http://laurentiudumitru.ro/blog/2009/01 ... a-a-lumii/
In lumea in care un bilet la concert organizat costa >100USD aproape nimeni nu este interesat in a asculta pe Joshua Bell (unul dintre cei mai mari violonisti) care a cantat la metrou 6 piese de Bach cu o vioara valorand 6 mil USD.
Eu personal acum cativa ani am realizat in ce hal m-am dezumanizat atunci cand la metrou am vazut un copil schilodit cersind, din principiu nu dau bani la cersetorti si m-am trezit uitandu-ma la acel copil (era o fetrita de vre-o 3-4 anisori cu picioarele contorsionate - ghenughii erau cumva invers) fara nici un pic de compasiune, si asta la mine care in viata lui nu a taiat un pui cu toate ca pana la 16 ani mi-am petrecut vacantele la tara (eram rusinea bunicii care ca sa aiba ce pune in oala se ducea cu gaina la vecini)
in ce lume am ajuns sa traim
Moderator: costy84
- tarzy
- Membru legendar

in ce lume am ajuns sa traim
Eu cred ca o tara care incearca sa prospere prin stabilirea de taxe mari este ca un om care, stind intr-o galeata, incearca sa se ridice tragind de miner.
(Winston Churchill)
(Winston Churchill)
- lucian_m
- Membru

Re: in ce lume am ajuns sa traim
Foarte interesant articol. Problema in cazul asta o reprezinta cantitatea, deoarece abundenta duce la saturatie. Plus ca ne cautam placerile in alta parte. Intr-adevar, poti sa treci pe langa un geniu, insa nu o sa iti apleci urechea sa il asculti, sau sa treci pe langa un caz disperat sa il consideri un alt sarlatan. De ce crezi ca oamenii de la tara sunt mult mai dispusi sa ajute un cersetor? Ca in viata de zi cu zi ei nu se lovesc la fiecare pas de altfel de oameni, chiar sunt interesati sa ii auda povestea, reala pentru ei, fabulatii bine cusute de noi. Sa nu mai vorbim ca nici nu avem cultura muzicala incat sa facem diferenta intre un muzician de valoare si unul mediocru. Poate daca ar mai face astfel de experimente insa nu doar pentru a umple o pagina a unui ziar sau a ne face sa ne minunam de ignoranta noastra lumea ar fi mai buna. Atata timp cat si din ignoranta si din prostie si din lipsa de experienta cautam modele si facem experimente nu o sa ajungem decat sa judecam niste ignoranti la fel de mari ca si noi si sa ne convingem ca ei sunt de vina pentru ca lumea e asa cum e. Sau poate lumea nu e in nici un fel si e asa cum ne-o dorim.
People can have the Model T in any color--so long as it's black
- Cip
- Membru Devotat

Cultura muzicala a majoritatii oamenilor isi spune cuvantul,adica nu toata lumea cunoaste interpretii muzicii clasice,poate daca l-ar fi pus pe 50-cent,sau Madonna,sau oricare alt interpret mediatizat si de altfel bine cunoscut,reactia ar fii fost cu totul alta,nu toata lumea isi permite sa guste adevarata muzica clasica,majoritatea fac asta involuntar,grabiti,preocupati,facand miscari masinale,poate plictisiti de acesti cersetori.
Insa,dupa cum spune si articolul,au cativa privitori,care,mai mult ca sigur nu au recunoscut personalitatea pe care o aveau in fata,cu atat mai putin finetea si perfectiunea cu care erau executae celebrele piese,cee ce dovedeste si faptul ca mai sunt oameni iubitori de muzica clasica,insa locul unde s-a desfasurat acest recital este total inadecvat tipului de muzica,o muzica fina pentru oameni obisnuiti,plictisiti de viata de zi cu zi.
Daca ar fii pus un afis pe care sa scrie ca au in fata cel mai mare violonist,probabil 50% din persoanele care treceau pe acolo,s-ar fi oprit,din dorinta de a auzii cum canta,de a vedea o mare personalitate,dar nu ar fii putut aprecia recitalul la adevarata lui valoare.
Totusi experimentul lasa multe interpretari,din multe puncte de vedere,fii o ilustrare a realitatii de zi cu zi.
Insa,dupa cum spune si articolul,au cativa privitori,care,mai mult ca sigur nu au recunoscut personalitatea pe care o aveau in fata,cu atat mai putin finetea si perfectiunea cu care erau executae celebrele piese,cee ce dovedeste si faptul ca mai sunt oameni iubitori de muzica clasica,insa locul unde s-a desfasurat acest recital este total inadecvat tipului de muzica,o muzica fina pentru oameni obisnuiti,plictisiti de viata de zi cu zi.
Daca ar fii pus un afis pe care sa scrie ca au in fata cel mai mare violonist,probabil 50% din persoanele care treceau pe acolo,s-ar fi oprit,din dorinta de a auzii cum canta,de a vedea o mare personalitate,dar nu ar fii putut aprecia recitalul la adevarata lui valoare.
Totusi experimentul lasa multe interpretari,din multe puncte de vedere,fii o ilustrare a realitatii de zi cu zi.
E greu pana incepi...pe urma e si ma greu...
-
vstef_is
- Membru legendar

Problema este de a recunoaste arta adevarata.... frumosul....
Si nu recunoastem nici pe naiba, ne miscam teleghidati si dezinteresati de mediul ambiant...
Si nu recunoastem nici pe naiba, ne miscam teleghidati si dezinteresati de mediul ambiant...
- Dan CHIRIAC
- Administrator

