"FOLCLOR" in ceea ce priveste industria auto din Romania

Despre masinile fabricate dupa 1945 si pana-n prezent

Moderators: Werner, mariusjaz

Post Reply
mircealola
Junior
Junior

"FOLCLOR" in ceea ce priveste industria auto din Romania

Post by mircealola »

la roman problemele au aparut de la inceput cand s-a cumparat licenta MAN, s-a cumparat fara motor. si asa a ajuns anticul motor de savien la o noua tinerete (folclorul epocii spunea ca cel care a semnat contractul pt savien a fost "ascuns" vreo cativa ani). dar nu au invatat nimic si cand au trecut la "clasa superioara" au cumparat copia de la MAN adica raba ungureasca la care si ungurii renuntau.
dar pe ansamblu se descurcau bine pt epoca aia si sa nu uitam ca tot ce s-a construit in tara de la camine culturale la canal s-a construit cu SR si apoi cu ROMAN. (in acele vremuri, in special dupa 79-80 nu se importa absolut nimic totul trebuia asimilat si produs in Romania).
oricum catre sfarsitul anilor 80 fiabilitatea a crescut mult la ROMAN si din pacate interesele meschine ale unora care au condus Romania dupa 90 au condamnat Romanu, Aro, tractorul romanesc, Autobusu la disparitie.

flo
Membru legendar
Membru legendar

SR - Autocamioanele Steagul Roşu

Post by flo »

De la MAN s-a cumparat licenta pentru producerea aproape integrala a autocamioanelor din familia R 10215 si R 12215, in diferite configuratii. Tot atunci s-a cumparat si tehnologia de reparatie. In stagii de specializare In RFG (atat pt. productie cat si separat pt. reparatie) au fost trimisi tehnicieni romani (ingineri dar si maistrii).
Au fost cumparate licente de la firmele care asigurau echiparea (echip. electric, injectie, pompe pt. servodirectie, etc.)
Motorul SAVIEM afost cumparat imediat dupa acest acord cu MAN. S-a cumparat licenta pt CV si inca alte echipamente.

Ulterior s-a cumparat si licenta pt. autobuzele urbane cu motor orizontal.
mircealola
Junior
Junior

Re: SR - Autocamioanele Steagul Roşu

Post by mircealola »

flo ai dreptate partial. toate licentele de la MAN au fost fara motoare. primele autosasiuri produse au fost cele din familia R8135 cu motoare Savien. Acest motor a fost folosit la inceput si pe basculele de 8 tone cu punti duble dar fiind prea slab s-a trecut la motorul Raba cumparat de la unguri si care a echipat ulterior familia R10215, R12215. acest motor Raba era tot o licenta MAN pe care ungurii o foloseau pe camioane iar varianta orizontala pe autobusele Ikarus. din pacate Roman-ul nu a beneficiat niciodata de o licenta la prima mana pentru motoare (pana in 90).
flo
Membru legendar
Membru legendar

Post by flo »

Curios cum Ungaria avea dreptul sa vanda o licenta la ceva produs sub licenta. ???
Am avut colegi care au fost in Germania pt. preluarea tehnologiei de repatie. %%- good luck %%- good luck %%- good luck

MagnuM
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by MagnuM »

mircealola wrote:la roman problemele au aparut de la inceput cand s-a cumparat licenta MAN, s-a cumparat fara motor. si asa a ajuns anticul motor de savien la o noua tinerete (folclorul epocii spunea ca cel care a semnat contractul pt savien a fost "ascuns" vreo cativa ani). dar nu au invatat nimic si cand au trecut la "clasa superioara" au cumparat copia de la MAN adica raba ungureasca la care si ungurii renuntau...
flo wrote:De la MAN s-a cumparat licenta pentru producerea aproape integrala a autocamioanelor din familia R 10215 si R 12215, in diferite configuratii. Tot atunci s-a cumparat si tehnologia de reparatie. In stagii de specializare In RFG (atat pt. productie cat si separat pt. reparatie) au fost trimisi tehnicieni romani (ingineri dar si maistrii).
Au fost cumparate licente de la firmele care asigurau echiparea (echip. electric, injectie, pompe pt. servodirectie, etc.)
Motorul SAVIEM afost cumparat imediat dupa acest acord cu MAN. S-a cumparat licenta pt CV si inca alte echipamente.

