M vs Aro 10
Moderator: costy84
-
georgenis
- Membru de elita

Re: M vs Aro 10
Si eu mi-as lua M dar unul in stare buna are un pret astronomic pentru ce ofera totusi masina si piesele sunt mai scumpe ca cele de la masinile straine.
- florin75
- Membru de elita

Georgenis, sa nu uitam ca pe ultimele Aro 10 s-au montat motoarele Renault 1.9 Diesel (unele chiar turbo), care ofera cuplu suficient, uzina eliminand astfel una din problemele majore ale masinii. S-a montat de asemenea sistem de franare modern, cu discuri ventilate si ansamblu servo si pompa de la Volvo. Bieletele de directie au fost modificate, in sensul ca sunt asemanatoare celor de la A24, la care se pot schimba capetele de bara, aceleasi ca la 24 (eu am cumparat doua bielete din astea, cand se vor uza cele care sunt pe masina le voi monta pe astea).
Sigur, putem sa discutam despre puntea fata, in mod cert mai robusta la M, dar eu unul nu am vazut nici un A10 cu pivotii rupti (am vazut in schimb cu bieleta de tip vechi rupta).
Sigur, putem sa discutam despre puntea fata, in mod cert mai robusta la M, dar eu unul nu am vazut nici un A10 cu pivotii rupti (am vazut in schimb cu bieleta de tip vechi rupta).
- bigdaddy
- Membru

Florine , da-mi voie sa-ti spun ca eu am avut pivotul rupt pe Aro 10 - de fapt nu pivotul, el in sine rezista destul de bine pentru materialele de cacao din care e facut - s-au rupt cele 4 suruburi M6 care sustin pivotul inferior. Slava domnului ca s-au rupt la nici 50 de metri de reintrarea pe asfalt, nu aveam viteza de loc, eram pe un fel de drum forestier pietruit, dar nici nu vreau sa ma gandesc ce pateam la 80 la ora cu fuzeta din dreapta infipta in asfalt.....florin75 wrote: dar eu unul nu am vazut nici un A10 cu pivotii rupti
"In vin sta intelepciunea, in bere libertatea, in apa sunt bacterii !" Benjamin Franklin 
-
georgenis
- Membru de elita

Si eu am vazut M cu roata cazuta din cauza rulmentilor. Asa se poate intampla orice dar cand ai o masina care stii ca mergi la offroad etc., din cand in cand o inspectezi destul de bine la susupensie, roti, directie etc. Probabil suruburile alea M6 erau destul de ruginite ca nu se mai vedeau de au ajuns sa se rupa. La Aro asta al meu doi dintre pivoti sunt de cand e masina pentru ca sunt prinsi cu nituri din acelea de fabrica nu cu suruburi, deocamdata nu au joc deloc, cand o sa aiba cat de putin o sa-i schimb.
- soimu`
- Incepator

