Despre anvelope

Tot ce va trece prin cap,inclusiv politica

Moderator: costy84

dragospetres
Membru legendar
Membru legendar

Re: Despre anvelope

Post by dragospetres »

-si totusi MagnuM,de ce autotractoarele KRAZ au anvelopele foarte late?

George
Administrator
Administrator

Post by George »

MagnuM wrote:... de ce tractoarele (camioane/remorchere) care tracteaza la protap, sunt lestate?!
nu ma intelege gresit...nu neg rolul greutatii in cazul tractiunii, dar ca sa iti dau un raspuns punctual, ar fi asa: pentru ca acel cap tractor este fabricat sa ruleze cu incarcarea din remorca apasand pe puntea motoare, si de aia se pune lest, ca nu are remorca, deci nici apasare. evident ca pentru o buna aderenta si stabilitate, greuntatea trebuie distribuita cat mai egal pe punti, si cum tractorul ala fara remorca are apasare mai mare pe fata, spatele s-ar cam ridica, sa zic asa. insa, ceea ce spun eu, se refera la aceeasi masina, in conditii diferite. pune pe acel camion, cu lest cu tot, anvelope inguste de genul celor ce echipau SR-ul. si ca mi-ai aruncat mingea la fileu: de ce s-a ajuns la camioane, de la latimea anvelopei de 9,50 (sau aproximativ...cat e la SR si Bucegi, de ex) la latimi ale anvelopelor de camioane, de 315?! :-*
alex wrote:george, aminteste-ti cand am incercat sa trag 242 din balta ca am pus cativa oameni in bena. din acelasi motiv.
imi amintesc alex, si nu te contrazic. insa, te intreb si pe tine, ca pe Magnum...daca aveai aceeasi apasare pe punte(aceeasi oameni in bena) si un motor de 150 de cai...si suprafata uscata (ca vorbeam despre asfalt), crezi ca masina se comporta la fel si cu gume de 6,50 si cu 235?! tractandu-ma, evident...

si va mai dau o tema...ca tot s-a pomenit de wrc pe aici: de ce la etapele pe asfalt, la masini de 300 de cai, se folosesc gume late, cand s-ar putea folosi inguste...rezultand si o reducere de costuri? (greutatea masinii fiind aceeasi) *-:)
daca mai aveti chef de "probleme": greutatea este "cunoscuta" si "constanta"... "necunoscuta" este latimea gumei, iar "variabila" este puterea motorului. asta ca sa n-o mai dati cu incarcarea puntii. :P
ARO CLUB ROMANIA
MagnuM
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by MagnuM »

dragospetres wrote:-si totusi MagnuM,de ce autotractoarele KRAZ au anvelopele foarte late?

Asta am "spus" ceva mai devreme:

MagnuM wrote:Anvelopele late se utilizeaza doar daca greutatea pe roata este foarte mare, sau, se doreste presiune redusa la sol!...

Vehiculele militare ruleaza in conditii specifice, de cele mai multe ori in afara drumurilor amenajate. Vehiculele militare au adaptate anvelopele in functie de specificul geografic al fiecarei tari. Cum la rusi terenul nu e cel mai tare, ca structura, s-a recurs la anvelope late, pentru a avea o presiune cat mai redusa pe sol. Anvelopele de teren, in teren, nu folosesc la tractiune doar suprafata de contact cu solul a anvelopei, ci, toata suprafata anvelopei, inclusiv suprafata dintre crampoane.
Pe suprafete tari, tractiunea se bazeaza pe fortele de frecare dintre anvelopa si calea de rulare, fiind folosita la tractiune doar suprafata de contact, nu si flancurile profilului sau ale anvelopei.
Pe suprafete moi, tractiunea se bazeaza pe posibilitatea de agatare a anvelopei - similar sistemului folosit la senile; motiv pentru care anvelopele de teren sunt prevazute cu crampoane sau alte profiluri specifice, pentru a putea folosi la tractiune si flancurile profilului sau ale anvelopei.

