DAC 665 ,,Noaptea Nemirei"

Despre masinile fabricate dupa 1945 si pana-n prezent

Moderators: Werner, mariusjaz

Post Reply
dragospetres
Membru legendar
Membru legendar

Re: DAC 665 ,,Noaptea Nemirei"

Post by dragospetres »

-prima aparitie publica a fost la parada militara din 1979,apoi la TIB-79,dar ciudat in camuflaj tip desert si in multele
expozitii organizate era in aceasta culoare.Nu sunt sigur,dar Irakul era principalul client.
-in 1979,a fost premiat cu aur la targul comercial de la Plovdiv.
-a suferit doua randuri de modernizari:in 1985 si in 1997 cand a suferit si modificari ale cabinei, a primit motorizare DEUTZ si supranumele de DRACULA..
-sper sa nu ma insel,dar la una din expozitiile organizate inainte de '89,am vazut DAC 444T cu cabina mare
5+1 locuri,drept ca era ptr. export.
-apoi nu-mi explic prezenta foarte discreta a sasiului 8x8.Trebuia sa inlocuiasca TATRA ca remorcher,dar se pare ca fenomenul a fost invers.

MagnuM
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by MagnuM »

O poza preluata de pe alt forum, facuta in 1984, in Brasov, de un student strain. Vehiculul era prezentat ca fiind Dac 665 T (Fotograful este cetatean maghiar si, nefiind in cunostinta de cauza, asta a presupus)!

Evident, este un Dac, dar, va las pe voi sa-mi spuneti ce model este si de ce?!

PS: Astept explicatiile legate de diferentele constructive, pentru modelele Dac 665 T si Dac 667 T - primele doua poze, postate de mine in acest topic.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Chevrolet Suburban V2500 Silverado
Image
"Să faci 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi... D-asta numai eu am fost în stare..." - Petre Ţuţea
autom
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by autom »

Este cumva modelul fabricat la Moreni? Cu arbori tip planetar pe punti si sasiu de TAB?
dragospetres
Membru legendar
Membru legendar

Post by dragospetres »

-cel de sus este DAC 444T(11.154FAEM).iar 667T-este clar ca a fost comanda speciala IRAQ.
Modesta mea parere este ca ar trebui sa continuam prezentarea intr-o maniera placuta,accesibila tuturor,nu in stilul unei carti tehnice DAC 665T.

MagnuM
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by MagnuM »

autom wrote:Este cumva modelul fabricat la Moreni? Cu arbori tip planetar pe punti si sasiu de TAB?

Cum vine asta cu arborii "tip planetari"?! Eu stiu ca toate axele motoare, indiferent de tipul axei - dependenta/independenta, au intre pinioarele planetare si butucii rotilor/roti/reductoarele laterale/reductoarele planetare, axe planetare!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image
"Să faci 13 ani de temniţă pentru un popor de idioţi... D-asta numai eu am fost în stare..." - Petre Ţuţea
MagnuM
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by MagnuM »

dragospetres wrote:-cel de sus este DAC 444T(11.154FAEM).iar 667T-este clar ca a fost comanda speciala IRAQ.
Modesta mea parere este ca ar trebui sa continuam prezentarea intr-o maniera placuta,accesibila tuturor,nu in stilul unei carti tehnice DAC 665T.

Scuze Dragos, dar le-ai amestecat! Aici voiam sa ajung! Datorita anului in care este facuta poza (1984), modelul Dac 443 AM, la care face referire Autom, iese din discutie! Raman in discutie doua modele: Dac 443 T si Dac 444 T. Intre ele, sunt cateva diferente constructive destul de importante, pentru a nu incurca modelele! La alea ma refer! Tu ai combinat in prezentarea ta, 443 cu 444!