sa va spun un test involuntar facu de mine cu aro si m ul
pe dealurile pe unde o tot frecam noi cand vrem ture soft exista o panta adevarata
e cam de 45 grade si e lunga de cam 300 m
o urcam toti drept in sus pe iarba
ok prima data am trecut pe acolo cu aro 10 tractoare de 750 pe 16. reductor a 2 a si pana sus as-a cam incins motorul dar in rest ...ca trasa
a doaua oara, am mers cu tractoare 650 pe 16
inainte de a ajunge la panta, cu vreo 5 km am constatat ca diferentialul fata a forfecat suruburile de prindere si statea in planetare si cardan
clar, nu mai aveam voie sa cuplez fata pt ca evista riscul ca sa sara cardanl fata si sa rupa axul spre grup, lucru patit altadata cu alta ocazie
aceeasi panta, dar fara reductor si doar spate
nu a urcat deloc, ba mai mult am patinat grav ambreajul si degeaba
a incercat sa urce cu mine la sufa un patrol y61.. degeaba, panta prea mare
buun
am luat m ul
la prima tura am incercat sa urc cu motor de l27 diselul de campu lung
nu am reusit pana sus
mai trebuia 20 m sa ajung sus dar murea motorul
am incercat de mai multe ori...degeaba
motor de cacat si grupuri de fuga... cu raport de 3,7
am pus l25 de benzina
am urcat in a 1 a fara sa am nici o problema
nu ma gandesc cum ar fi sa am rapoarte de 5,14 cum era originalul
in rest.. ce sa zic
ca si capacitati, am trecut un rau ingust, mocirlos si cu margini drepte in 10 secunde cu aro cu tractoare unde inainte un patrol a frecat-o 15 minute si apoi sa troliat
am mers pe un drum forestier cu noroi si ogase de nu-ti venea sa crezi si nu aveam deloc probleme, desi aveam numai tractiune spate
pe acelasi drum, patrolul cu 4x4 si blocant spate a trebuit sa se trolieze de 3 ori ...si avea si el cauciucuri de teren.
da asta sa intam,plat intr-o zi
el a plecat ok si s-a intors cu masina ok
eu am plecat ok si am revenit cu diferentialul la liber
cand am abordat o panta nasola cu noroi si zapada si cu tractoare, am urcat cat a dus motorul
cand nu a mai putut urca, am rupt planetra spate si diferential fata in o secunda
in loc sa patineze roata s-a rupt transmisia
si spun sincer, daca am ceva pe ce sa ma bazez la aro 10 al meu, eacela e motorul de vw diesel
ala e singura piesa care stiu ca nu-mi face probleme
in rest, ma astept ca sa am probleme la mrl uri planetare, ambreaj, directie daca merg cu baietii intr-o tura normala spre hard
adica nu neaparat de extrem
dar nic pe drum pietruit
nu stiu despre voi, dar mie mi s-a dat o roata peste cap pe un ogas de nu ma mai putut iesi deloc
si asta pt ca in loc sa iasa din ogas mai repede s-a pus roata la 90 drade fatta de directia de mers
si eram in coborare adevarata
maM nu se intampla asa ceva
ambreajul e ambreaj, mer luri nu sunt, directia e f robusta transmisia e muuult mai rezistenta
deci
recomand ca fiecare sa incearca sa vada cat il duce efectiv masina lui, sa vada unde incepe sa aibe probleme si sa vada ce pot alte masini
din acel punct e o cheste de bun simt
pe dealurile pe unde o tot frecam noi cand vrem ture soft exista o panta adevarata
e cam de 45 grade si e lunga de cam 300 m
o urcam toti drept in sus pe iarba
ok prima data am trecut pe acolo cu aro 10 tractoare de 750 pe 16. reductor a 2 a si pana sus as-a cam incins motorul dar in rest ...ca trasa
a doaua oara, am mers cu tractoare 650 pe 16
inainte de a ajunge la panta, cu vreo 5 km am constatat ca diferentialul fata a forfecat suruburile de prindere si statea in planetare si cardan
clar, nu mai aveam voie sa cuplez fata pt ca evista riscul ca sa sara cardanl fata si sa rupa axul spre grup, lucru patit altadata cu alta ocazie
aceeasi panta, dar fara reductor si doar spate
nu a urcat deloc, ba mai mult am patinat grav ambreajul si degeaba
a incercat sa urce cu mine la sufa un patrol y61.. degeaba, panta prea mare
buun
am luat m ul
la prima tura am incercat sa urc cu motor de l27 diselul de campu lung
nu am reusit pana sus
mai trebuia 20 m sa ajung sus dar murea motorul
am incercat de mai multe ori...degeaba
motor de cacat si grupuri de fuga... cu raport de 3,7
am pus l25 de benzina
am urcat in a 1 a fara sa am nici o problema
nu ma gandesc cum ar fi sa am rapoarte de 5,14 cum era originalul
in rest.. ce sa zic
ca si capacitati, am trecut un rau ingust, mocirlos si cu margini drepte in 10 secunde cu aro cu tractoare unde inainte un patrol a frecat-o 15 minute si apoi sa troliat
am mers pe un drum forestier cu noroi si ogase de nu-ti venea sa crezi si nu aveam deloc probleme, desi aveam numai tractiune spate
pe acelasi drum, patrolul cu 4x4 si blocant spate a trebuit sa se trolieze de 3 ori ...si avea si el cauciucuri de teren.
da asta sa intam,plat intr-o zi
el a plecat ok si s-a intors cu masina ok
eu am plecat ok si am revenit cu diferentialul la liber
cand am abordat o panta nasola cu noroi si zapada si cu tractoare, am urcat cat a dus motorul
cand nu a mai putut urca, am rupt planetra spate si diferential fata in o secunda
in loc sa patineze roata s-a rupt transmisia
si spun sincer, daca am ceva pe ce sa ma bazez la aro 10 al meu, eacela e motorul de vw diesel
ala e singura piesa care stiu ca nu-mi face probleme
in rest, ma astept ca sa am probleme la mrl uri planetare, ambreaj, directie daca merg cu baietii intr-o tura normala spre hard
adica nu neaparat de extrem
dar nic pe drum pietruit
nu stiu despre voi, dar mie mi s-a dat o roata peste cap pe un ogas de nu ma mai putut iesi deloc
si asta pt ca in loc sa iasa din ogas mai repede s-a pus roata la 90 drade fatta de directia de mers
si eram in coborare adevarata
maM nu se intampla asa ceva
ambreajul e ambreaj, mer luri nu sunt, directia e f robusta transmisia e muuult mai rezistenta
deci
recomand ca fiecare sa incearca sa vada cat il duce efectiv masina lui, sa vada unde incepe sa aibe probleme si sa vada ce pot alte masini
din acel punct e o cheste de bun simt
-
georgenis
- Membru de elita

