxT. V(volumul), n(numarul de moli) si R(constanta universala a gazelor=6.023x10 exp23) fiind constante, creste presiunea=> creste temperatura. Deci, turbina incalzeste aerul, si nu prin conductie, ca nu prea are timp.
Ce spune silvester, este adevarat.
Aerul care intra in turbina este deja incalzit ( partial ), il mai incalzeste si turbina un pic, prin conductie se mai incalzeste si de la corpul turbine ( pt ca este antrenata de gazele arse ).
myke wrote:
georgenis wrote: Nu creste temperatura din cauza comprimarii aerului, ci din cauza gazelor rezultate din ardere care actioneaza turbina. De aceea cele mai multe turbine actuale sunt racite cu apa, cele mai vechi erau racite cu ulei. Myke, rolul intercoolerului este de a raci aerul care se incalzeste din cauza turbinei.
quote author=georgenis link=topic=1305.msg16384#msg16384 date=1203684012]
Nu creste temperatura din cauza comprimarii aerului, ci din cauza gazelor rezultate din ardere care actioneaza turbina. De aceea cele mai multe turbine actuale sunt racite cu apa, cele mai vechi erau racite cu ulei. Myke, rolul intercoolerului este de a raci aerul care se incalzeste din cauza turbinei.
http://en.wikipedia.org/wiki/Intercooler

Voi aveti o obsesie cu incalzitul aerului de gazele de evacuare.....inafara de corpul comun si axul palelor cine draq incalzeste aerul?Iar incalzirea asta se poate face numai din cauza ca galeria de admisie e in acelasi compartiment motor cu galeria de evacuare...incalzirea e aproape la fel.Ati uitat de pata calda la motoarele pe carburator.Le baga aer cald direct de pe galeria de evacuare.Ideea este de a stoarce si ultimul calut de putere prin diverse artificii tehnice..ramtuning ,o anumita lungime si diametru a galeriei de evacuare pentru a aduce sitemul la rezonanta...etc

Iar racirea cu ulei....stii de ce se calau rulmentii si garniturile de argint la turbouri?Urmareste evolutia turbinelor.....dupa ce ii dadeai in freza si opreai motorul uleiul nemaifiind antrenat de pompa raminea si stagna acolo.....se supraincalzea se ardea si bloca lagarele..exact ce se intimpla cu o tigaie cu ulei uitata pe foc.De aceea au trecut la racire pe apa....99% din motoarele turbo au o pompa electrica de apa care continua sa functioneze dupa oprirea motorului tocmai in ideea de a racii acest agregat suprasolicitat.td-urile renault la inceput au avut acesta pompa...dupa aceea s-a renuntat la ea dar au facut alte modificari la instalatia de racire.Benzinarele tubo renault mai au inca aceasta pompa.
[/quote]

Intercoolerul este montat pe partea de admisie a turbinei ( pt ca aici are loc depresiunea ), si nu pe partea de refulare ( unde se afla sub presiune.

Un sfat. Ducetiva si vedeti unde sunt montate gurile de aspiratie, ale pompelor de oxigen lichid ( pozitie ( dupa busola ), mod de amplasare, si altele). Aici coteaza foarte mult calitatea aerului, banuiesc ca si la motorul cu turbo.
Prietenia este la fel ca banii, este mai usor de facut decit de pastrat
myke
Membru legendar
Membru legendar

Post by myke »

amicul wrote:
silvester wrote: Turbina creeaza o presiune. Deci comprima. Considerand pentru scurt timp volumul constant, legea gazelor spune: PxV=nxRxT. V(volumul), n(numarul de moli) si R(constanta universala a gazelor=6.023x10 exp23) fiind constante, creste presiunea=> creste temperatura. Deci, turbina incalzeste aerul, si nu prin conductie, ca nu prea are timp.
Ce spune silvester, este adevarat.
Aerul care intra in turbina este deja incalzit ( partial ), il mai incalzeste si turbina un pic, prin conductie se mai incalzeste si de la corpul turbine ( pt ca este antrenata de gazele arse ).
myke wrote:
georgenis wrote: Nu creste temperatura din cauza comprimarii aerului, ci din cauza gazelor rezultate din ardere care actioneaza turbina. De aceea cele mai multe turbine actuale sunt racite cu apa, cele mai vechi erau racite cu ulei. Myke, rolul intercoolerului este de a raci aerul care se incalzeste din cauza turbinei.
http://en.wikipedia.org/wiki/Intercooler

Voi aveti o obsesie cu incalzitul aerului de gazele de evacuare.....inafara de corpul comun si axul palelor cine draq incalzeste aerul?Iar incalzirea asta se poate face numai din cauza ca galeria de admisie e in acelasi compartiment motor cu galeria de evacuare...incalzirea e aproape la fel.Ati uitat de pata calda la motoarele pe carburator.Le baga aer cald direct de pe galeria de evacuare.Ideea este de a stoarce si ultimul calut de putere prin diverse artificii tehnice..ramtuning ,o anumita lungime si diametru a galeriei de evacuare pentru a aduce sitemul la rezonanta...etc

