ajutor la inst electrica aro peugeot
Moderators: mariusjaz, socratee
-
spartana244
- Incepator

ajutor la inst electrica aro peugeot
Dragi prieteni,
Ii rog pe cei cu cunostinte de electrica specifice motorului de peugeot turbo sa ma ajute cu urmatoarele informatii:
1. Care este sonda de temperatura care imi da semnal catre ceas in bord - cea de pe pompa de apa sau cea de pe chiuloasa?
Sincer eu nu-mi dau seama, ca ambele sunt rezistive, cand am desfacut toata instalatia am presupus ca una este rezistiva si una comutator catre masa, ca am facut la tot felul de masinarii instalatia electrica de la 0 si mereu asa era. Un motiv pe care l-am gasit eu sa nu fie la mine asa ar fi automatizarea de temporizare a releului de bujii care trebuie sa ia un semnal temperatura ca sa varieze timpul de aclansare a releului.
Daca este asa presupunerea mea este ca pentru bujii ia semnal de la cea de pe chiuloasa si pentru ceas este folosita cea de pe pompa - asta naste o noua dilema - inseamna ca nu exista sonda pentru comutator catre masa(cea de bec rodu).
2. Care este semnificatia culorilor firelor de conectare ale convertorului de turatie?
Cand am desfacut toata instalatia am presupus ca acea cutiuta alba facuta la Botosani are legatura cu ceva amplificator de semnal pentru radio, si turatia o ia din alternator - acum am constatat dupa desfacerea capacului CV ca acest motor este cu pick-up magnetic si ca aceasta cutiuta converteste acel semnal intr-un semnal "pe gustul" turometrului de la Takosan. Am recuperat cutiuta din gunoi, o sa lipesc firele acelea ecranate dintre pick-up si cutiuta autohtona dar in cutiuta mai am trei fire: unul negru(presupun ca e masa), unul rosu(presupun ca e "+") si unul verde(presupun ca e semnalul catre turometru(o tensiune probabil). Sincer nu vreau cu presupunerile mele sa stric pick-upul, cutiuta alba sau turometrul, asa ca daca stie cineva exact ce este cu fiecare fir ii sunt recunoscator daca impartaseste aceasta informatie.
Multumesc,
Rares
Ii rog pe cei cu cunostinte de electrica specifice motorului de peugeot turbo sa ma ajute cu urmatoarele informatii:
1. Care este sonda de temperatura care imi da semnal catre ceas in bord - cea de pe pompa de apa sau cea de pe chiuloasa?
Sincer eu nu-mi dau seama, ca ambele sunt rezistive, cand am desfacut toata instalatia am presupus ca una este rezistiva si una comutator catre masa, ca am facut la tot felul de masinarii instalatia electrica de la 0 si mereu asa era. Un motiv pe care l-am gasit eu sa nu fie la mine asa ar fi automatizarea de temporizare a releului de bujii care trebuie sa ia un semnal temperatura ca sa varieze timpul de aclansare a releului.
Daca este asa presupunerea mea este ca pentru bujii ia semnal de la cea de pe chiuloasa si pentru ceas este folosita cea de pe pompa - asta naste o noua dilema - inseamna ca nu exista sonda pentru comutator catre masa(cea de bec rodu).
2. Care este semnificatia culorilor firelor de conectare ale convertorului de turatie?
Cand am desfacut toata instalatia am presupus ca acea cutiuta alba facuta la Botosani are legatura cu ceva amplificator de semnal pentru radio, si turatia o ia din alternator - acum am constatat dupa desfacerea capacului CV ca acest motor este cu pick-up magnetic si ca aceasta cutiuta converteste acel semnal intr-un semnal "pe gustul" turometrului de la Takosan. Am recuperat cutiuta din gunoi, o sa lipesc firele acelea ecranate dintre pick-up si cutiuta autohtona dar in cutiuta mai am trei fire: unul negru(presupun ca e masa), unul rosu(presupun ca e "+") si unul verde(presupun ca e semnalul catre turometru(o tensiune probabil). Sincer nu vreau cu presupunerile mele sa stric pick-upul, cutiuta alba sau turometrul, asa ca daca stie cineva exact ce este cu fiecare fir ii sunt recunoscator daca impartaseste aceasta informatie.
Multumesc,
Rares
- hbogdan
- Membru Devotat

