Tractorul romanesc..
-
dragospetres
- Membru legendar

Re: Tractorul romanesc..
Forumul nu este o anexă a dormitorului sau a closetului de-acasă. E o ieşire în lume, cu tot ceea ce o asemenea ieşire presupune, de la veşmînt la discurs. A. Plesu
- flo
- Membru legendar

Foarte corect enuntul maestrului Plesu. Nu ar trebui sa existe vreun motiv care sa conduca la eforturi serioase pentru un comportament decent pe un forum, devreme ce ii devenim membrii pentru a ne satisface o pasiune, deci pentru a ne simti bine. Prea multa patima, chiar si in situatiile cand ai dreptate, este complet nefolositoare.
Dar daca tot admitem ca indragim realizarile tehnice romanesti este de dorit sa fim si corecti. Recunoasterea si a partilor mai putin laudabile si renuntarea la elogiile nemeritate reprezinta cel dintai semn de pretuire.
Eu nu prea inteleg ce il deranjeaza pe dl. Dan Popescu: faptul ca fototeca este o basina sau ca tractorul produs in 1946 era la nivelul lui 1920? Fototeca nu are nicio vina, contine niste realitati, fie ca acestea ne incanta fie ca nu. Despre "fabrica de avioane furata si transportata la rusi", sa fi fost chiar asa? Uzinele IAR fusesera zdravan bombardate, astfel ca productia a fost intrerupta pentru o buna bucata de vreme, motiv pentru care autoritatile au hotarat dispesarea productiei. Indraogostitii de ARO stiu bine ca primele IMS-uri sunt opera fostilor fabricanti de elicii si echipamente de tragere dislocati la Campulung. Asadar nu prea mai era mare lucru de furat. Dintre intelectualii acelor triste vremuri, inginerii au avut sansa unor soarte mai putin crude, intrucat comunistii doreau industrializarea rapida a tarii. Malaxa a ramas inginer si dupa nationalizare. Ba mai mult i s-a permis "evadarea" si chiar daca istoria scrisa de comunisti la ignorat in privinta realizarilor, nu a pomenit nici de afacerile sale discutabile incheiate cu statul. Industria aviatica nu a fost defiintata de comunisti. Prin tratatul de pace, semnat sub domnia lui Mihai I, Romaniei i se interzicea sa posede o astfel de industrie. Faptul ca primul tractor produs era depasit moral, nu-i un lucru grav. Aveam experienta sa facem unul mai modern? Am facut dupa ce tehnologie ni se permitea sa obtinem. Dar nu trebuie uitat ca a existat, pana la un moment dat, o evolutie laudabila a performantelor tractoarelor romanesti, care au gasit un segment pe piata internationala unde s-au dovedit competitive. Ca dezvoltarea s-a oprit prin '80 este de condamnat.
2) Despagubiri de razboi
3) Mizeria numita SOVROM - intreprinderi mixte romano-sovietice, infiintate pentru a exista posibilitatea legala de a deposeda Romania de valori care nu se regaseau in documentele Comisiei Aliate de Control sau in Tratatul de Pace.
Dar daca tot admitem ca indragim realizarile tehnice romanesti este de dorit sa fim si corecti. Recunoasterea si a partilor mai putin laudabile si renuntarea la elogiile nemeritate reprezinta cel dintai semn de pretuire.
Eu nu prea inteleg ce il deranjeaza pe dl. Dan Popescu: faptul ca fototeca este o basina sau ca tractorul produs in 1946 era la nivelul lui 1920? Fototeca nu are nicio vina, contine niste realitati, fie ca acestea ne incanta fie ca nu. Despre "fabrica de avioane furata si transportata la rusi", sa fi fost chiar asa? Uzinele IAR fusesera zdravan bombardate, astfel ca productia a fost intrerupta pentru o buna bucata de vreme, motiv pentru care autoritatile au hotarat dispesarea productiei. Indraogostitii de ARO stiu bine ca primele IMS-uri sunt opera fostilor fabricanti de elicii si echipamente de tragere dislocati la Campulung. Asadar nu prea mai era mare lucru de furat. Dintre intelectualii acelor triste vremuri, inginerii au avut sansa unor soarte mai putin crude, intrucat comunistii doreau industrializarea rapida a tarii. Malaxa a ramas inginer si dupa nationalizare. Ba mai mult i s-a permis "evadarea" si chiar daca istoria scrisa de comunisti la ignorat in privinta realizarilor, nu a pomenit nici de afacerile sale discutabile incheiate cu statul. Industria aviatica nu a fost defiintata de comunisti. Prin tratatul de pace, semnat sub domnia lui Mihai I, Romaniei i se interzicea sa posede o astfel de industrie. Faptul ca primul tractor produs era depasit moral, nu-i un lucru grav. Aveam experienta sa facem unul mai modern? Am facut dupa ce tehnologie ni se permitea sa obtinem. Dar nu trebuie uitat ca a existat, pana la un moment dat, o evolutie laudabila a performantelor tractoarelor romanesti, care au gasit un segment pe piata internationala unde s-au dovedit competitive. Ca dezvoltarea s-a oprit prin '80 este de condamnat.
Daca este intrebare, e mai greu de inteles. Sovieticii au luat, cam pe trei cai : 1) Captura de trazboi - intrucat declaratia regelui privind armistitiul nu a coincis cu momentul in care sovieticiil-au acceptatca de obicei le-am dat ce am avut mai bun si ne-au dat ce au avut mai prost?
2) Despagubiri de razboi
3) Mizeria numita SOVROM - intreprinderi mixte romano-sovietice, infiintate pentru a exista posibilitatea legala de a deposeda Romania de valori care nu se regaseau in documentele Comisiei Aliate de Control sau in Tratatul de Pace.
Foarte corect, numai ca-i obligatoriu sa stim ce-a fost inainte.hai sa privim un pic mai departe...
-
dragospetres
- Membru legendar

