Cum se face ca firmele firmele din IT si centrele de cercetare ( Continental de exemplu de la Iasi ) aleg sa investeasca in zona asta ? Simplu....nu au nevoie de autostrazi. Intai trebuie sa construiesti autostrazi, sa faci infrastructura, ca sa poti atrage investitii in productie. Degeaba construiesti o platforma industriala daca trebuie sa treci munții pe drumuri sinuoase cu doua benzi, de multe ori blocate iarna ( pasul Tihuța si Mestecaniș sunt vestite pentru asta ) de viscol.
Sa ne gandim la Romania ca la un tot, nu numai la culoare europene - necesare si alea, bineinteles. Daca tu, ardelene, ai avea o mica afacere, nu ai fi avantajat sa ajungi mai ieftin si mai repede cu produsele peste munți? Sa ai o piata de desfacere mai mare si mai facil de atins?
Cat am fost student am facut voluntariat la un centru de informare turistica. Veneau turisti din Anglia, Franta, Belgia, Germania interesati in special de manastirile vechi si cetatile din zona... Cei care veneau cu autoturismele sau autorulotele proprii spuneau ca nu mai vin in viața lor, mult prea obositor drumul pentru a se bucura de obiectivele turistice. Majoritatea venea intr-adevar cu autocarele pentru ca firmele de turism aveau grija sa-i avertizeze in legatura cu drumurile Boliviene.
Am mai spus-o si o repet, fara rusine de a fi naționalist : eu cumpar de preferință Dero, Gerovital, Rombat, Farmec, Recaș, Jidvei, Ursus, din nou Jidvei

, scule de la Unior si materiale de construcții de la Dedeman ( chiar daca sunt mai scumpe decat la franțuzul Leroy ). Oricum, cand cumperi Cotnari din Carrefour, un procent ajunge si in Franța. Idem Duster. Asta sunt eu, poate nu atat de... european pe cat ar trebui. Nu cred ca, daca achizitionam produse fabricate in Romania, suparam cu ceva Uniunea Europeana. E o piata libera, alegi si cu sufletul nu numai cu capul.
Referitor la masini... Aș fi cumparat Duster dar erau abia aparute si nu mi-am permis atunci așa ca masina de familie e un X-trail second cumparat cu 2k la o licitatie in Olanda. Urmeaza Duster-ul mult visat

. Poate si un 324 daca strang suficiente fonduri FSN

In garaj, cu prelata pe el, am un zimbru 244 din '92 cu D127 la care lucrez cu migala la mici retușuri si in care imi beau cafeaua duminica dimineața cand ii dau o cheie si, inevitabil trezesc toata casa

. Astept sa implineasca 30 de ani si sa-l inmatriculez, cat mai original cu putință, adun piesa cu piesa in scorbura cum aduna veverița nuci. Tot la mine e si un alt 244 ( Tilica ) de care am grija dar e al varului meu din state. Deci, in cazul meu, exista si ceva mașini romanesti in curte

.
Cum te simți tu, Ardelene, cand parchezi zecarul tau la intrunirile din Franța langa alte bijuterii străine? Fain, nu? Sa nu-mi spui ca nu ai ales masina asta pentru ca e romaneasca.