Ce benzina consuma un M 461C?

Zimbrul Carpatilor - "cine n-are batrani,sa-si cumpere"

Moderators: Werner, mariusjaz

flo
Membru legendar
Membru legendar

Re: Ce benzina consuma un M 461C?

Post by flo »

florian wrote:Pentru care motiv ar necesita o benzina un adaos de gaz lampant ?!
Pentru a diminua cifra octanica.
Da, merge fara probleme si cu benzina fara Pb.
Numai ca se cam ard supapele de evacuare. La SR si TV-urile si motopompele cu L 25, pe care pompierii au fost nevoiti sa le foloseasca pana prin 2005, s-a observat acest fenomen. Si nu la un motor sau doua. Este foarte adevarat ca nu se faceau plimbari de placere. Motopompele au mers si cate zece ore fara oprire.

Sincer, ce ai vrut sa spui:
Eu chiar nu inteleg problemele pentru care acum se comercializeaza benzine cu cifra octanica mai ridicata. Daca cineva crede ca un motor proiectat sa functioneze cu un carburant de mai slaba calitate ( CO 75 ) , functioneaza defectuos din cauza carburantului actual, se inseala .
Doar singur ai oferit raspunsul.

Are dreptate domnul doctor. SPRITE-ul ii da glicemia peste cap. %%- good luck

florian
Membru legendar
Membru legendar

Post by florian »

Eu nu mai inteleg nimic.

Este ca si cum am trai in era antibioticelor si preferam sa inghitim o ghiara de pisica pentru ca o vrajitoare ne-a spus ca o sa ne vindecam.

Din pacate chimia nu este punctul meu forte dar nici ignorant nu sunt. Cei care stapanesc fenomenul, aratati ca cifra octanica nu se poate reduce cu...ghiare de pisica, gaz de lampa, motorina , bla ...bla.. etc
aro_geo
Membru
Membru

Post by aro_geo »

Din cate stiu eu arderea supapelor este provocata de faptul ca benzina nu are Plumb si nu de cifra octanica. Exista pe piata flacoane cu o substanta speciala pentru motoarele vechi care este inlocuitor de Pb. Adevarat este ca adaugarea in anumite proportii in benzina a unei extractii mai pure de petrol scade cifra octanica. Nafta e cea mai pura extractie de petrol (nu confundati cu naftalina) si e materia prima pt fabricarea benzinei de la pompe. De asemenea gazul lampant e mai pur decat benzina. Benzina nu este o extractie pura pt ca are in ea aditivi pt imbunatatirea anumitor proprietati (precum cifra octanica). Cautati pe Google ca sa aflati mai multe detalii.
cim95
Membru de elita
Membru de elita

Post by cim95 »

Daca-mi permiteti asi vrea sa punctez cativa termeni pe care nu i-am inteles, eu avand anul de fabricatie mai vechi.
-Ce inseama GPL?
-Ce inseamna "gaz lampant"? Pe vremuri exista "petrol", "lampa cu petrol".
-Este acelasi produs?
( La fel ca si termenul "marca"-ptr. un produs, acum exista "brand")
Am intrebat in cateva magazine de specialitate despre aditivi, inlocuitori, compensatori, etc, destinati compensarii lipsei de plumb in benzina actuala si s-au uitat lung la mine!

niku111
Membru legendar
Membru legendar

Post by niku111 »

GPL-ul este gazul petrolier lichefiat folosit drept carburant auto care se gaseste in statii special amenajate.
Gazul lampant este acelasi cu petrolul folosit pentru lampi pe timpuri.
cim95
Membru de elita
Membru de elita

Post by cim95 »

Merci niku111.
Am banuit dar am vrut sa fiu sigur, sa nu bag ceva in rezervor dupa care sa ma uit ca blegu'
florian
Membru legendar
Membru legendar

Post by florian »

Atentie sa nu bagi GPL in rezervor...
flo
Membru legendar
Membru legendar

Post by flo »

Nu sunt chimist nici eu. Solutia nu-mi apartine.
S-a dorit o benzina "asemanatoare" cu cea REGULAR. Cu benzina CO95 se observase o crestere a regimului termic, in special pe timpul folosirii in sarcina statica, adica atunci cand antrena pompa de apa. Nu existenta sau nu a Pb arde supapele, ci aparita temperaturilor mai mari decat cele avute in vedere la proiectarea motorului.
Solutia a fost oferita de un distribuitor important de carburanti. El a dat si gazul.
Din cate imi amintesc a fost eficienta si ieftina solutia. Reamintesc: motoarele functionau in sarcina si turatie ridicata.
Pentru motoarele de pe ZIL157 sa ZIL131, folosite in regim normal, se foloseste fara probleme CO95.
aro_geo
Membru
Membru