OFFTOPIC:
-tarile din Est care chiar aveau o cultura industriala au realizat in perioada anilor '50 minunate produse tehnice:RDG-HORCH H 1 K,EMV-P1,GRANIT 27,HORCH P2M,HORCH P3-autoturisme de teren
http://www.gelaendewagenmuseum.de/
Ungaria:CSEPEL B130
http://www.csepel-sziget.hu/wordpress/f ... /cs130.htm
Cehia -SKODA 973 ,Tatra 801-805.
-tarile din Est care chiar aveau o cultura industriala au realizat in perioada anilor '50 minunate produse tehnice:RDG-HORCH H 1 K,EMV-P1,GRANIT 27,HORCH P2M,HORCH P3-autoturisme de teren
http://www.gelaendewagenmuseum.de/
Ungaria:CSEPEL B130
http://www.csepel-sziget.hu/wordpress/f ... /cs130.htm
Cehia -SKODA 973 ,Tatra 801-805.
-
NNnicusor
- Membru de elita

Tractoare din anii ´80 - sursa Scanteia
Mai multe imagini se pot descarca de pe urmatorul link :
http://www.zshare.net/download/75628300a35526d6/
http://www.zshare.net/download/75628300a35526d6/
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
NNnicusor
- Membru de elita

Produsele realizate in Romania incepand cu anii ´30 si pana in prezent (inclusiv anii ´50 ) dovedesc ca si noi aveam o cultura industriala .dragospetres wrote:OFFTOPIC:
-tarile din Est care chiar aveau o cultura industriala au realizat in perioada anilor '50 minunate produse .....
O cultura industriala se poate crea , dar se poate si distruge .
Pentru a judeca fiecare , mai multe despre uzina IAR Brasov se pot afla de la :
http://www.aspera.ro/dl/iarbrasov.pdf
- ydaniel
- Membru legendar

cu ajutorul colegului Adielec am facut rost de catalogul de piese pt U650.
mai am mare nevoie de manualul de reparatie!
promit ca nu raman dator!!
mai am mare nevoie de manualul de reparatie!
promit ca nu raman dator!!
- sefumic
- Membru

La Brasov se continua asamblarea tractoarelor produse la UTB, in cadrul uzinei Roman . Am simtit nevoia sa fac aceasta precizare pentru ca peste tot aparusera in presa la un moment dat informatia ca sunt produse , ceeace ar presupune ca ar fi trebuit modificat ceva la ele. Cu liceenta a venit directorul de la UTB ( si nu Nicolae ) ,cu cativa angajati de la UTB si cativa de la Roman se asambleaza tractoare UTB pentru Egipt , unde sunt foarte apreciate (nu au electronica pe ele ,de loc ...
). De vandut in tara nu se vand pentru ca nu indeplinesc nici o norma de poluare impusa in Europa dar se incearca modificarea pentru vanzare si in Romania . Deocamdata la nivel de proiect, dar de cum apar prototipurile promit ca postez poze cu ele. De modificari se ocupa un inginer din Roman cu directorul de la UTB si un inginer adus tot de acolo, pentru ca de la Tractoru nu s-au adus decat vre-o cinci oameni, ce au lucrat pe banda, si un inginer.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- Werner
- Aro Club Romania

Ma întreb, de ce au închis Uzina de tractoare, daca mai sunt cerinte si se lucreaza la "ecologizarea" lor?
Doar asa din prostie, cum s-a închis si ARO?
- flo
- Membru legendar

Doar din faliment sin pofta de teren intravilan.
-
182187
- Incepator

tractorul U 651
-
182187
- Incepator

-
182187
- Incepator

Am aceasta carticica ,cand o sa am timp o sa incerc scanarea mai multor informatii 
- ydaniel
- Membru legendar

de manualul de reparatii ai dat? 
-
182187
- Incepator

Am reusit sa gasesc aceasta carte si inca una , manualul caut sa dau de el , parca a intrat in pamant de cand m-am mutat,i-mi pare rau nu am gasit pina acum dar caut,mai am schema electrica , daca ai nevoie de ceva anume zi-mi pe pm.
- adielec
- Membru Devotat

As avea eu nevoie de schema electrica. Multumesc!