Din acel punct iei Toyota LC70 sau G...
-
georgenis
- Membru de elita

Numai ca exista o diferenta serioasa de pret.
- soimu`
- Incepator

asa e
dar se faceau comparatii intre aro 10 si m
ca si capacitai pe teren...eu zic din experienta ca m ul nu suporta comparatie cu aro 10 care nu tine mare lucru la tavaleala... pt cei care chiar au incercat asa ceva
ca daca vorbim de ture pe drumuri judetene, comunale rele clar ca aro 10 are un confort sporit, consuma mai putin...etc
dar pe teren, nu exista comparatii
intr-o ordine... eu zic ca aro 10 are problema cu
1. transmisia fata ( incepand cu mrl urile, planetare si grupul fata, mai ales cele prinse pe carcasa ambreaj)
2. directia ( capetii de bara mici mai ales sistemul cu bara de transfer in spatele rotii)
3. ambreajul (prea mic discul)
4. cutia de viteze (se uzeaza repede)
5. frane (niciodata nu merg perfect, mai ales spatele pe tamburi)
6. partea electrica (milioane de fire sub bord cu papuci romanesti care nu stau bine dupa o vreme)
7. transmisia spate (planetare subtiri, grup mic ...tot de dacie ca dimensiune)
8. motorul (subdimensionat...poate renault 1900 diesel e mai bun)
dar se faceau comparatii intre aro 10 si m
ca si capacitai pe teren...eu zic din experienta ca m ul nu suporta comparatie cu aro 10 care nu tine mare lucru la tavaleala... pt cei care chiar au incercat asa ceva
ca daca vorbim de ture pe drumuri judetene, comunale rele clar ca aro 10 are un confort sporit, consuma mai putin...etc
dar pe teren, nu exista comparatii
intr-o ordine... eu zic ca aro 10 are problema cu
1. transmisia fata ( incepand cu mrl urile, planetare si grupul fata, mai ales cele prinse pe carcasa ambreaj)
2. directia ( capetii de bara mici mai ales sistemul cu bara de transfer in spatele rotii)
3. ambreajul (prea mic discul)
4. cutia de viteze (se uzeaza repede)
5. frane (niciodata nu merg perfect, mai ales spatele pe tamburi)
6. partea electrica (milioane de fire sub bord cu papuci romanesti care nu stau bine dupa o vreme)
7. transmisia spate (planetare subtiri, grup mic ...tot de dacie ca dimensiune)
8. motorul (subdimensionat...poate renault 1900 diesel e mai bun)
- hoaska
- Membru

Acele suruburi s-au rupt in mod cert pt ca nu erau ce trebuie.Paul "Bigdaddy" Farago wrote:Florine , da-mi voie sa-ti spun ca eu am avut pivotul rupt pe Aro 10 - de fapt nu pivotul, el in sine rezista destul de bine pentru materialele de cacao din care e facut - s-au rupt cele 4 suruburi M6 care sustin pivotul inferior. Slava domnului ca s-au rupt la nici 50 de metri de reintrarea pe asfalt, nu aveam viteza de loc, eram pe un fel de drum forestier pietruit, dar nici nu vreau sa ma gandesc ce pateam la 80 la ora cu fuzeta din dreapta infipta in asfalt.....florin75 wrote: dar eu unul nu am vazut nici un A10 cu pivotii rupti![]()
Toate organele de asamblare sunt impartite pe clase de rezistenta, functie de materialul din care sunt facute. Pt domeniul auto se foloseste minim clasa 8.8 dar, prin magazine am vazut de multe ori suruburi din clasa 6.8 (clasa inferioara).
Nimeni nu ramane virgin...viata i-o trage fiecaruia macar odata.
-
SERGHEI
- Banat