Iar racirea cu ulei....stii de ce se calau rulmentii si garniturile de argint la turbouri?Urmareste evolutia turbinelor.....dupa ce ii dadeai in freza si opreai motorul uleiul nemaifiind antrenat de pompa raminea si stagna acolo.....se supraincalzea se ardea si bloca lagarele..exact ce se intimpla cu o tigaie cu ulei uitata pe foc.De aceea au trecut la racire pe apa....99% din motoarele turbo au o pompa electrica de apa care continua sa functioneze dupa oprirea motorului tocmai in ideea de a racii acest agregat suprasolicitat.td-urile renault la inceput au avut acesta pompa...dupa aceea s-a renuntat la ea dar au facut alte modificari la instalatia de racire.Benzinarele tubo renault mai au inca aceasta pompa.
Intercoolerul este montat pe partea de admisie a turbinei ( pt ca aici are loc depresiunea ), si nu pe partea de refulare ( unde se afla sub presiune.

Un sfat. Ducetiva si vedeti unde sunt montate gurile de aspiratie, ale pompelor de oxigen lichid ( pozitie ( dupa busola ), mod de amplasare, si altele). Aici coteaza foarte mult calitatea aerului, banuiesc ca si la motorul cu turbo.
Eu zic ca intercoolerul e montat pe partea de evacuare....
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

georgenis
Membru de elita
Membru de elita

Post by georgenis »

Intercoolerul este intre iesirea turbinei si admisie, tocmai pentru a raci aerul incalzit. Cauzele incalzirii aerului sunt comprimarea aerului si contactul cu turbina foarte incalzita. I-ul de la TDI vine de la Injection. http://en.wikipedia.org/wiki/Turbocharg ... _Injection
Last edited by georgenis on 24 Feb 2008, 12:34, edited 1 time in total.
George
Administrator
Administrator

Post by George »

moama,ce scandal "turbo" p'aci...
georgenis,in sfarsit te-ai lamurit.  ;D asa e,ai dreptate cu ultimul post,dar incalzirea cea mai mare se produce,asa cum a demonstrat stiintific si pe baza de formule dom' silvester! ganditi-va,ca toti aveti diesel...(majoritatea,pardon): cum se produce aprinderea la diesel? cumva prin comprimare? aaa?
deci d'aia se pune intercooler,pentru cresterea puterii fata de un turbo fara intercooler,care oricum are o putere mai mare fata de unul fara turbo,nu?! turbo+intercooler=un fel de turbo faza2. adica o imbunatatire a performantei unui turbo clasic.
cu chiulasa,intr-adevar,este mult mai buna si indicata cea cu admisia pe o parte si evacuarea pe cealalta. asta se cheama chiulasa "crossflow". treaba cu preluarea caldurii de la evacuare,in admisie,si treaba cu fluxul curentilor turbionari,sau cum ii cheama,care se creeaza in capul pistonului,asta "crossflow" contribuind la o mai buna umplere a cilindrilor si o mai rapida evacuare a gazelor.

referitor la TDI,pot sa va spun ca asta este marca inregistrata de catre VW,si dupa cum probabil ati observat,nimeni altcineva nu mai foloseste aceasta prescurtare,desi au acest tip de motor.
alte denumiri,proprii,au fiecare dintre producatorii actuali de motoare diesel,cum ar fi: HDI,dTI,JTI,TDDI,etc. toate aceste prescurtari se refera la motoarele turbodiesel cu injectie directa! dupa astea,au aparut alte prescurtari,proprii fiecarui fabricant,cum ar fi: CDTI,CRD,CRDi,CDI,TDCI,care se refera la aceleasi motoare cu injectie directa,insa care au sistem de injectie "common rail",adica cu rampa comuna.
ARO CLUB ROMANIA
mosu
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by mosu »

Daca tot va certati faceti-o si voi in romana ca pentru mine unele din explicatiile de manual sunt inca in chineza,eventual cu ceva poze...Mie mi-a luat 5 min sa gasesc joja de ulei ca nu stiu cine a ascuns-o dupa un furtun.
myke
Membru legendar
Membru legendar

Post by myke »

georgenis wrote: Intercoolerul este intre iesirea turbinei si admisie, tocmai pentru a raci aerul incalzit. Cauzele incalzirii aerului sunt comprimarea aerului si contactul cu turbina foarte incalzita. I-ul de la TDI vine de la Injection. http://en.wikipedia.org/wiki/Turbocharg ... _Injection
La renault vine de la intercooler . 1.9dTi  e versiunea cu intercooler.Motorul asta are injectie indirecta...e prea batrin....adica foarte simplu

Mosule..taie bre furtunul ala sa ajungi mai usor la joja  :>- :-j :-j :-j
Image
mosu
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by mosu »

Dom doctor,nu ma deranjeaza ca-i batran motorul ca nici eu nu mai sunt chiar pustan si furtunul nu-l tai ca acum am invatat ce si cum...Tot citesc pe ici pe colo intercooler.ba racit cu ulei ba cu apa dar la mosul meu trece doar aer prin radiatorul ala.Si e si pus ca dracu acolo unde e,in locul filtrului de aer si daca nu ar avea un ventilator electric sub el nici prea mult aer nu ar trece pe acolo.Acum intreb si eu nu ar fi mai eficient daca l-as pune deasupra motorului si cu o priza de aer pe capota?
myke
Membru legendar
Membru legendar

