ARO 10 4*4 H

Dedicat Automobilului ROmanesc

Moderators: Werner, mariusjaz

Post Reply
rflorin19
Junior
Junior

ARO 10 4*4 H

Post by rflorin19 »

SALUT!!!!! Am si eu o intrebare putin mai ciudata.ma intereseaza daca un aro 10,diesel,cu maneta cutiei de transfer in pozitia 4*4 H este destul de capabil in teren? (cand spun teren,ma refer la drumuri forestiere,acoperite de zapada sau noroi,deci trasee soft).ma gandeam ca daca renunt la treapta redusa din reductor,transmisia masinii este mult mai protejata si automat nu mai apar probleme in transmisie.astept raspunsurile voastre.

Soryn
Membru legendar
Membru legendar

Re: ARO 10 4*4 H

Post by Soryn »

cam ciudat ca iti doresti lucru asta .
pentru ca nu se intampla cine stie ce,.. cand intra pa L, maneta mai misca o furca ,iar furca muta un manson,mai inapoi, transmiterea puteri de la cutie, se face prin alt 2 lea rand de pinioane cu un raport de transformare mai mare,..
e mai bine sa ai mai multe optiuni, nu se stie niciodata cand o sa iti trebuiasca
de avut putere are si pa H, da soliciti cutia, aiurea, asa pa L merge lejer :)

problemele apar la socuri, la condus soft nai treaba :)
rflorin19
Junior
Junior

Post by rflorin19 »

ma gandeam ca daca merge cu reductorul in low,cuplul motorului se dubleaza si atunci daca fortezi un pic masina apar tensiuni in transmisie.eu cred ca la greutatea de putin peste tona aro 10 se descurca bine la urcat pante si fara reductor,asa protejand mai mult masina.bine,asta e valabil pt o persoana care foloseste masina pe trasee soft.am un prieten care are o dacia pickup 4*4 cu motor 1,9diesel si se descurca foarte bine pe teren accidentat in lipsa reductorului,deci aro care are si garda la sol mai mare si alte unghiuri de atac,precum si sasiu ,cred ca s-ar descurca mult mai bine
sorin
Membru legendar
Membru legendar

Post by sorin »

cu ce te incurca 4x4 low??

rflorin19
Junior
Junior

Post by rflorin19 »

pe mine m-ar interesa cum merge in 4*4 h.adica se descurca cat de cat la o urcare pe un drum nasol.nu am mers niciodata cu acest tip de masina si de aceea intreb posesorii d aro 10.deci,ma intereseaza cum ar merge in teren un aro 10 fara low? si,ma mai intereseaza daca viata transmisiei se prelungeste prin nefolosirea reductorului n poz.L?
Soryn
Membru legendar
Membru legendar

Post by Soryn »

pai tot se forteaza transmisia ,la ceeasi rampa pa H o sa mergi cu trapta 1 la cutie, scotand cuplu necesar din aceasta, pe L cutia o ti in a 2a ,a 3a :)

eu zic sa te mai gandesti
Cotizo
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by Cotizo »

E interesant ce vrei tu si ai putea sa faci asa ceva analog cu M-ul - schimbate rapoartele din punti si de la viteza I, altfel incat in viteza 1 sa fii aproape ca in 4x4 L. Dar e o gramada de lucru, pinioane la comanda, chestii... Eu mai degraba as schimba pinionul de L cu unul cu demultiplicare si mai mare, pentru ca 10-le nu se descurca in pante abrupte noroioase cu L-ul pe care il are.
rflorin19
Junior
Junior

Post by rflorin19 »

la un aro 10,sa zicem diesel 1.9 renault,motorul furnizeaza vreo 120nm cuplu,iar in low acest cuplu se dubleaza.ideea era pt protejarea transmisiei,avand in vedere ca masina (cand o sa o am)o sa o folosesc pt trasee soft.
rflorin19
Junior
Junior

