Tractorul romanesc..

Despre masinile fabricate dupa 1945 si pana-n prezent

Moderators: Werner, mariusjaz

Post Reply
NNnicusor
Membru de elita
Membru de elita

Re: Tractorul romanesc..

Post by NNnicusor »

Continuare de pe pag. 57 a topicului
Singura mentionare a motorului 2404.53 , si anume ca baza pentru motorul 2404.64
ConMMT_0145.jpg
Din cele 3 post-uri ale noastre parerea mea este ca era o varianta aspirata natural a motorului cu 4 cilindri 102/115 mm , anterioara celor din post-ul precedent , provenita din reechiparea cu alta pompa de injectie si marirea cursei pistonului a motorului 62 CP tip D-121.050 montat pe tractoarele din seria U-640 si S-640 ( se pot vedea prospecte pe acest topic )
ConMMT_0130.jpg
TRACT_0006.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

MileaCristian
Nou venit
Nou venit

Post by MileaCristian »

NNnicusor wrote: 27 Feb 2025, 19:22 @MileaCristian
Felicitari pentru primul post pe forum .
Prospectul e interesant , stiu ca imaginea a mai fost postata
https://www.facebook.com/photo/?fbid=59 ... 7482498976

MileaCristian wrote: 25 Feb 2025, 23:21 Se pare ca intr-un final s-a incercat si modernizarea tractorului U650 nu doar la capotaje si cabina, dar cred ca a ramas in stadiul de prototip. Daca are cineva alte informatii referitoare la U650E astept raspunsul! ;)
Multumesc frumos pentru raspuns! Imaginea a fost initial postata tot de mine pe un grup de facebook, iar apoi preluata de acea pagina. Detin mai multe prospecte cu prototipuri UTB cum ar fi Grup de pompare Universal GP 52 si fotografii cu uzina, spre exemplu poze cu delegatia MONTANA SUA din anul 2007. Ma bucur ca pot afla aici date tehnice căci prospecte si fotografii am cateva mai rare, detin pana si site-ul uzinei intr-un document.
Se pare ca Universal 650E a fost doar o incercare de a mentine U650 in productie dar nu a avut succes, e de mirare ca uzina a functionat atata timp dupa 89 din moment ce au intampinat atatea serii de probleme in ceea ce priveste certificari, angajati si tinerea pasului cu vremurile, desi erau sub multe alte branduri ca si tehnologii
MileaCristian
Nou venit
Nou venit

Post by MileaCristian »

Universal 874DT TURBO. (2006/2007)
Fotografii preluate de la un fost angajat al uzinei
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
NNnicusor
Membru de elita
Membru de elita

Post by NNnicusor »

MileaCristian wrote: 28 Feb 2025, 21:43 Universal 874DT TURBO. (2006/2007)
Fotografii preluate de la un fost angajat al uzinei
Frumoase fotografii .
Iar tractoarele erau bune .
Pe U-445 al asociatiei noastre a functionat perfect tot ce a fost de Brasov . Am avut o problema in garantie cu electromotorul , s-a spart pinionul , fisura din tratamentul termic , electromotorul era german ( tractorul era PHARE , nu finanteaza nimeni nimic daca nu are si el un interes in aceasta, si industria lor de componente cam lancezea , aparusera deja efectele relocarii industriei in China ) .

MileaCristian wrote: 28 Feb 2025, 15:41
e de mirare ca uzina a functionat atata timp dupa 89 din moment ce au intampinat atatea serii de probleme in ceea ce priveste certificari, angajati si tinerea pasului cu vremurile, desi erau sub multe alte branduri ca si tehnologii
Pentru mine nu e de mirare , uzina s-a mentinut in top , aveau dotari excelente , CNC , tratament termic automatizat , CAD , chiar si dupa 1990 .
Chiar puteau merge inainte din punct de vedere tehnic . Intre probleme au fost spaga la cumpararea tractorului ( in primii ani dupa 89 ) , lipsa de finantare a fermierului , taierea subventiilor directe in 1997 , faramitarea uzinei si capusarea aprovizionarii - acestea le- am vazut cu ochii mei .
Iar la groapa i-a dus " privatizarea ".