Re: ajutor la inst electrica aro peugeot
I-ai dat de cap pana la urma?
La 1. Scoate mufa de la sonda care presupui ca-ti da semnal in bord si vezi daca se schimba ceva in bord.
Ce-ai vrut sa spui cu "sonda pentru comutator catre masa(cea de bec rodu)"?
La 2. Nu ai ce sa arzi; toate circuitele de pe o masina suporta tensiuni pana la 15-18V; fa altfel: conecteaza un voltmetru pe firul verde, rosu la + si negru la - si urmareste tensiunea care apare in functie de turatie.
Pune si o poza cu cutiuta, poate gasim ceva pe net.
La 1. Scoate mufa de la sonda care presupui ca-ti da semnal in bord si vezi daca se schimba ceva in bord.
Ce-ai vrut sa spui cu "sonda pentru comutator catre masa(cea de bec rodu)"?
La 2. Nu ai ce sa arzi; toate circuitele de pe o masina suporta tensiuni pana la 15-18V; fa altfel: conecteaza un voltmetru pe firul verde, rosu la + si negru la - si urmareste tensiunea care apare in functie de turatie.
Pune si o poza cu cutiuta, poate gasim ceva pe net.
Aro 10.4 DR, 1995, Renault F8Q248 1.9D, 65CP
-
spartana244
- Incepator

Inca nu, nu prea m-am mai ocupat, lucrez la el numai la sfarsit de saptamana, si a fost ziua copilului - am avut interzis la mestereala.
Sambata (6 feb.) sper sa termin instalatia, si o sa te anunt. Stie cineva ce semnal primeste turometru si gama de variatie?
Multumesc,
Rares
PS: Cand o s-a termin instalatia o sa pun ceva poze, eu am avut o abordare ceva mai diferita despre ar trebui sa arate o instalatie electrica de masina, seamana mai mult ca un tablou electric de echipament industrial.
Sambata (6 feb.) sper sa termin instalatia, si o sa te anunt. Stie cineva ce semnal primeste turometru si gama de variatie?
Multumesc,
Rares
PS: Cand o s-a termin instalatia o sa pun ceva poze, eu am avut o abordare ceva mai diferita despre ar trebui sa arate o instalatie electrica de masina, seamana mai mult ca un tablou electric de echipament industrial.
-
spartana244
- Incepator

Am mai lucrat ceva la ea, e aproape gata, poze nu am facut ca nu arata inca bine.
Pentru cine intereseaza sonda care indica temperatura la bord la motrul de pejo este cea de pe pompa de apa.
Ca si informatii despre conectica de la bord nu am gasit nimic sa semene pe internet cu ce aveam eu (bord tip nou - Takosan, masina este din 95) asa ca am am identificat fiecare fir din cei trei conectori si ii impartasesc cu voi, poate e cineva interesat.
Conector Sonde
bord culoare semnal
1 albastru - negru sonda motorina - bec - contact catre "-"
2 galben - alb sonda temperatura apa - ceas - reostat variabil catre "-"
3 albastru - rosu sonda temperatura bec - contact catre "-"
4 albastru - verde sonda motorina - ceas - reostat variabil catre "-"
5 alb - verde semnalizare - "+"
6 maro "-"
7 gri - albastru sonda ulei - bec - contact catre "-"
8 albastru sonda ulei - ceas - reostat variabil catre "-"
9 alb - negru "+"
Conector Vitezometru
bord culoare semnal
1 mov - negru semn "!" - contact catre "-"
2 rosu - gri "+"
3 galben - verde alarma baterie - contact catre "+"
4 alb semn "(O)" mijloc - contact catre "-"
5 galben alarma centura siguranta - contact catre "-"
6 albastru - rosu semn "4X4" - contact catre "-"
Conector Turometru
bord culoare semnal
1 negru - alb "+"
2 mov semn "(P)" - contact catre "-"
3 negru - alb "+"
4 verde semnal turatie
5 maro "-"
6 gri - rosu semn lumini pozitie - contact catre "+"
7 alb - albastru semn faza lunga - contact catre "+"
8 negru - albastru semn semnalizare de avarie - contact catre "+"
Sper ca cei interesati(daca sunt?) vor intelege, oricum daca cineva are intrebari sper sa nu mor prea curand...
Rares
Pentru cine intereseaza sonda care indica temperatura la bord la motrul de pejo este cea de pe pompa de apa.
Ca si informatii despre conectica de la bord nu am gasit nimic sa semene pe internet cu ce aveam eu (bord tip nou - Takosan, masina este din 95) asa ca am am identificat fiecare fir din cei trei conectori si ii impartasesc cu voi, poate e cineva interesat.
Conector Sonde
bord culoare semnal
1 albastru - negru sonda motorina - bec - contact catre "-"
2 galben - alb sonda temperatura apa - ceas - reostat variabil catre "-"
3 albastru - rosu sonda temperatura bec - contact catre "-"
4 albastru - verde sonda motorina - ceas - reostat variabil catre "-"
5 alb - verde semnalizare - "+"
6 maro "-"
7 gri - albastru sonda ulei - bec - contact catre "-"
8 albastru sonda ulei - ceas - reostat variabil catre "-"
9 alb - negru "+"
Conector Vitezometru
bord culoare semnal
1 mov - negru semn "!" - contact catre "-"
2 rosu - gri "+"
3 galben - verde alarma baterie - contact catre "+"
4 alb semn "(O)" mijloc - contact catre "-"
5 galben alarma centura siguranta - contact catre "-"
6 albastru - rosu semn "4X4" - contact catre "-"
Conector Turometru
bord culoare semnal
1 negru - alb "+"
2 mov semn "(P)" - contact catre "-"
3 negru - alb "+"
4 verde semnal turatie
5 maro "-"
6 gri - rosu semn lumini pozitie - contact catre "+"
7 alb - albastru semn faza lunga - contact catre "+"
8 negru - albastru semn semnalizare de avarie - contact catre "+"
Sper ca cei interesati(daca sunt?) vor intelege, oricum daca cineva are intrebari sper sa nu mor prea curand...
Rares
-
Viorus
- Incepator

