Sistem de semnalizare tip american pt M461

Alternatoare, demaroare, acumulatori, instalatie electrica, lumini. Si orice merge pe curent. Reparatii, modificari, probleme tehnice.

Moderators: mariusjaz, socratee

Post Reply
Misi din Cluj
Membru legendar
Membru legendar

Sistem de semnalizare tip american pt M461

Post by Misi din Cluj »

La unele masini americane, cu stopurile complet rosii, am observat ca luminile de semnalizare si frana sunt comasate pe un singur bec.
Adica in momentul, cand semnalizezi, lumina de frana de pe partea respectiva este intrerupta sa poata functiona semnalizarea.
Am putea aplica acest sistem si la Gaz 69 / M461, care au stopuri rosii de model vechi, nemaifiind necesara montarea lampilor de semnalizare separat, care strica apectul masinii.
M-ar interesa sa stiu, cum functioneaza acest sistem tipic american?
Stie, careva dintre voi mai mlte detalii despre acest sistem?
Eventual o schema electrica de la ceva masina americana.
Gaz 69 AM -1962; Aro 10 Mk1 - 1980

Elijah
Membru Devotat
Membru Devotat

Re: Sistem de semnalizare tip american pt M461

Post by Elijah »

semnalizarea "americana" era si pe renault gordini. Am cautat pe net dar nu am gasit-o . Eu la a mea am renuntat la varianta initiala si am montat aditionale.
Schema de la gordini e buna. in principiu ar trebui sa fie o "jonglare" cu masa si cu borna "+", de nu gasesti originalul se poate experimenta.
mosu
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by mosu »

cu ani in urma faceam ceva de genul la dacia modelul vechi cu lucasurile alea pe aripi.scoteam masa de pe caroserie(la alea dupa aripi)si o legam la masa semnalizarii de pe partea respectiva.asa aveam pozitii pe ele si daca pun semnal merge in contratimp cu lampa semnal,adica pe lampa de pe aripa e pozitie normal iar cand pui semnal merge pe semnal
Misi din Cluj
Membru legendar
Membru legendar

Post by Misi din Cluj »

Am dat intamplator peste schema electrica de la R Gordini (norocul prostului ;D)

http://www.geocities.com/MotorCity/1845/elec1.html

Problema e ca avea lampi de semnalizare separate, montate pe stalpul usii.
Cel putin pe schema asta asa era.
Mai incerc sa fac sapaturi, poate gasesc ceva schema de la americani. ???

Treaba cu lampile Lucas de pe aripa, e o chestie interesanta, dar e vorba de 2 becuri distincte.
La americani, un singur bec, cu un singur filament, are doua functii.

Elijah
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by Elijah »

@Misi
Am studiat atent schema electrica gasita de tine pe net. Intradevar asa functioneaza, dar, este pentru cea cu aditionale pe stalpi. Majoritatea masinilor insa nu aveau decat luminile spate. Acestea aveau trei roluri intr-un singur bec bilux: pozitie (cca 5W), stop si semnalizare(cca 21W). Ce nu m-am dumirit eu, este unde sunt in schema semnalizatoarele din fata!?
Misi din Cluj
Membru legendar
Membru legendar

Post by Misi din Cluj »

@Elijah: Unde sunt semnalizatoarele din fata?
Pai, cred ca inca nu existau la vremea respectiva.
Presupun ca schema este de la sfarsitul anilor '50.
Normele privind semnalizatoarele au aparut pe la inceputul anilor '60.
Si la Vw Broscuta la inceputul anilor '60, partea electrica a fost modernizata.
COSMIN D
Membru de elita
Membru de elita

Post by COSMIN D »

mosu wrote: cu ani in urma faceam ceva de genul la dacia modelul vechi cu lucasurile alea pe aripi.scoteam masa de pe caroserie(la alea dupa aripi)si o legam la masa semnalizarii de pe partea respectiva.asa aveam pozitii pe ele si daca pun semnal merge in contratimp cu lampa semnal,adica pe lampa de pe aripa e pozitie normal iar cand pui semnal merge pe semnal
Si rezulta o dacie tunata, si ii mai bagam si un releu de semnalizare pe frana, la care erau legate si lampile de ceata, si erai cel mai tare din parcare(mama ce de si-uri am bagat in fraza asta)
Si acum on topic: probabil ca se va gasi o schema pt asta dar ce M va mai fi ala?
Mai trebe si faruri adaptive si e gata.....chici sau cum se scrie! Parerea mea.
Elijah
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by Elijah »

