proiect 24

Probleme, modificari, reparatii.

Moderators: costy84, socratee

Dan CHIRIAC
Administrator
Administrator

Re: proiect 24

Post by Dan CHIRIAC »

In teren, o masina se descurca cu atat mai bine cu cat este mai echilibrata, respectiv cand masa ei este distribuita egal intre cele doua punti.
In alta ordine de idei, ia fa un calcul si vezi care este apasarea pe puntea fata si pe cea spate cand masina urca o panta de 30 de grade, de exemplu.
Chiar si la "liniute", se pierde o parte din apasarea pe puntea fata.
Oare din ce motiv o multime de masini "sportive" au tractiune spate?
ARO 244, an 1997, motor L25
ARO 244, an 2001, motor Toyota 2L-T, zis si "Torpilorul" - furat din Bucuresti, Sector 6, pe 29 Ianuarie 2011

nat
Junior
Junior

Post by nat »

Sa o lamurim si pe asta?
La o panta de 30 grade numai cu fata un 24x, cel putin, nu urca patineaza(e vb de offroad), in schimb doar cu spatele urca si neincarcat, deci lasa nene spatele permanent ca face treaba. Eu am o cutie cu optiunea permant fata sau permanent spate si iti zic am circulat si numai cu fata  da nu obtii nici nici un beneficiu nici la demaraj nici la tras numai incurca cu toate ca are motorul greoi de bv nici un beneficiu numai cauciucuri roase, la demaraj patineaza(nu ma incanta sa-mi scartie rotile) la tras ii pa la fel. Deci ce e al lui e al lui si e bine gandit aici nu ai de facut modificari. Daca vrei sa faci ceva mirific fa un diferential intre punti sa poti circula 4x4 permanent. Salutare si spor la treaba!
amicul
Membru de elita
Membru de elita

Post by amicul »

Nene eu nu sunt tampit, unde ai vazut tu un 24X sa aibe tractiune fata permanenta?
nat wrote: Sa o lamurim si pe asta?
La o panta de 30 grade numai cu fata un 24x, cel putin, nu urca patineaza(e vb de offroad), in schimb doar cu spatele urca si neincarcat, deci lasa nene spatele permanent ca face treaba. Eu am o cutie cu optiunea permant fata sau permanent spate si iti zic am circulat si numai cu fata  da nu obtii nici nici un beneficiu nici la demaraj nici la tras numai incurca cu toate ca are motorul greoi de bv nici un beneficiu numai cauciucuri roase, la demaraj patineaza(nu ma incanta sa-mi scartie rotile) la tras ii pa la fel. Deci ce e al lui e al lui si e bine gandit aici nu ai de facut modificari. Daca vrei sa faci ceva mirific fa un diferential intre punti sa poti circula 4x4 permanent. Salutare si spor la treaba!
Eu stiu ca pe fata are cuplajul cu ace si nu poti merge cu el tot timpul cu greutate ( cu tractiune fata ). Pt ca strici cuplajul si planetarele ( pardon Crucile cardanice ).
Prietenia este la fel ca banii, este mai usor de facut decit de pastrat
nat
Junior
Junior

Post by nat »

Scuzama dar, da-mi voie sa te contrazic. Merge cat si cum vrei u si nu strici nimic, ce cruci(?) sunt ca la cardan, ce ace(?) sti ca eu am numai 3 ace (din cate trebuiau sa fie pt ca fata am facuto eu cu ce am gasit ca nu avea) pe fiecare parte si nu are treaba ti-am mai zis merge. Din fericire, pt mine, nu vb doar din auzite ci din propia experienta. Care sunteti curiosi puteti incerca si va garantez ca merge sau puteti veni pana in jud HD si va fac io vreo 1000km cu fata sa vedeti ca se poate numai ca, romanului ii e frica sa experimenteze. Imi cer scuze daca deranjez pe unii cu faptul ca ii contrazic dar asta e realitatea fratilor nu se strica nika, e valabil doar cand ai si fata si spatele si rulezi la peste 40-50km pe asfalt, pt ca nu exista diferential intre punti deci io iti sugerez colegu Amicu sa verifici si apoi sa ma contrazici ca din vb m-am saturat pe forum, fapte si apoi sa va vad text.
Last edited by nat on 01 Dec 2007, 10:22, edited 1 time in total.

amicul
Membru de elita
Membru de elita

Post by amicul »

Da multumesc frumos, eu am ramas in intersectie in centrul Bucurestiului si nu mai vreau asa ceva ............ . Nu sfatuiesc pe nimeni sa mearga doar cu tractiunea fata.
vstef_is
Membru legendar
Membru legendar

Post by vstef_is »

Aici sunt vreo 2 masini care circula numai cu fatza... din cauza de schimbat grupuri spate sau doar de dragul de a experimenta... si merg foarte bine... inca nu s-au rupt planetarele fatza - care de fapt sunt cat cardanul spate de groase, si au cruci cardanice intocmai identice.... si nici MRLurile nu au cedat...
Dan CHIRIAC
Administrator
Administrator

Post by Dan CHIRIAC »