Post by aro_geo »

Nu contrazic efectul de crestere a regimului termic cu benzina de 95 fara Pb, dar trebuie avut in vedere ca noile produse aparute au alte proprietati decat vechea benzina cu Pb. Inainte singurul aditiv care modifica cifra octanica era tetraetilul de plumb (de aici numele de benzina cu plumb). Mai nou din cauze eco si pt ca plumbul este toxic (mai precis oxidul de pb rezultat in urma arderii) s-a inlocuit tetraetilul cu altceva. Noile substante aditivante pe langa faptul ca modifica cifra octanica mai au si proprietatea de a accelera si eficientiza arderea. Asta explica cresterea regimului termic si faptul ca in functie de producatorul benzinei, masina e mai nervoasa si trage mai bine. Eu zic ca nu cifra octanica arde supapele ci efectul pe care il au noii aditivi pusi in benzina cu scopul de ridica randamentul si de a scade poluarea (se stie ca benzina cu Pb omoara catalizatoarele masinilor moderne).
flo
Membru legendar
Membru legendar

Post by flo »

In cea mai mare parte asta am spus si eu. Evident ca nu cifra octanica in sine arde supapele. Posibil si aditivii sa aiba un rol important. Practic insa s-a observat ca o benzina CO95 dezvolta temperaturi mai amari decat un REGULAR sau una "botezata'" cu petrol.
Sincer, acum numai benzinarii stiu ce rahat au vandut pe post de petrol lampant.
florian
Membru legendar
Membru legendar

Post by florian »

Plecand de la parametrii de functionare ai unui motor conceput sa utilizeze un carburant CO 75, in momentul in care caburantul utilizat este CO 95 ( desi am mari rezerve ca nu sare de CO 90 ) poate aparea fenomenul de supraincalzire.

Acest fenomen nu este o consecinta a carburantului ci mai degraba a reglajelor acelui motor. Amestec, avans de aprindere, in special.

Putem contracara acest fapt prin imbunatatirea sistemului de racire.Deflectoare montate la eliciile ventilatoarelor. radiatoare de racire mai mari,GMV-uri, pompe de apa cu fulii avand in diametru mai mic pentru cresterea vitezei de circulatie a fluidului de racire.

Nu trebuie sa infestam carburantul actual. Trebuie sa optimizam sisteme insuficient dimensionate si sa adaptam batranele motoare la actualul carburant.

Sa recunoastem cu totii. L 25 este un monstru sacru al fiabilitatii , chiar in conditii de austeritate.
flo
Membru legendar
Membru legendar

Post by flo »

Florian, iti imaginezi desigur cat timp era pentru toate astea, in timp ce nefericitii aveau inca apa in case si gospodarii. Deflectoare la motopompa...Astea chiar aveau. Oricum improvizasera cu radiatoare mai mari. Tot supape fripte.

Daca faci toate astea la o masina pe care o doresti a fi o bucatica de istorie, cred ca strici, nu ajuti.
Daca vrei sa muncesti cu o astfel de masina, atunci schmba motorul, caci este mai rentabil.

Pentru parade, te descurci si cu benzina ce o gasesti.
cim95
Membru de elita
Membru de elita

Post by cim95 »

Acum, ca am discutat despre ce trebuie sa-i dau sa "bea" unui M, va rog sa-mi spuneti si cat are voie sa consume. Indicatorul de benzina este blocat si trebuie sa ma orientez cumva.
Peste tot scrie ca M 461 are un consum de cca. 15 l la 100 km.
-In ce regim de lucru?
-Cat este consumul in mers la relanty?
florian
Membru legendar
Membru legendar

Post by florian »

Metode de calcul al consumului de carburant gasesti in Ordinul 14 al MTTC.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
florian
Membru legendar
Membru legendar

Post by florian »

Concluziile le gasim aici.

A CU MOTOARE CU APRINDERE
PRIN SCINTEIE
1. Autoturism DACIA 1300, 1310 5 loc. 1.289 8,0
2. Autoturism DACIA 1300, 1310
Break 5 loc 1.289 8,8
3. " ARO-10 5 loc. 1.289 9,5