Ritmul vietii a ajuns sa depaseasca capacitatea noastra de reactie. Din acest motiv ne trec, pur si simplu printre degete, tot felul de lucruri, unele din ele importante sau interesante.
ARO 244, an 1997, motor L25
ARO 244, an 2001, motor Toyota 2L-T, zis si "Torpilorul" - furat din Bucuresti, Sector 6, pe 29 Ianuarie 2011
ARO 244, an 2001, motor Toyota 2L-T, zis si "Torpilorul" - furat din Bucuresti, Sector 6, pe 29 Ianuarie 2011
-
SERGHEI
- Banat

Tarzy..nu te-ai dezumanizat ..Cersetorii castiga mai mult decat tine .De cei sarmani trebuie sa se ocupe statul ca oricum o face pe banii tai(taxe,impozite)...
De ce nu gustam muzica de calitate ..?? PT CA SUNTEM BALCANICI.Avem in sange ritmul oriental,ciubucul,combinatia si rahatul cu apa rece.
Cip> sa stii ca arta si lucrurile de calitate nu se adreseaza ..multimii"..Acestea sunt concepute si gandite pt elita ..Asa ca UNII vom merge in continuare la concerte iar restul....nu mai conteaza.
PS- Mai nou ..hotaraste primaria PMB ca toate animalele (caini si pisici ) sa fie castrate.Fac exceptie cainii care au pedigri si automat sunt inregistrati la o asociatie.Asociatia hotaraste cand si mai ales cu cine se imperecheaza cainele tau (nu mai vorbesc de taxe)..Adica eu imi cresc frumusete de catea (golden) si asociatia hotaraste cine sa-si bage P--- in ea ..!!!!!!!!!!!!!!!! Pe munca,hrana..timpul meu..!!!!!!!!! Tu-le mor-- in coliva de nenorociti.Ma ,astia chiar nu au alte treburi de rezolvat? De ce este obligatoriu sa castrezi un caine care are sansa poate sa muste pe cineva o singura data in viata si cetatenii de etnie roma si nu numai care violeaza copii,babe..femei in general (si nu numai ) isi pot pastra.,,podoabele".Pe ei de ce nu-i castram si pe mine ma obliga sa imi castrez animalele din ,,curtea mea proprie si personala" ??/
PS- mai vechi: aud o multime de oameni _,,ai vazut ca fac rusii astia nenorociti ca vin si impusca oamenii in cap??""
Idioti ,rusii sunt de fapt Basarabeni ..adica MOLDOVENI VERITABILI..si daca stam sa vedem cam care este procentul incadrarilor la violuri ,crime,pedofili,gerontofili,necrofili...etc....constatam cu uimire ca ,,MOLDOVA-I FRUNCEA"...(moldova noastra ,nu a lor).
De ce nu gustam muzica de calitate ..?? PT CA SUNTEM BALCANICI.Avem in sange ritmul oriental,ciubucul,combinatia si rahatul cu apa rece.
Cip> sa stii ca arta si lucrurile de calitate nu se adreseaza ..multimii"..Acestea sunt concepute si gandite pt elita ..Asa ca UNII vom merge in continuare la concerte iar restul....nu mai conteaza.
PS- Mai nou ..hotaraste primaria PMB ca toate animalele (caini si pisici ) sa fie castrate.Fac exceptie cainii care au pedigri si automat sunt inregistrati la o asociatie.Asociatia hotaraste cand si mai ales cu cine se imperecheaza cainele tau (nu mai vorbesc de taxe)..Adica eu imi cresc frumusete de catea (golden) si asociatia hotaraste cine sa-si bage P--- in ea ..!!!!!!!!!!!!!!!! Pe munca,hrana..timpul meu..!!!!!!!!! Tu-le mor-- in coliva de nenorociti.Ma ,astia chiar nu au alte treburi de rezolvat? De ce este obligatoriu sa castrezi un caine care are sansa poate sa muste pe cineva o singura data in viata si cetatenii de etnie roma si nu numai care violeaza copii,babe..femei in general (si nu numai ) isi pot pastra.,,podoabele".Pe ei de ce nu-i castram si pe mine ma obliga sa imi castrez animalele din ,,curtea mea proprie si personala" ??/
PS- mai vechi: aud o multime de oameni _,,ai vazut ca fac rusii astia nenorociti ca vin si impusca oamenii in cap??""
Idioti ,rusii sunt de fapt Basarabeni ..adica MOLDOVENI VERITABILI..si daca stam sa vedem cam care este procentul incadrarilor la violuri ,crime,pedofili,gerontofili,necrofili...etc....constatam cu uimire ca ,,MOLDOVA-I FRUNCEA"...(moldova noastra ,nu a lor).
Last edited by SERGHEI on 03 Feb 2009, 21:10, edited 1 time in total.
- Dan CHIRIAC
- Administrator

Foarte tari cei de la PMB. Intradevar, s-au rezolvat toate problemele urbei si a ramas asta a dihaniilor...
Tampiti cu lustru...
Nu numai ca ideea in sine e o prostie, dar hai sa ne gandim cum va fi aplicata si, mai ales, cum va fi verificata aplicarea ei? Vor umbla inspectorii din usa in usa sa caute cainii si matele la oo?...
Tampiti cu lustru...
Nu numai ca ideea in sine e o prostie, dar hai sa ne gandim cum va fi aplicata si, mai ales, cum va fi verificata aplicarea ei? Vor umbla inspectorii din usa in usa sa caute cainii si matele la oo?...
ARO 244, an 1997, motor L25