Ulterior s-a cumparat si licenta pt. autobuzele urbane cu motor orizontal.

Poavestea asta vine tot din folclorul de care pomenesti! Licenta MAN a fost cumparata cu tot tacamul! Adica completa!!! Cel putin asa mi-a ajuns mie pe la urechi! ;D
Eu nu stiu de unde tot scoateti voi scuzele astea cu licente incomplete, furate, luate in reprize, bla, bla, bla... voi chiar credeti ca noi am inventat roata??? !!! :-@ ???

PS: Topicul este despre SR si vad ca incepeti sa-l faceti varza cu povestile astea despre spionaj, completari, inginerii proprii... cu alte cuvinte: "vezi Doamne ce popor minunat suntem noi romanii, cum stim sa ne descurcam in orice situatie si cum ne sapa ceilalti si ne mananca de c.., de invidiosi ce sunt"... Nu cred ca-si mai au rostul acum! %-(
George
Administrator
Administrator

Post by George »

MagnuM wrote:Poavestea asta vine tot din folclorul de care pomenesti! Licenta MAN a fost cumparata cu tot tacamul! Adica completa!!! Cel putin asa mi-a ajuns mie pe la urechi! ;D
folclor, combatut cu folclor...
fara suparare, Magnum, dar de ce am crede ca urechile tale sunt mai "ascutite" decat ale lui Flo si Dragos?!
ARO CLUB ROMANIA
tarzy
Membru legendar
Membru legendar

Re: "FOLCLOR" in ceea ce priveste industria auto din Romania

Post by tarzy »

Pai ... as spune eu ca nu cred sa existe cineva in lume mai bine documentat in ceea ce priveste industria auto din Romania decat MagnuM.
Eu cred ca o tara care incearca sa prospere prin stabilirea de taxe mari este ca un om care, stind intr-o galeata, incearca sa se ridice tragind de miner.
(Winston Churchill)
George
Administrator
Administrator

Post by George »

tarzy wrote:Pai ... as spune eu ca nu cred sa existe cineva in lume mai bine documentat in ceea ce priveste industria auto din Romania decat MagnuM.
nu contest cunostintele lui Magnum, dar...afirmatia ta este foaaarte "on topic"...si adica, folclor. mai credibile ar fi pareri de genul "am vazut intr-o revista", sau "mi-a spus mie unchiu' tatei", decat din astea cu "nu exista-n lumea astaaaa/frate ca al meeeeeu..." b-(
ARO CLUB ROMANIA
MagnuM
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by MagnuM »

George wrote:
MagnuM wrote:Poavestea asta vine tot din folclorul de care pomenesti! Licenta MAN a fost cumparata cu tot tacamul! Adica completa!!! Cel putin asa mi-a ajuns mie pe la urechi! ;D
folclor, combatut cu folclor...
fara suparare, Magnum, dar de ce am crede ca urechile tale sunt mai "ascutite" decat ale lui Flo si Dragos?!

Asta e mail-ul primit de la MAN:

"Antwort: WG: Roman-Diesel - MAN F8 Wednesday, February 10, 2010 11:23 AM
From: "Karl-Heinz.Kellner@man.eu" <Karl-Heinz.Kellner@man.eu>Add sender to ContactsTo: tigareanu_mihai@yahoo.comDear Mr. Tigareanu,

MAN 1969, the company concluded the contact with the Industria import.
The contract involved the production of various u Busses in der S.R.R.
MAN presenred the documentation required to order so thar the vehicles
could be completely built in Romania.
As the vehicles an engines SAVIEM were involved be knowledge.

