Octavian Paler - Ultimul editorial
Moderator: costy84
- George
- Administrator

Octavian Paler - Ultimul editorial
Un pericol ignorat
Exprim aici nu o certitudine, ci o teama. Ne asteapta surprize urite?
Julien Green se referea la Germania nazista cind a remarcat in „Jurnalul“ sau: „Nimic nu-i mai plicticos decit o dictatura. Toata lumea in uniforma si in cadenta!“ Dar nici dictatura comunista n-a fost mai „distractiva“. Aceleasi ipocrizii, aceleasi lasitati, aceleasi potemkiniade si, mai ales, aceeasi frica, baza psihilogica a oricarei dictaturi. Cei mai in virsta pot confirma, insa, ca a existat si ceva care se impotrivea „plictiselii“: convingerea ca, sub ea, exista o presimtire a unei solidaritati negative, datorita careia nu eram, de fapt, singuri nici cind eram singuri.
„Democratia“ dubioasa de azi (cu autoritatea tuturor institutiilor compromisa!) nu e deloc plicticoasa. Produce scandaluri zilnic si, uneori, chiar de mai multe ori pe zi, cu ajutorul televiziunilor, interesate doar de rating. In schimb, despre ce solidaritate mai putem vorbi? Despre ce ideal comun? Despre ce asteptare a tuturor? Am vazut batrini ofiliti de mizerie, inghesuindu-se sa-l „atinga“ pe Basescu. Ce-i facea sa fie atit de sensibili la demagogie? Sa fie la noi lehamitea atit de aproape de nevoia de mesianism? Am vazut tineri pentru care a fi cineva „cool“ tine loc de ideal national. Si cum sa-mi explic usurinta cu care flecarim pe teme grave? Oare nu ne putem ridica nici in momentele de cumpana deasupra defectului de a nu lua aproape nimic in serios? Chiar nu ne dam seama ce poate iesi din „razboiul civil psihologic“care sfisie azi Romania?
Pe unii precum Boc sau pe unul precum Stolojan ii inteleg. Fara Basescu, ar fi, politiceste, niste nimeni. Ii inteleg si pe cei care joaca acum cartea anti-Basescu. Se tem pentru carierele lor. Dar noi care sustinem ca am vrea sa traim intr-o Romanie normala, ce scuza avem?
Nu sint nici eu deloc incintat de cum arata actualul Parlament care include, pe linga oameni onorabili, nu putine nulitati si persoane banuite de coruptie sau disponibile. E aiuritor, totusi, sa-l auzi pe pedistul Radu Berceanu facind insistent la televizor, pentru a-i trage o limba lui Basescu, teoria ca „nu orice majoritate are dreptate“. Sigur, si eu stiu ca Hitler a ajuns la putere prin vointa suverana a poporului german. In plus, cred ca pasul facut de Parlament prin suspendarea lui Basescu a fost pripit. Dar daca „majoritatea nu are intotdeauna dreptate“, ce autoritate mai au legile votate in Parlament? Si, de vreme ce sint invitat de un personaj (care ar fi vrut sa ajunga presedintele Senatului!) sa nu tin cont de „autoritatea majoritatii“, nu sint inivitat, implicit, sa ma indrept spre anarhie? In fond, ce ar vrea garda pretoriana a lui Basescu batind moneda pe ceea ce ea numeste „despotismul“ Parlamentului? Ar vrea sa ne intoarcem in 1938, cind Carol al II-lea a abolit regimul parlamentar?
Iata, deci, care e teama mea. Retorica de care face uz acum Basescu: acuzarea intregii clase politice, „mesianizarea“ sa, cu un tot mai pronuntat iz fascistoid, aminteste de cea care a dus la ascensiunea extremei drepte in Romania interbelica. Las la o parte ridicolul pretentiei lui Basescu, ca el ar fi altfel decit ceilalti politicieni, ca el ar fi, vezi Doamne, un misionar al anticoruptiei si ca el n-ar proveni, in linie directa (cum provine!) din „sistemul ticalosit“. Ma marginesc sa spun doar atit: ca inflamarea demagogiei populiste intr-o atmosfera plina de materii inflamabile e un joc, iresponsabil, cu focul. Ea poate activa, din cauza mizeriei, derutelor, frustrarilor si exasperarilor, riscuri grave. Incit, daca va mai invirti flasneta populismului, Traian Basescu ameninta sa devina un pericol mult mai mare decit a fost pina acum.