Soimuleeeeeeeeeeee ai uitat de climatizare ,usi si plansa de bord...
....
Pentru cine nu a inteles pana acum: este clar ca 10 poate ,dar numai daca este preparat cu simt de raspundere si chiar ssi atunnci iti poate oferi surprize neplacute.Masina asta daca este folosita cu cap si pe trasee de bun simt merge fara probleme.Pentru tavaleala adevarata (mai hard asa) M-ul este net superior dtpdv.Doar pentru drumuri de genul asta a fost gandita ,nu? Nu putem compara aceste doua masini din mai multe cauze:
1-M este de conceptie ruseasca/10 este pur romanesc
2-M este gandit pt functionare in conditii grele si f grele/10 este pt ,,turism"
3..diferente majore de mecanica si evident motorizari total diferite.....ca sa nu mai vorbim de materiale..
Eu unul ,maine as schimba un 10 pe un M cu toate ca 10 nu m-a dezamagit niciodata (la modul in care am utilizat-o eu).
Din pacate legislatia mult iubitei noastra tari nu permite libertatea de exprimare asa cum se trambiteaza.Nu poti lua un sasiu de M sa-i pui un motor si o transmisie capabila,o cusca in loc de caroserie,gume cat casa si...sa o poti inmatricula.Ca sa pleci cu jucaria pe platforma din Buc pana la munte este foarte greu...ori esti maniac ori dispui de bani si timp.Nu voi intelege nici daca ma bati de ca RAR-ul face fite la transplanturi cand tu folosesti sisteme de franare ,directie si motorizari omologate in orice colt al lumii de firme serioase ca sigure si nepoluante...Sa lasi masina la ei sa ti-o omologheze 2-3 luni si o carutza de bani ..imi pare bataie de joc.
PS. -Ca sa nu mai spun de unii ingineri care nu stiu sa localizeze o serie pe o caroserie la o masina care este foarte cunoscuta si circula in nr foarte mare prin tara asta.
Pentru cine nu a inteles pana acum: este clar ca 10 poate ,dar numai daca este preparat cu simt de raspundere si chiar ssi atunnci iti poate oferi surprize neplacute.Masina asta daca este folosita cu cap si pe trasee de bun simt merge fara probleme.Pentru tavaleala adevarata (mai hard asa) M-ul este net superior dtpdv.Doar pentru drumuri de genul asta a fost gandita ,nu? Nu putem compara aceste doua masini din mai multe cauze:
1-M este de conceptie ruseasca/10 este pur romanesc
2-M este gandit pt functionare in conditii grele si f grele/10 este pt ,,turism"
3..diferente majore de mecanica si evident motorizari total diferite.....ca sa nu mai vorbim de materiale..
Eu unul ,maine as schimba un 10 pe un M cu toate ca 10 nu m-a dezamagit niciodata (la modul in care am utilizat-o eu).
Din pacate legislatia mult iubitei noastra tari nu permite libertatea de exprimare asa cum se trambiteaza.Nu poti lua un sasiu de M sa-i pui un motor si o transmisie capabila,o cusca in loc de caroserie,gume cat casa si...sa o poti inmatricula.Ca sa pleci cu jucaria pe platforma din Buc pana la munte este foarte greu...ori esti maniac ori dispui de bani si timp.Nu voi intelege nici daca ma bati de ca RAR-ul face fite la transplanturi cand tu folosesti sisteme de franare ,directie si motorizari omologate in orice colt al lumii de firme serioase ca sigure si nepoluante...Sa lasi masina la ei sa ti-o omologheze 2-3 luni si o carutza de bani ..imi pare bataie de joc.
PS. -Ca sa nu mai spun de unii ingineri care nu stiu sa localizeze o serie pe o caroserie la o masina care este foarte cunoscuta si circula in nr foarte mare prin tara asta.
- Ionut
- Membru Devotat