Amicule, daca ti-a cedat transmisia, s-a intamplat fie din alte motive (uzuri, de exemplu), fie pentru ca ai avut ambele punti cuplate pe teren tare / aderent.
ARO nu are diferential central. Miscarea se transmite jumate, jumate catre cele doua punti. In viraj, rotile din spate parcurg distante mai mici decat cele din fata. Daca terenul este tare / aderent, apar tensiuni in transmisie. In consecinta cedeaza, cel mai adesea, din fericire zic eu, cate o planetara.
Daca mergi numai cu fata cuplata, acest fenomen nu apare.
ARO 244, an 2001, motor Toyota 2L-T, zis si "Torpilorul" - furat din Bucuresti, Sector 6, pe 29 Ianuarie 2011
amicul
Membru de elita
Membru de elita

Post by amicul »

Am avut MRl stricat, si nu crucile cardanice.
Eu am avut modelul mai vechi, nu stiu cum este modelul nou de MRL.
Dan CHIRIAC
Administrator
Administrator

Post by Dan CHIRIAC »

Modelul acela vechi de MRL, cu ace, este destul de putin fiabil. Am stricat si eu unul sau doua.
Se poate intampla ca, din varii motive (uzuri, deformari ale suportului acelor), sa nu intre decat o parte din ace in locasurile corespunzatoare. Daca prind numai vre-o doua din ele, pe fondul calitatii slabe a materialului din care sunt facute, se reteaza in sarcina.
georgenis
Membru de elita
Membru de elita

Post by georgenis »

Si eu am mai mers cu cruci cardanice uzate insa apar vibratii mari din cauza lor si in offroad mai extrem risti sa se rupa ceva din cauza socurilor pe care le cauzeaza jocul crucii cardanice. Eu nu ma contrazic cu nimeni dar am fost in offroad extrem cu destule masini mai bune decat Aro, am fost si cu Aro meu prin multe locuri si stiu ce inseamna sa ai jocuri mari in transmisie. Ultima oara mi s-a stricat doar un MRL din fericire. Foarte putini de aici baga Aro la offroad mai serios. Iar la Aro 24x e mai bine sa mergi cu tractiunea spate e oricum mai solida decat cea de pe fata datorita puntii si planetarelor.
SERGHEI
Banat
Banat

Post by SERGHEI »

Frate..si eu am mers cu A 10 doar cu fata cuplata (planetara spate rupta)  4-5 km prin oras...Am fost incantat cat de usor mergea directia.... :-j....si nu a patit nimic...SFAT: cand inlocuiti o planetara masurati bine pe cea veche sa fie identice ,ca eu sunt patit (unii stiu patania mea) ...Am cumparat planetara noua care era :mai lunga ,stramba.....etc...Omul care a cumparat masina de la mine a rezolvat-o la strungar  dar,toata lumea i-a spus ca este cea rupta care a fost sudata prost ,iar eu am cumparat-o de noua din magazin....asa ca grija mare.
aro4x4_10
Membru
Membru

Post by aro4x4_10 »

si eu is patit ca SERGHEI mi s-a rupt planetara in ceva noroaie si am cumparat una care era mai lunga,dar n-am stiut ca-s de mai multe marimi si am mancat vreo 2 zile de lucru si multi nervi cu ciocanul si alte scule,incercand s-o bag dar va da-ti seama ca n-o intrat.Pana la urma am rezolvat-o cu un strungar si un frezor
florin75
Membru de elita
Membru de elita

Post by florin75 »

Alea lungi se potrivesc la A10-le meu, sunt pt modelul cu sasiu lat, la care si puntea spate e mai lata. Partea proasta e nu numai ca v-ati chinuit cu frezatu' si strunjitu', dar ati si platit mai mult, astea lungi costand cu vreo 50% mai mult decat cele scurte!  :P
SERGHEI
Banat
Banat

Post by SERGHEI »

florin75 wrote: Alea lungi se potrivesc la A10-le meu, sunt pt modelul cu sasiu lat, la care si puntea spate e mai lata. Partea proasta e nu numai ca v-ati chinuit cu frezatu' si strunjitu', dar ati si platit mai mult, astea lungi costand cu vreo 50% mai mult decat cele scurte!  :P

Ma...am uitat sa mentionez ca era mai lunga cu 1.5 mm......si am mers cu ea desptu de mult .Singura modificare fiind : garnitura de clingherit...care a cedat pana la urma....
cristi-devildnb
Membru de elita
Membru de elita

Post by cristi-devildnb »

http://forum.difflock.com/viewtopic.php ... sc&start=0

[img width=300 height=225]http://forum.difflock.com/files/camel_cut_044_119.jpg[/img] [img width=300 height=225]http://forum.difflock.com/files/camel_cut_056_119.jpg[/img]
[img width=300 height=220]http://forum.difflock.com/userpix/2507_tubedsized_1.jpg[/img]
astia se chinuie sa le taie si la noi e asa simplu si nu facem
Nu merge unde te duce drumul, mergi pe unde nu exista un drum si lasa o urma. R.W.Emerson

Post Reply