Exprim aici nu o certitudine, ci o teama. Ne asteapta surprize urite?
Julien Green se referea la Germania nazista cind a remarcat in „Jurnalul“ sau: „Nimic nu-i mai plicticos decit o dictatura. Toata lumea in uniforma si in cadenta!“ Dar nici dictatura comunista n-a fost mai „distractiva“. Aceleasi ipocrizii, aceleasi lasitati, aceleasi potemkiniade si, mai ales, aceeasi frica, baza psihilogica a oricarei dictaturi. Cei mai in virsta pot confirma, insa, ca a existat si ceva care se impotrivea „plictiselii“: convingerea ca, sub ea, exista o presimtire a unei solidaritati negative, datorita careia nu eram, de fapt, singuri nici cind eram singuri.
„Democratia“ dubioasa de azi (cu autoritatea tuturor institutiilor compromisa!) nu e deloc plicticoasa. Produce scandaluri zilnic si, uneori, chiar de mai multe ori pe zi, cu ajutorul televiziunilor, interesate doar de rating. In schimb, despre ce solidaritate mai putem vorbi? Despre ce ideal comun? Despre ce asteptare a tuturor? Am vazut batrini ofiliti de mizerie, inghesuindu-se sa-l „atinga“ pe Basescu. Ce-i facea sa fie atit de sensibili la demagogie? Sa fie la noi lehamitea atit de aproape de nevoia de mesianism? Am vazut tineri pentru care a fi cineva „cool“ tine loc de ideal national. Si cum sa-mi explic usurinta cu care flecarim pe teme grave? Oare nu ne putem ridica nici in momentele de cumpana deasupra defectului de a nu lua aproape nimic in serios? Chiar nu ne dam seama ce poate iesi din „razboiul civil psihologic“care sfisie azi Romania?
Pe unii precum Boc sau pe unul precum Stolojan ii inteleg. Fara Basescu, ar fi, politiceste, niste nimeni. Ii inteleg si pe cei care joaca acum cartea anti-Basescu. Se tem pentru carierele lor. Dar noi care sustinem ca am vrea sa traim intr-o Romanie normala, ce scuza avem?
Nu sint nici eu deloc incintat de cum arata actualul Parlament care include, pe linga oameni onorabili, nu putine nulitati si persoane banuite de coruptie sau disponibile. E aiuritor, totusi, sa-l auzi pe pedistul Radu Berceanu facind insistent la televizor, pentru a-i trage o limba lui Basescu, teoria ca „nu orice majoritate are dreptate“. Sigur, si eu stiu ca Hitler a ajuns la putere prin vointa suverana a poporului german. In plus, cred ca pasul facut de Parlament prin suspendarea lui Basescu a fost pripit. Dar daca „majoritatea nu are intotdeauna dreptate“, ce autoritate mai au legile votate in Parlament? Si, de vreme ce sint invitat de un personaj (care ar fi vrut sa ajunga presedintele Senatului!) sa nu tin cont de „autoritatea majoritatii“, nu sint inivitat, implicit, sa ma indrept spre anarhie? In fond, ce ar vrea garda pretoriana a lui Basescu batind moneda pe ceea ce ea numeste „despotismul“ Parlamentului? Ar vrea sa ne intoarcem in 1938, cind Carol al II-lea a abolit regimul parlamentar?
Iata, deci, care e teama mea. Retorica de care face uz acum Basescu: acuzarea intregii clase politice, „mesianizarea“ sa, cu un tot mai pronuntat iz fascistoid, aminteste de cea care a dus la ascensiunea extremei drepte in Romania interbelica. Las la o parte ridicolul pretentiei lui Basescu, ca el ar fi altfel decit ceilalti politicieni, ca el ar fi, vezi Doamne, un misionar al anticoruptiei si ca el n-ar proveni, in linie directa (cum provine!) din „sistemul ticalosit“. Ma marginesc sa spun doar atit: ca inflamarea demagogiei populiste intr-o atmosfera plina de materii inflamabile e un joc, iresponsabil, cu focul. Ea poate activa, din cauza mizeriei, derutelor, frustrarilor si exasperarilor, riscuri grave. Incit, daca va mai invirti flasneta populismului, Traian Basescu ameninta sa devina un pericol mult mai mare decit a fost pina acum.
ARO CLUB ROMANIA
- florin75
- Membru de elita