Eu cred totusi ca principalul motiv pentru care s-a rupt planetara a fost cauciucurile de tractor. Dupa mine, cel care influenteaza cel mai mult gradul de fortare a transmisiei este diametrul rotilor si profilul. Rotile de 6.50-16 sunt destul de mari pt 10, iar profilul de tractor (care mi se pare de departe cel mai bun) nu lasa roata sa patineze asa usor in noroi. Alea te scot din noroi,nu te lasa in el. Rotile "normale" patineaza mai usor, inainte sa cedeze transmisia.
Parerea mea......
Parerea mea......
Stand or die.
- soimu`
- Incepator

corect, tractoarele sunt cel mai agresiv grip pt terenIonut wrote: Eu cred totusi ca principalul motiv pentru care s-a rupt planetara a fost cauciucurile de tractor. Dupa mine, cel care influenteaza cel mai mult gradul de fortare a transmisiei este diametrul rotilor si profilul. Rotile de 6.50-16 sunt destul de mari pt 10, iar profilul de tractor (care mi se pare de departe cel mai bun) nu lasa roata sa patineze asa usor in noroi. Alea te scot din noroi,nu te lasa in el. Rotile "normale" patineaza mai usor, inainte sa cedeze transmisia.
Parerea mea......![]()
DAR
650 nu e o dimensiune mare, sunt roti usoare, inguste...
cum se poate compara asta cu un 33 buger sau simex
nu pun problema de cauciucuri mai mari
si cu toate astea, sunt masini care merg si cu asa ceva fara sa rupa
pe cuvant
si astea sunt chiar si samurai...
dar nu sdespre asta discutam
ci de faptul ca in talon la M e trecut 650pe`16 si eu folosesc 750 pe 16 si nu se pune problema sa rup asa usor transmisia...
intelegeti ca planetarele se rup din cauza ca sunt material de cacat nu ptca sunt cauciucuri prea bune
nu gresesti tu ca ai cauciucuri prea bune ci ca producatorul nu a facut piese fiabile
daca era ceva sa se rupa pt ca era forta prea mare, binenteles e de preferat sa se rupa aderenta, dar daca nu, cred ca ar fi trebuit sa patineze ambreajul, in nici un caz transmisia, repet fata spate deodata
-
vstef_is
- Membru legendar

Cu un 24x in conditii de acest gen patineaza ambreiajul... si motorul nu se opreste, si nici nu se rupe nimic...
Vorbesc din experienta personala, am fost placut impresionat in acel moment...
-
SERGHEI
- Banat

vstef_is wrote: Cu un 24x in conditii de acest gen patineaza ambreiajul... si motorul nu se opreste, si nici nu se rupe nimic...Vorbesc din experienta personala, am fost placut impresionat in acel moment...
Cat despre calitatea materialului...ati spus deja totul:materialul este prost i-ar cei ce-l lucreaza merg pe ideea ,,lasa ma ca merge-asa".
Planetara mea s-a rupt in locul unde prelucratorul trebuia sa faca un ,,concentrator de tensiuni"....omul nu l-a mai facut ,a strunjit la unghi drept...pai cum pana mea sa nu cedeze.Cat despre Samurai,hai sa fim seriosi..normal ca tin ,doar nu sunt lucrate de nea Gica cu metal de tot rahatul.Nu imi vine sa cred cand vad cate unul cu roti cat casa si cu un motoras cat un tico(vorba vine) ca urca pe pereti si nu rupe nimic.Asta inseamna calitate, care se pierde usor usor la modelele de dupa 87 incoace.Doamne ce masini adevarate se mai faceau pe vremuri,fara electronica ..fara martori sau robotei care ,,ies din roti si merg inaintea ta sa iti spuna cum este drumul".....Masinile adevarate sunt deja legenda,asa ca daca puneti mana pe un M,Patrol,Samurai...Toyo...sau alte alea ...nu ratati ocazia..ca merita.Consuma mai mult ,nu sunt silentioase,iti zdruncina creierii dar SUNT MASINI.
Urmatorul post se va numi H2 vs M....
-
vstef_is
- Membru legendar

H2 e o gluma nesarata... insa subscriu,... materialele pe vremuri erau altfel...
Eu prefer sa schimb un ambreiaj decat planetare
Eu prefer sa schimb un ambreiaj decat planetare