La ce anvelope au recurs cei de la Tatra, la axele din spate (au greutatea pe axa mai mare pe spate) pentru deplasarea pe nisip: 24.00-21 (foto 1); asta in conditiile in care, un tractor 8x8 "normal", este echipat cu anvelope 15.00-21 (foto 2) sau 16.00-20 (foto 3).
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
MagnuM
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by MagnuM »

George wrote:... si ca mi-ai aruncat mingea la fileu: de ce s-a ajuns la camioane, de la latimea anvelopei de 9,50 (sau aproximativ...cat e la SR si Bucegi, de ex) la latimi ale anvelopelor de camioane, de 315?! :-*
.
.
... daca mai aveti chef de "probleme": greutatea este "cunoscuta" si "constanta"... "necunoscuta" este latimea gumei, iar "variabila" este puterea motorului. asta ca sa n-o mai dati cu incarcarea puntii. :P

8.25-20 (aprox. 205) sau 9.00-20 (aprox. 225) la SR.
315/80R22.5 (aprox. 12.50).

Sa revenim "la fileu": s-a recurs la aceste anvelope (315), datorita cresterii greutatii pe axa!
315/80 aveau pe axele motoare si MAN-ul 4x4 de 430 CP; si MAN-ul 6x4 de 480 CP; si MAN-ul 8x4/4 de 600 CP.
MAN-ul 4x4 de 430 CP, era dat in acte cu sarcina maximan in tren rutier de 40t; MAN-ul 6x4 de 480 CP, era dat in acte cu sarcina maxima, in tren rutier de 80t; MAN-ul 8x4/4 de 600 CP, era dat in acte cu sarcina maxima, in tren rutier de 250t.
Crezi cumva ca din cauza pneurilor, ala de 600 nu mai era in stare sa traga?! Eu n-as paria pe asta.

George, nu contesta nimeni eficienta sau necesitatea unui pneu lat! Ci, doar raportarea directa la puterea motorului! Nu poti face o raportare directa a latimii unui pneu, dupa parerea mea, nici cu greutatea pe care trebuie s-o suporte pneul, pentru ca, depinde de presiunea de umflare.
E adevarat ca se iau in calcul solicitarile dinamice ale pneului, care, intr-o oarecare masura, sunt corelate si cu puterea motorului - nu poti folosi aceleasi pneuri la un motor de 45 CP si la unul de 350 CP! Dar, de la 148 CP la 230 CP, cu aceleasi pneuri nu sunt probleme! Cum ti se pare? Mai exista dependenta directa? Eu zic ca nu!

George
Administrator
Administrator

Post by George »

MagnuM wrote:... Cum ti se pare? Mai exista dependenta directa? Eu zic ca nu!
eu cred ca da! exemplele pe care le dai tu, nu sunt construite sa faca suta sub 6 secunde, sau sa castige curse pe sfert de mila... corect?! nu cred ca se compara demarajul unui camion, cu demarajul unui turism. si eu iti spun ca exista diferenta sesizabila de la 130 la 180 de cai, cu o crestere semnificativa si a cuplului ( plus 100 Nm, aprox.)
ARO CLUB ROMANIA
COSMIN D
Membru de elita
Membru de elita

Post by COSMIN D »

Aoleu mamaaaaaaa ! Din comparatiile cu Tatra Mc Laren si senile rezulta ca voi lua anvelope de iarna cu aceeasi dimensiune ca cea din talon si gata. Anvelopele sunt pentru Clio utilizat de sotie cu preponderenta in oras . Masina are din fabrica 175/65/14 iar eu gasisem anvelope de iarna Vredestein Snowtrac 3 la un pret excelent dar 185/65/14. De aceea am incercat sa ma documentez.
hbogdan
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by hbogdan »

de ce tractoarele (camioane/remorchere) care tracteaza la protap, sunt lestate?! Nu cumva are legatura cu punctul meu de vedere; greutatea joaca un rol mai important in tractiune, decat suprafata (latimea pneului))?
Pentru ca forta de frecare este proportionala cu greutatea, in cazul nostru cu greutatea pe axa.
Remember, Ff=miu x G, unde miu este coeficientul de frecare.
Aro 10.4 DR, 1995, Renault F8Q248 1.9D, 65CP
Dan CHIRIAC
Administrator
Administrator

Post by Dan CHIRIAC »

Cosmine, la diferenta aia cumpara-le linistit.
ARO 244, an 1997, motor L25
ARO 244, an 2001, motor Toyota 2L-T, zis si "Torpilorul" - furat din Bucuresti, Sector 6, pe 29 Ianuarie 2011

Post Reply