Mit freundlichen Grüßen/ Best Regards

Karl-Heinz Kellner

-------------------------------------------------------
MAN Nutzfahrzeuge Group
Engineering Service (ES)
Archives-History (ESA)
Dieselstr. 11
85757 Karlsfeld

phone: +49 89 1580-3443
Mobil +49 163 4022772
Fax.: +49 89 1580 3816

mailto: Karl-Heinz.Kellner@man.eu
Internet: http://www.man-mn.com"

Eu deduc de aici, cu urechile mele "ascutite", ca documentatia a fost completa pentru camioane si autobuze; in ce priveste motorul SAVIEM, au asigurat documentatia/asistenta (nefiind motorul lor)
.
Last edited by MagnuM on 12 Feb 2010, 23:27, edited 1 time in total.
dragospetres
Membru legendar
Membru legendar

Post by dragospetres »

Ja,sehr gut.
Dar de unde este informatia ca cei de la CHAUSSON au proiectat cabinele camioanelor SR-114 si 132?Cei de la CHAUSSON au produs numai autobuze dupa informatiile mele.
flo
Membru legendar
Membru legendar

Post by flo »

b]Asta e mail-ul primit de la MAN:[/b]

"Antwort: WG: Roman-Diesel - MAN F8Wednesday, February 10, 2010 11:23 AM
From: "Karl-Heinz.Kellner@man.eu" <Karl-Heinz.Kellner@man.eu>Add sender to ContactsTo: tigareanu_mihai@yahoo.comDear Mr. Tigareanu,

MAN 1969, the company concluded the contact with the Industria import.
The contract involved the production of various u Busses in der S.R.R.
MAN presenred the documentation required to order so thar the vehicles
could be completely built in Romania.
As the vehicles an engines SAVIEM were involved be knowledge.

Mit freundlichen Grüßen/ Best Regards

Karl-Heinz Kellner

-------------------------------------------------------
MAN Nutzfahrzeuge Group
Engineering Service (ES)
Archives-History (ESA)
Dieselstr. 11
85757 Karlsfeld

phone: +49 89 1580-3443
Mobil +49 163 4022772
Fax.: +49 89 1580 3816

mailto: Karl-Heinz.Kellner@man.eu
Internet: http://www.man-mn.com"

Eu deduc de aici, cu urechile mele "ascutite", ca documentatia a fost completa pentru camioane si autobuze; in ce priveste motorul SAVIEM, au asigurat documentatia/asistenta (nefiind motorul lor)
.
Faptul ca (virgula) configurarea cu motor SAVIEM a fost facuta de nemti stiam si eu de la persoane, dupa cum am mai spus, care au fost in Germania pt. asimilarea tehnologiilor de reparatie. Exista acum si o confirmare.
Excelent demersul tau MagnuM! ^:)^
Ja,sehr gut.
Dar de unde este informatia ca cei de la CHAUSSON au proiectat cabinele camioanelor SR-114 si 132?Cei de la CHAUSSON au produs numai autobuze dupa informatiile mele.
Si de aici:
http://www.retromobil.ro/m461/press-rep ... omania.JPG
MagnuM
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by MagnuM »

... Faptul ca (virgula) configurarea cu motor SAVIEM a fost facuta de nemti stiam si eu de la persoane, dupa cum am mai spus, care au fost in Germania pt. asimilarea tehnologiilor de reparatie. Exista acum si o confirmare.
Excelent demersul tau MagnuM! ^:)^...

Asta e e-mail-lul pe care l-am trimis eu la MAN:

From: "tigareanu mihai" <tigareanu_mihai@yahoo.com>Add sender to ContactsTo: Detlef.Hug@man.eu

Hello! I am Mihai Ţigăreanu, from Bucureşti, România.