Post by rflorin19 »

vorba lui cotizo,M-ul nu are reductor din fabrica si cred ca se descurca bine pe noroi.
rflorin19
Junior
Junior

Post by rflorin19 »

voi care aveti aro 10 ar trebui sa stiti cum merge aro in 4*4H pe teren nasol.e chiar aata de rau? il poate "bate"un papuc de la dacia cu 4*4?
rflorin19
Junior
Junior

Post by rflorin19 »

am un prieten are un pickup dacia 4*4 si rupe pe teren.serios va zic.si are vreo 1200 de kg si fara reductor.
Dan CHIRIAC
Administrator
Administrator

Post by Dan CHIRIAC »

Asta mi se pare un subiect de tipul "hai sa vorbim discutii...".
Sa compari ARO 10 cu Dacia 4x4, e cam ca si cum ai compara mere cu pere. Una este conceputa ca masina de teren, cealalta ca o utilitara care, eventual, sa te scoata din noroiul de pe santier.
Treaba cu "protejarea" transmisiei e cu dus si intors. Ideea e ca, in principiu, ai nevoie de cam aceiasi forta pentru a inainta. Uneori vei proteja transmisia in "usor", alteori in "greu", functie de caz. Iar ambreiajul il vei proteja, in general, mergand in "greu"..., sau asta nu mai conteaza... Si, in principiu, socurile sunt cele care fac rau, nu functionarea intr-un regim sau altul.
Pana la urma, de aia e facuta masina asa, cu "usor" si "greu" ca sa ai mai multe optiuni.
De ce, oare, or fi facute toate masinile de teren cu reductor?...
M-ul face exceptie pentru ca asa au fost vremurile cand a fost proiectat si probabil, a fost mai simplu de construit asa. Dar compenseaza cu rapoate de demultiplicare mari in restul lantului de transmisie.
ARO 244, an 1997, motor L25
ARO 244, an 2001, motor Toyota 2L-T, zis si "Torpilorul" - furat din Bucuresti, Sector 6, pe 29 Ianuarie 2011
rflorin19
Junior
Junior

Post by rflorin19 »

dar,totusi nimeni nu imi raspunde si mie la intrebare.cum merge un aro 10 in 4*4 H ? domnule Chiriac,pe min ma intereseaza daca in teren un aro 10 fara reductie e mai bun ca o dacia papuc 4*4,care nici ea nu are reductie.atata tot.ambele auto echipate cu motoare diesel.multumesc!
Dan CHIRIAC
Administrator
Administrator

Post by Dan CHIRIAC »

La intrebarea asta ti s-ar putea raspunde numai daca cineva ar face acelasi traseu, in aceleasi conditii, cu cele doua masini.
Chiar daca discutam de aceeasi motorizare, sunt alte greutati, alte rapoate in cutia de viteze si in grupuri, alte roti...
ARO 244, an 1997, motor L25
ARO 244, an 2001, motor Toyota 2L-T, zis si "Torpilorul" - furat din Bucuresti, Sector 6, pe 29 Ianuarie 2011
cristi-devildnb
Membru de elita
Membru de elita

Post by cristi-devildnb »

eu am mers cu aro 10 si papuc ambele motorizate 1.4 benzina, si pot sa spun ca aro trage mai bine, cel putin in treapta 1, dar cutia e mai scurta in tr inferioare la aro iar grupul conic e mai de forta. La diesel e alta cutie iar grupul conic e 8x33 in ambele cazuri. Cutia de transfer nu o poti demonta ca nu mai poti pune cardanu si ramai fara 4x4. Eu nu am mers cu ce compari tu dar cel putin pe foaie cred ca aro trage mai bine. Eu zic sa o lasi asa cum e si sa mergi pe 4x4 hi cu niste caucioace cat de cat si nu o sa ai treaba
Nu merge unde te duce drumul, mergi pe unde nu exista un drum si lasa o urma. R.W.Emerson

Post Reply