Re: Octavian Paler - Ultimul editorial
Dumnezeu sa-l ierte! Un adevarat intelectual
! Cu adevarat o pierdere pentru cultura si jurnalismul romanesti.
- MagnuM
- Membru Devotat

Da, un adevarat intelectual! Dar nu-i impartasesc punctul de vedere publicat in acest artricol!florin75 wrote: Dumnezeu sa-l ierte! Un adevarat intelectual! Cu adevarat o pierdere pentru cultura si jurnalismul romanesti.
Chevrolet Suburban V2500 Silverado

"Să faci 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi... D-asta numai eu am fost în stare..." - Petre Ţuţea

"Să faci 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi... D-asta numai eu am fost în stare..." - Petre Ţuţea
- George
- Administrator

Eu nu i-am impartasit punctele de vedere pana acuma...aveam o cu totul alta parere,mai ales ca n-a fost usa de biserica nici el,pe vremea lu' ceasca. Insa a dovedit ca poate scrie si "contra",nu numai "pentru",ceea ce nu poate fi decat de bine. A gresi e omeneste....a repeta greseala,e o problema...(prosteste,nu?)MagnuM wrote:Da, un adevarat intelectual! Dar nu-i impartasesc punctul de vedere publicat in acest artricol!florin75 wrote: Dumnezeu sa-l ierte! Un adevarat intelectual! Cu adevarat o pierdere pentru cultura si jurnalismul romanesti.
Dumnezeu sa-l ierte!
ARO CLUB ROMANIA
- florin75
- Membru de elita

Mdea... Nu stiu daca O. Paler a sesizat vreodata cat de bine ne reprezinta Base, ca popor! E de-al nostru! Si fizic dar si din punct de vedere al caracterului. Nu e nic locul si nici momentul sa arunc aici epitetele pe care le au romanasii in comun cu prezidentul lor, ma abtin. Ni-l meritam. Romani=Baaahaaase!MagnuM wrote: Dar nu-i impartasesc punctul de vedere publicat in acest artricol!
- MagnuM
- Membru Devotat

florin75 wrote:Mdea... Nu stiu daca O. Paler a sesizat vreodata cat de bine ne reprezinta Base, ca popor! E de-al nostru! Si fizic dar si din punct de vedere al caracterului. Nu e nic locul si nici momentul sa arunc aici epitetele pe care le au romanasii in comun cu prezidentul lor, ma abtin. Ni-l meritam. Romani=Baaahaaase!MagnuM wrote: Dar nu-i impartasesc punctul de vedere publicat in acest artricol!![]()
Sa-nteleg ca esti fan Vadim, Becali, Geoana, Voiculescu, etc.?!!! Si, ma rog, daca Basescu e un ticalos, asa cum lasi sa se-nteleaga, atunci cine merita votul?!!! Ca cei pe care i-am enuntat mai sus categoric nu merita; sunt 2 prosti si 2 securisti! Sau vrei sa spui ca e mai bine sa nu votam?!
Sunt prea nervos acum si vad atata prefacatorie si invidie, incat tind sa cred ca nu meritam sa avem o viata mai buna, ca natie, ca avem in parlament exact oamenii (322) care ne reprezinta cel mai bine ca popor si ne meritam soarta.
Si mai vreau sa spun ceva: SUNT FAN BASESCU SI-L VOI VOTA! Cat despre Paler, tot respectul si fie-i tarana usoara!

