Prima data cand i-am observat in actiune eram copil [anii "70] si pe strada Romana in Galati iesea fum dintr-o magazie a unei case particulare. Pompierii au distrus complet magazia si au inundat casa de care era lipita. Proprietarii si vecinii au avut suficient timp sa-si aminteasca injuraturi uitate. Tot sesizare telefonica. Apoi in adolescenta [anii "80] ,acoperisul blocului in care locuiam a luat foc. Fusese impregnat cu o substanta asemanatoare prenadez-ului peste cartonul asfaltat. Acoperis plat ,terasa. Ne-am bucurat cand au aparut pompierii, mai ales ca apartamentul unei prietene aflat la etajul 9 deja incepuse sa scoata fum, numai ca :
-au venit cu cisternele goale !
-neexistand hidranti in zona au plecat si s-au intors cu apa
-fiindca erau deja in intarziere si focul se amplificase s-au grabit sa bage apa in furtune si nu au mai putut fi ridicate pe bloc nici dupa golire decat cu ajutorul nostru al locatarilor care am tras de o franghie ,scara lor deajungand pana la acoperis
Datorita ''vitezei de reactie """""a pompierilor au ars partial si 4 apartamente de la etajul 9, iar apoi daca unul dintre noi ,copiii,se dovedea prea lenes ca sa-si fac singur pilulele pentru tendon ,ori mototol , era apostrofat cu - " baa, parca-ai fi pompier ! Totusi am un mare respect pentru pompieri fiindca asa am fost invatat si fiindca mai sant si altfel de interventii decat cele pe care le stiu eu