Aceeasi problema cu turometrul la un peugeot. Nu stiu de unde "ia informatiile" pt turometru de pe carcasa ambreaj? de pe volanta? poate cineva sa puna o poza ?, ca de nu pun io una cu firele scoase....dupa weekend.
ARO??????? Nu merge??????? Hmmmmmm!!!!
- razvy
- Membru legendar

la aro 10 diesel are un senzor care "citeste volanta" si intra intrun traductor ,banuiesc ca asa e si la 320 cu peugeot
- Soryn
- Membru legendar

razvi mai bine ai explica unde se duc firele traductorului,...
eu am zis ca e un buzzer traductorul cand lam vazut..
eu am zis ca e un buzzer traductorul cand lam vazut..
- razvy
- Membru legendar

1 fir duce la masa ,1 fir la + prin contact si 1 la turometru ,culorile maine seara
-
spartana244
- Incepator

Semnalul de turatie este preluat de la un senzor (probabil magnetic) aflat pe carcasa volanta, diametral opus electromotorului. Daca dai jos carcasa de fibra a manetelor de CV si reductor o sa observi, cu greu, ceva mic in partea dreapta, nu prea accesibil. De la acest senzor vin doua semnale(fire), ecranate, catre un traductor de semnal(de culoare alba sau neagra, cam cat un pachet de tigari, pe care scrie ceva de Botosani). Acest traductor are o cupla cu trei fire:
1. Negru "-"(masa)
2. Rosu "+"
3 Verde - semnal catre turometru(ca si tip de semnal este o tensiune continua variabila) - daca nu stii unde vine in bord vezi ca am scris mai sus.
Daca nu te descurci sau e altfel da un telefon.
1. Negru "-"(masa)
2. Rosu "+"
3 Verde - semnal catre turometru(ca si tip de semnal este o tensiune continua variabila) - daca nu stii unde vine in bord vezi ca am scris mai sus.
Daca nu te descurci sau e altfel da un telefon.
-
Viorus
- Incepator

In principiu am cam inteles. Exista acel "pachet de tigari", inclusiv senzorul magnetic, mai tre sa gesesc gaura........ merci.
-
Viorus
- Incepator

Nu am reusit sa identific locul in care intra senzorul turometrului. Ma puteti ajuta cu ceva?? Poate desenati pe o poza?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Viorus
- Incepator

Incerc sa postez poza cu partea de cutie opusa electromotorului.....
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Viorus
- Incepator

Unde se "baga" senzoru'??? Aici??
-
Viorus
- Incepator

- adielec
- Membru Devotat

Trebuie sa ai o tabla care acopera volanta pe partea opusa electromotorului.
Tabla aia are o gaura unde se infige senzorul ala.
Sau exista solutia pe care am vazut-o la DAF cu senzorul prins pe bloc printr-un suport. Dar tot cam in acelasi loc sta senzorul.