PS: Nu vad ce este neplacut, in a prezenta diferentele intre modele!
Image
autom
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by autom »

^:)^ Magnum, voriam sa zic ca axele motoare sunt independente .
MagnuM
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by MagnuM »

autom wrote:^:)^ Magnum, voriam sa zic ca axele motoare sunt independente .
Am inteles! Nu e cu suparare! De asta am exclus modelul Dac 443 AM! Peace man! ~O)
Image
dragospetres
Membru legendar
Membru legendar

Post by dragospetres »

-ma folosesc in documentare de cartea' Autovehicule in armata romana',aparuta in 1991.Autorii nu mentioneaza decat existenta urmatoarelor tipuri :DAC-444T,DAC 665T si G.
-modelul 443T este post-revolutionar si a fost fabricat la Moreni.
George
Administrator
Administrator

Post by George »

MagnuM wrote:Cum vine asta cu arborii "tip planetari"?! Eu stiu ca toate axele motoare, indiferent de tipul axei - dependenta/independenta, au intre pinioarele planetare si butucii rotilor/roti/reductoarele laterale/reductoarele planetare, axe planetare!
ax sau arbore planetar sunt denumiri pentru binecunoscuta "planetara", ambii termeni fiind corecti. daca a spus "arbore tip planetar", probabil a vrut sa nu duca pe cineva cu gandul la arborele de cacao, sau ceva de genul asta... sau pur si simplu a imprumutat expresia din vreo carte. este des intalnita in carti de specialitate, scrise de ingineri.
b-(
ARO CLUB ROMANIA
dragospetres
Membru legendar
Membru legendar

Post by dragospetres »

MagnuM
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by MagnuM »

George wrote:
MagnuM wrote:Cum vine asta cu arborii "tip planetari"?! Eu stiu ca toate axele motoare, indiferent de tipul axei - dependenta/independenta, au intre pinioarele planetare si butucii rotilor/roti/reductoarele laterale/reductoarele planetare, axe planetare!
ax sau arbore planetar sunt denumiri pentru binecunoscuta "planetara", ambii termeni fiind corecti. daca a spus "arbore tip planetar", probabil a vrut sa nu duca pe cineva cu gandul la arborele de cacao, sau ceva de genul asta... sau pur si simplu a imprumutat expresia din vreo carte. este des intalnita in carti de specialitate, scrise de ingineri.
b-(

Merci de corectie, George! Nu de expresie m-am legat, ci de faptul ca, impropriu, tot de prin curti imprumutate. se folosesc expresiile: transmisie cu planetare, pentru axa independenta si transmisie cu cardan, pentru axa rigida; cand, de fapt, planetare au amandoua. iar cardanul poate antrena oricare din cele doua axe, nefiind piese specifice pentru un anumit tip de axa!
Image
MagnuM
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by MagnuM »

dragospetres wrote:-ma folosesc in documentare de cartea' Autovehicule in armata romana',aparuta in 1991.Autorii nu mentioneaza decat existenta urmatoarelor tipuri :DAC-444T,DAC 665T si G.
-modelul 443T este post-revolutionar si a fost fabricat la Moreni.

Dragos, la Moreni s-a facut doar Dac 443 AM. Este cel cu trenul de rulare adaptat de la transportoarele blindate; adica cu axe independente, avand partea mecanica identica cu Dac 443 T. Nu vorbim de el! Acela este foarte usor de recunoscut dupa aspectul rotilor (butucii foarte mari, cu reductoare planetare).

Revenind; nu toti autorii vorbesc despre tot! Sa le luam pe rand:
@ Dac 443 T: sarcina utila 3 tone, motor SAVIEM, cutie de viteze cu 5 trepte, ampatament 3100 mm.
@ Dac 444 T: sarcina utila 4 tone, motor MAN, cutie de viteze cu 6 trepte, ampatament 3800 mm.
Daca diferentele de tonaj, motor, CV, nu se observa in poze, ampatamentul ramane singurul aspect dupa care le poti deosebi - 700 mm nu sunt chiar de neobservat.

In legatura cu modelele 6x6:
@ Dac 665 T: motor MAN aspirat, sarcina utila 5 tone.
@ Dac 667 T: motor MAN turbo, sarcina utila 7 tone.

PS: De ce scrieti "DAC" si nu "Dac"?! Eu folosesc majuscule doar la numele care provin din abrevieri, pe celelalte le scriu normal.
Image
dragospetres
Membru legendar
Membru legendar

Post by dragospetres »

-MagnuM,am si cartea tehnica a DAC 444T.In aceassta se indica si simbolizarea masinii:cu majuscule DAC 444T.Acesta a avut doua variante:11.135FAE si 11.154 FAEM,Ia ambele ampatamentul este de 3100.Poate modelul 1986 sa fi avut 3800.
sefumic
Membru
Membru

Post by sefumic »

Inca o poza cu 443 T .Luata de pe un forum din Rusia (deci nu imi apartine)

Post Reply