Pentru cei ce nu au vazut uzina,sau nu au cunoscut ultimele realizari , recomand inca o data cartea Constructia de motoare , masini si mijloace de transport ,partea 1 , autori V Jinescu , Ion Avram , Stelian Necula , Editura AGIR 2018
Contine multe informatii despre intreaga perioada de functionare a UTB ( si Aro ,si multe altele )
O mai puteti gasi inca , vol. 2 s-a epuizat din pacate
https://www.agir.ro/carte/pagini-din-is ... 23107.html

NNnicusor
Membru de elita
Membru de elita

Post by NNnicusor »

NNnicusor wrote: 01 Mar 2025, 12:49
Pentru mine nu e de mirare , uzina s-a mentinut in top , aveau dotari excelente , CNC , tratament termic automatizat , CAD , chiar si dupa 1990 .
ConMMT_0145.jpg

Avand timp am citit capitolul intreg UTB din cartea mentionata .
Rezulta ca blocul motor nu este derivat din D.121-050 ci din D.110 , utilizand chiulasa si axul cu came de la D.118 , iar U-650 E venea de la Economic .
Imi pare rau pentru presupunerea gresita , imi pare bine ca am lamurit subiectul .
ConMMT_0122.jpg
ConMMT_0123.jpg
O nelamurire : am fost intrebat de un fost coleg de serviciu daca nu cunosc rezolvarea unei probleme .
Adica dupa eliminarea din comert a tipului vechi de motorina , tractorul U-650 al omului consuma mult mai mult decat inainte , si ma intrebase daca am auzit de functionarea motorului amestec motorina -ulei pentru scaderea consumului . Sa fi fost U-650 E o solutie de upgrade cu motor nou /mentinere in productie a tractorului clasic pentru trecerea la noul tip de carburant ?
NNnicusor
Membru de elita
Membru de elita

Post by NNnicusor »

Un material din anul 1993 despre tractoarele produse la Brasov
https://www.facebook.com/photo/?fbid=97 ... 2566053546

tract 1993 pag 3.jpg
sursa : pagina de facebook Fabricat doar in Romania/Made in Romania
https://www.facebook.com/groups/253122566053546
Recomand vizualizarea celorlate pagini din link-urile de la inceputul postarii .
NNnicusor
Membru de elita
Membru de elita

Post by NNnicusor »

O rara avis la UTB : incarcator frontal S-651 IF
S-651 buldozer + incarcator frontal 2.jpg
S-651 incarcator frontal 2.jpg
NNnicusor
Membru de elita
Membru de elita

Post by NNnicusor »

ardeleanu
Membru legendar
Membru legendar

Post by ardeleanu »

Mai existā doar în cărți, din pācate… :'(
NNnicusor
Membru de elita
Membru de elita

Post by NNnicusor »

ardeleanu wrote: 18 Feb 2026, 14:35 Mai existā doar în cărți, din pācate… :'(

Exista inca cel putin doua tractoare agricole A-1800 A functionale , prezentate anul trecut pe net .
Nu e mult .
Si acum 4 ani am vazut si cerere de oferta a unei primarii pentru reparatie capitala pentru varianta A 1801 IF . Desigur , nu e acelasi lucru , tractorul agricol are cutie de viteze mecanica , incarcatorul frontal e cu convertizor de cuplu .
mat.jpg
Trivia : intotdeauna se gaseste un nepriceput tehnic , dar priceput la batut din gura
https://www.facebook.com/photo/?fbid=22 ... 8893918623
NNnicusor
Membru de elita
Membru de elita

Post by NNnicusor »

Acest topic va implini 20 de ani in decembrie .
Inceput pe vremea cand mai erau sperante .
Astazi , avem doar amintiri .
Calendare, prospecte , manuale , cursuri , cataloage .
NNnicusor
Membru de elita
Membru de elita

Post by NNnicusor »

Familia de tractoare S-650 , S-651 a fost omniprezenta in Romania .
S-a postat despre ea pe acest topic .
Sursele erau la inceput destul de sarace :
TRACT AUT_0001.jpg
TRACT AUT_0002.jpg
TRACT AUT_0003.jpg
NNnicusor
Membru de elita
Membru de elita

Post by NNnicusor »

Am gasit mai multe informatii despre ea in Catalogul ATR automobile tractoare remorci 1967 , editat de Oficiul de documentare si publicatii tehnice al Ministerului industriei constructiilor de masini
IMG_0001.jpg
IMG_0002.jpg
NNnicusor
Membru de elita
Membru de elita

Post by NNnicusor »

S-650 a fost un tractor proiectat pentru uz agricol , cu o transmisie mai simpla , prevazut cu tiranti , desi am fost montate pe unele si echipamente de buldozer ( nu numai ) , produse in special prin autoutilare in unitati ale Ministerului agriculturii , industriei alimentare si apelor .
IMG_0233.jpg
IMG_0234.jpg
IMG_0235.jpg
Last edited by NNnicusor on 31 Mar 2026, 21:52, edited 1 time in total.

Post Reply