I am a trucks fan and I wrote to you, because I think, you are the most suitable to find the answers for my questions!
With time ago, somewhere between 1969 and 1971, Uzina de autocamioane Braşov (Braşov trucks enterprise), start manufacture for Roman-Diesel trucks, the first romanian diesel trucks, under patent from MAN. This trucks have a medium class, with the load capacity from 8 to 12 to. which was equipped with the 135 HP SAVIEM 797-05 diesel engine, and a heavy class, with the load capacity from 10 to 19 to. which was equipped with the 215 HP MAN D 2156 HMN-8 diesel engine.
The first engine is a french engine, by origin; I understand there it was a kind of join-venture between MAN and SAVIEM which put this small engine in MAN offer
My questions is: Braşov trucks enterprise buy from MAN, a full patent for Roman-Diesel trucks, which included the both engines - MAN D 2156 HMN-8 and SAVIEM 797-05?
The SAVIEM 797-05 engine was manufactured by MAN also, or just imported?
The turbo engine MAN D 2156 MTN-8 and horizontal engine MAN D 2156 HM6-U was also patent from MAN?
MAN sell this patent also to Raba factory, from Gyor, Hungary? I ask that, because are some speculations like the Roman takes the MAN engines from Raba!

I hope I'm not disturbing you with my questions and I hope you will make time to answer on my questions!

Best regards from Bucureşti, România! Mihai Ţigăreanu.

Sa nu credeti ca am compus eu ceva... folclor! :-@

Asta scrie pe wikipedia: Fahrzeuge mit der Kabinen dieser Baureihe wurden in Lizenz auch im Ausland gebaut, z. B. in Rumänien unter dem Namen Roman und in Ungarn von der Marke Raba.! Dar, daca foloseam doar acest text, s-ar fi gasit cineva sa-l puna la indoiala, cum ca nu zice nimic de motoare, bla, bla, bla... folclor...

dragospetres wrote:Ja,sehr gut.

Cat priveste cabina SR... de ce nu scrieti la Chausson Plant?! b-( E-mail-ul nu costa nimic! :-j
Last edited by MagnuM on 10 Feb 2010, 19:44, edited 4 times in total.
MagnuM
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by MagnuM »

mircealola wrote:flo ai dreptate partial. toate licentele de la MAN au fost fara motoare. primele autosasiuri produse au fost cele din familia R8135 cu motoare Savien. Acest motor a fost folosit la inceput si pe basculele de 8 tone cu punti duble dar fiind prea slab s-a trecut la motorul Raba cumparat de la unguri si care a echipat ulterior familia R10215, R12215. acest motor Raba era tot o licenta MAN pe care ungurii o foloseau pe camioane iar varianta orizontala pe autobusele Ikarus. din pacate Roman-ul nu a beneficiat niciodata de o licenta la prima mana pentru motoare (pana in 90).
flo wrote:Curios cum Ungaria avea dreptul sa vanda o licenta la ceva produs sub licenta. ???
Am avut colegi care au fost in Germania pt. preluarea tehnologiei de repatie. %%- good luck %%- good luck %%- good luck

Ungurii nu au vandut romanilor niciodata vre-o licenta pentru Roman! NICIODATA!!! Noi am avut licenta de la MAN, COMPLETA, pentru toata gama de autocamioane si autobuze! Ungurii tot de la MAN!

PS: Nu sunt iredentist! Nu am nimic personal cu cetatenii maghiari sau, cetatenii romani de nationalitate maghiara! Aici e vorba de autovehicule si asta e realitatea!
MagnuM
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by MagnuM »

tarzy wrote:Pai ... as spune eu ca nu cred sa existe cineva in lume mai bine documentat in ceea ce priveste industria auto din Romania decat MagnuM.
Multumesc Tarzy, pentru apreciere! Nu cred ca sunt no.1 in lume; sunt oameni care detin mai multe informatii, comparativ cu mine, dar, probabil nu considera necesar sa le faca publice, dezinteresati.
In ce ma priveste, tot ce incerc, este sa aflu cat mai mult despre ce ma intereseaza, chiar daca asta implica cautare, colectare sau cumparare de informatii si documentatie; doar pentru Suburban, am platit peste 500 de euro pe... documentatie. Toata luata de afara, pentru ca in tara, nu am gasit nici un fel de documentatie pentru el... Nici nu vreau sa ma mai gandesc... la cate mai vreau sa cumpar...

Post Reply