-
SERGHEI
- Banat

Octavian Paler : Dumnezeu sa il ierte.. de morti numai de bine...Si dupa moarte da nastere la polemici.Asta inseamna ca ce a facut a facut de la bine spre perfect.
CONTINUATI......(sunt cu ochii pe voi) ....liber la politica .
CONTINUATI......(sunt cu ochii pe voi) ....liber la politica .
Last edited by SERGHEI on 09 May 2007, 14:04, edited 1 time in total.
- George
- Administrator

- tarzy
- Membru legendar

multumesc frumosKeo wrote: tarzy...e randul tau...![]()
![]()
![]()
despre morti numai de bine
sa-i fie tarana usoara, si sa speram ca cel de sus il va ierta ptr pacatele trecute.
despre politica ... nu vad rostul discutiei aici
Eu cred ca o tara care incearca sa prospere prin stabilirea de taxe mari este ca un om care, stind intr-o galeata, incearca sa se ridice tragind de miner.
(Winston Churchill)
(Winston Churchill)
- myke
- Membru legendar

Am tot stat in cumpana...sa scriu sa nu scriu ceva la acest topic....
Un OM care a inteles de mult ceea ce noi inca ne chinuim sa intelegem...
Din pacate a plecat dintre noi si ne-a lasat majoritatea rebuturi...unii distractivi altii inervanti....asta e...
Ne va fi dor de comentarii si explicatii maestre...
Un OM care a inteles de mult ceea ce noi inca ne chinuim sa intelegem...
Din pacate a plecat dintre noi si ne-a lasat majoritatea rebuturi...unii distractivi altii inervanti....asta e...
Ne va fi dor de comentarii si explicatii maestre...
- florin75
- Membru de elita

Da? Putem din nou sa facem politica liber? Nu...SERGHEI wrote:
CONTINUATI......(sunt cu ochii pe voi) ....liber la politica .![]()
@Magnum: eu nu sunt fanul nimanui, decat al meu, n-am mers niciodata cu turma. Pe cat de mic e acest cuvant (fan), pe atat de lipsit de continut e. Nu trebuie sa idolatrizez pe nimeni ca sa fiu EU!
- MagnuM
- Membru Devotat

Daca a merge la vot inseamna "a merge cu turma" si a vota un candidat, pe care-l sustin, inseamna a fi lipsit de personalitate, deci nu sunt eu, sau "EU", atunci chiar nu meritam nimic. Inseamna ca acei 322 ne reprezinta intocmai, ca oameni, caractere, nulitati...florin75 wrote:... @Magnum: eu nu sunt fanul nimanui, decat al meu, n-am mers niciodata cu turma. Pe cat de mic e acest cuvant (fan), pe atat de lipsit de continut e. Nu trebuie sa idolatrizez pe nimeni ca sa fiu EU!
Deci, mai bine sa fim "NOI", sa tacem din gura - ca asa sta bine unui bun roman, sa lasam capul in piept - 'capul plecat, sabia nu-l taie' - nu-i asa?, sa-i lasam pe parlamentarii "alesi" - pe liste, dupa ce au dat spaga sefului de partid, sa taie si sa spanzure dupa capul lor, iar noi sa ne vedem de treaba noastra; adica sa ne asezam cuminti la cozi sa ne platim darile catre "stat" - oare cine reprezinta statul, pentru ca cei 322 sa poata "lucra" in liniste si sa-si voteze salarii si pensii astronomice, ca doar are tara contribuabili, sa voteze suspendarea unui presedinte ales nominal, dupa ce Curtea de Justitie a respins toate acuzatiile pe care s-au chinuit sa le inventeze...
Nu, florin75; nu te cunosc, nu ma cunosti, dar eu am ales o varianta, la sistemul politic actual, una viabila, reala, in timp ce tu-mi vorbesti de personalitatea ta, fara a spune ce solutie alegi in situatia data. Practic luandu-l pe "EU" in brate, te eschivezi, sub pretextul ca "nu ai nevoie sa idolatrizezi pe nimeni"... Cred ca era mai bine sa spun "sustinator", nu "fan"; poate intelegeai ce vreau sa spun...
Dupa parerea mea, optiunile sunt:
- Basescu
- Becali
- Geoana
- Vadim
- neprezentare la vot
Eu optez pentru Basescu, cred ca e singura optiune logica, in conjunctura data - si asta fara a idolatriza pe nimeni, fara a-mi pierde personalitatea, sau a nu mai fi "EU"!
Era sa uit; narcisist = propriul tau "fan"... se poate spune si asa, nu?... ce cuvant lipsit de continut...