Post by myke »

mosu wrote: Dom doctor,nu ma deranjeaza ca-i batran motorul ca nici eu nu mai sunt chiar pustan si furtunul nu-l tai ca acum am invatat ce si cum...Tot citesc pe ici pe colo intercooler.ba racit cu ulei ba cu apa dar la mosul meu trece doar aer prin radiatorul ala.Si e si pus ca dracu acolo unde e,in locul filtrului de aer si daca nu ar avea un ventilator electric sub el nici prea mult aer nu ar trece pe acolo.Acum intreb si eu nu ar fi mai eficient daca l-as pune deasupra motorului si cu o priza de aer pe capota?
Pai radiatorul de aer e intercoolerul.Noi vorbeam de tipurile de racire a turbinei.R fi indicat ca intercoolerul sa fie racit cu  o priza pe capota...
Image
George
Administrator
Administrator

Post by George »

mosu wrote: .Acum intreb si eu nu ar fi mai eficient daca l-as pune deasupra motorului si cu o priza de aer pe capota?
si apoi sa nu uiti sa scrii pe ea WRX STi...eventual PRODRIVE si Peter Solberg.  :P :P :P
pune-l ca omu' undeva mai jos,in fata radiatorului de apa. daca faci rost si de unul mai mare,sa stii ca nu strica. si daca chiar simti nevoia,(tu si masina) pui o instalatie de stropgel si dai sa raceasca intercooler-ul cu apa,in mers. da' m-as mira sa ajungi pana acolo cu un ARO Diesel...fie el si turbo.  ;D
ARO CLUB ROMANIA
mosu
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by mosu »

Gata sefu s-a marcat scriu de toate.pun si o sigla de mercedes si vreo doua de bmw .Cu mutatul intercoolerului nu ma manca doar asa degeaba.este pus in locul filtrului de aer(nici asta nu ma deranja)dar filtru este pus in locul bateriei si bateria este undeva sub scaunul soferului si asta nu i-mi place ca merg cu ea taras.si locul pentru baterie e limitat si nu pot sa pun o baterie mai mare.Si ca sa dau motive de carcoteli ii pun si troliu...m-am pricopsit de aproape un an cu o chinezarie si daca tot este i-l pun in bot asa de al dracu.Si ieri mi-a mai intrat ceva in cap sa fac si o bara pentru fata si pana la urma cred ca mut si radiatorul ala sa fac loc de inca o baterie si cand ma trezesc vad eu ce mai fac...
SERGHEI
Banat
Banat

Post by SERGHEI »

Inter....continental....national sau cum i-o zice..da-l naiba...Eu vreau sa stiu de ce la intrarea in carburator sau in sistemul de admisie ,aerul se raceste cu 6-grade dupa unii si 10 dupa altii.Eu stiu ca la VW  (broscutza) afara erau 10 grade iar pe carburator aveam zapada cat sa fac un OM.In acest caz ,aerul intra cu 10 grade mai rece iar turbina il incalzeste cu cel putin 20 grade ? Inteleg treaba asta la motoare de 6-7000cmc ca au turbina cat casa,dar la cele mai mici care este spilul?In alta ordine de idei,iarna cand am -15 grade afara  (exemplu) eu am castig ceva cai putere  in plus datorita densitatii aerului? (nu spun ca densitatea aerului nu creste odata cu scaderea temperaturii sau cresterea umiditatii,doamne fereste..sunt de acord.) In concluzie masina mea are 90 cai vara si minim 100 iarna??!!! ;D ;D ;D
Dan CHIRIAC
Administrator
Administrator

Post by Dan CHIRIAC »

La intrarea in carburator temperatura este ceva mai mica din pricina vitezei de deplasare a aerului.
Ca sa dau un exemplu: intr-o zi cu vant, senzatia de frig este mai puternica fata de una fara vant. Adica temperatura reala este mai mica. In engleza ii spune "real feel". Termenul se intalneste pe site-uri cu informatii meteo, de pilda.

Aerul mai rece este mai dens, deci contine mai mult oxigen. De aici rezulta o ardere mai buna, deci putere un pic mai mare. Diferentele nu sunt, insa, de ordinul a 10%.
ARO 244, an 1997, motor L25
ARO 244, an 2001, motor Toyota 2L-T, zis si "Torpilorul" - furat din Bucuresti, Sector 6, pe 29 Ianuarie 2011
George
Administrator
Administrator

Post by George »

SERGHEI wrote: In concluzie masina mea are 90 cai vara si minim 100 iarna??!!! ;D ;D ;D
si daca te-ai urca,vara,cu ea la 2.500-3.000metri altitudine,ai ramane numa cu vreo 75... ca mai mor pe drum. se sufoca din ei,de la aerul rarefiat.  :P
ARO CLUB ROMANIA

Post Reply