@fan_aro
Nu fan-e, ce vrea Misi nu-i de loc ce zici tu!
Sistemul de semnalizare in lampa stop se practica. Exista multe masini care folosesc sistemul si nu-i pom de craciun, e simplu (sistem american).
Poate sa arate bine cu lampi potrivite.
S-ar putea sa fie probleme totusi la circulatia pe drumuri publice pentru ca semnalizarea nu-i pe galben.
Daca modelul e insa de fabrica se trece cu vederea
Misi din Cluj
Membru legendar
Membru legendar

Post by Misi din Cluj »

@fan_aro: Nu ai inteles bine!
Nu e vorba nici un fel de modificare!
Dinpotriva! Vreau s-o refac instalatia electrica la Gaz69-ul al meu, in asa fel sa fie cat mai originala.
In aceeasi idee, am dat jos stopurile de M (de tip tractor) si am cumparat stopuri originale de Gaz 69 din anii '60.
Gaz 69 a avut din fabrica stopuri complet rosii, iar la primele modele din anii '50 a avut doar un singur stop rosu pe partea stanga.
Te rog sa nu rastalmacesti lucrurile!
Daca m-ai cunoaste si te-ai fi uitat la topicul cu masinile mele, ai stii ca sunt un fan inrait al restaurarilor cat mai originale.
Toata treaba este, ca vreau s-o refac cat mai originala cu putinta!
Last edited by Misi din Cluj on 12 Mar 2008, 11:00, edited 1 time in total.
Misi din Cluj
Membru legendar
Membru legendar

Post by Misi din Cluj »

Ieri seara, am gasit niste scheme electrice de la camioneta Ford F250 din 1972.
Se pare ca are niste relee speciale care comuta intre functiile de semnalizare si frana.
Misi din Cluj
Membru legendar
Membru legendar

Post by Misi din Cluj »

Asta este descrierea functionarii sistemului american de semnalizare:

"Turn Signal interaction
=================
When the turn signals are not engaged (left OR right), the brake 'power' is connected directly to the left and right brake lights through the combination switch. When either of the turn signals is 'ON' a different circuit is connected through the combination switch which allows the corresponding turn signal to flash while the OPPOSITE light is controlled by the brake 'state' - ON or OFF depending upon the brake pedal switch."

Iar schemele electrice sunt aici:

http://www.fordification.com/wiring.htm

Mai ramane de vazut, cum s-ar putea pune in practica.
COSMIN D
Membru de elita
Membru de elita

Post by COSMIN D »

Am urmarit postarile tale de cand te-ai inscris si apreciez tot ce ai facut cu fiecare din masini si binenteles cu Carpati-ul, ce voiam sa zic de fapt este ca acel stop trebuie sa functioneze asa cum a iesit pe poarta fabricii , fara alte scheme electrice la care se poate adapta , americane sau altfel.
COSMIN D
Membru de elita
Membru de elita

Post by COSMIN D »

Misi din Cluj wrote: La unele masini americane, cu stopurile complet rosii, am observat ca luminile de semnalizare si frana sunt comasate pe un singur bec.
Adica in momentul, cand semnalizezi, lumina de frana de pe partea respectiva este intrerupta sa poata functiona semnalizarea.
Am putea aplica acest sistem si la Gaz 69 / M461, care au stopuri rosii de model vechi, nemaifiind necesara montarea lampilor de semnalizare separat, care strica apectul masinii.

Consider ca tocmai astfel de modificari aduse masinii ar strica "farmecul " acestei masini. Rog pe toata lumea sa considere asta ca parere personala liber exprimata.
SERGHEI
Banat
Banat

Post by SERGHEI »

fan_aro wrote:
Misi din Cluj wrote: La unele masini americane, cu stopurile complet rosii, am observat ca luminile de semnalizare si frana sunt comasate pe un singur bec.

Consider ca tocmai astfel de modificari aduse masinii ar strica "farmecul " acestei masini. Rog pe toata lumea sa considere asta ca parere personala liber exprimata.
[/quotei

Fan-aro,ai baut apa dupa ,,Automobilia" ??!!!  ,,Prietenii stie de ce."" \:/ \:/ \:/ \:/  Frate,daca omul vrea sa isi modifice  masina ,este liber sa o faca .Sincer nu inteleg chestia asta cu ,,originalul",daca mie imi place sa o traforez este treaba mea,cine vrea ,,istorica" este iar treaba lui.Asa ca hai sa revenim la modificari si sa lasam discutiile de genul ,,pacat"bla bla ..etc...Facem topic separat unde putem sa-i ,,infieram "pe cei care traforeaza masini. :-j :-j :-j :-j
Misi din Cluj
Membru legendar
Membru legendar

Post by Misi din Cluj »

Bine! Sa cautam alta tema, ca altfel iarasi alunecam intr-o discutie “constructivaâ€
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Post Reply