Tractare remorca peste 2000 Kg cu Aro

Tot ce va trece prin cap,inclusiv politica

Moderator: costy84

Post Reply
alexclau
Incepator
Incepator

Tractare remorca peste 2000 Kg cu Aro

Post by alexclau »

Pe cartea de identitate a ARO-ului meu scrie ca pot tracta o semiremorca de 1500 Kg. deci eu nu pot tracta o greutate de 1500 Kg. Deci eu nu pot tracta ceva mai greu de 1500 Kg. Deci eu nu pot tracta un alt aro !? Ciudat ca azi am vazut 3 Aro-uri care tractau foarte frumos REMORCI ( pe doua axe, remorci auto, cu vartej) care se "miscau" foarte bine. Remorcile erau pavilioane apicole, remorci declarate speciale. Putem tracta dupa ARO, legal, asa ceva si mai ales si la greutatea de 2000 Kg?
Adica putem tracta dupa ARO o remorca (chiar si speciala) cu 2 axe separate? Deci nu ce intelegem prin semiremorca???

Multumim !!!

tarzy
Membru legendar
Membru legendar

Re: Tractare remorca peste 2000 Kg cu Aro

Post by tarzy »

pai sa o luam pe rand:
1. una e remorcare si alta tractare, ptr remorcare nu exista limite, de fapt limitarea la tractare este data de capacitatea vehicolului tractor de a frana tot ansamblu, se considera ca vehicolul remorcat are sistemul de franare functional, in plus "remorcarea" se face in genmeral cu viteza mica, nu alergi cu alt auto la remorca cu viteaza de croaziera.
2. masa admisa la tractare este cea "legala", asta nu inseamna ca masina nu poate mai mult, dar ... cu repercursiuni asupra sigurantei pe drumurile publice. La mine la Aro 244 cu motor Brasov masa maxima admisa la tractare este de 2300 Kg (corectie ulterioara), dar eu am tras fara pbe remorca de 4000 Kg (culmea tot cu strupi :) ).
3. nu conteaza cate axe (osii) are remorca, si nici daca e sau nu semiremorca, tot ceea ce conteaza este masa maxima autorizata din acte.
4. remorcile (pavilioanele) apicole pe care le-ai vazut foarte probabil aveau actele facute astfel incat sa se incadreze in limitewle oficiale ale masinii, care o fi situatia in realitate ... chiar sunt curios daca operatorii cantarului AND au tupeu sa se bage la asa ceva :)
Eu cred ca o tara care incearca sa prospere prin stabilirea de taxe mari este ca un om care, stind intr-o galeata, incearca sa se ridice tragind de miner.
(Winston Churchill)
cristian irimescu
Membru de elita
Membru de elita

Post by cristian irimescu »

La mine in carte la 244 scrie ca poate trage 2300 kg cu sistem de franare.!!!
Sigur Tarzi, 1700?? ca si passatu are voie 1600!!
tarzy
Membru legendar
Membru legendar

Post by tarzy »

scuze, 1700 este masa proprie a lui ARO, are voie sa traga intradevar 2300 Kg
Eu cred ca o tara care incearca sa prospere prin stabilirea de taxe mari este ca un om care, stind intr-o galeata, incearca sa se ridice tragind de miner.
(Winston Churchill)

George
Administrator
Administrator

Post by George »

cred ca omul vorbeste despre un 320, care are masa remorcabila mai mica decat 244 din cauza de sarcina utila.
ARO CLUB ROMANIA
alexclau
Incepator
Incepator

Post by alexclau »

sa inteleg ca:
1.Eu cu ARO 320, conform cu CI pe care am REMORCABIL CU SISTEM DE FRANARE 1500 Kg, pot tracta O REMORCA (atentie nu semiremorca) care sa nu depaseasca 1500 Kg total ?
2. sa inteleg ca eu nu pot tracta un ARO 243 care are 1700 Kg?

Intreb aceste lucruri pentru ca m-ar interesa sa-mi construiesc (cu firma, daca altfel nu se poate) o REMORCA pavilion pentru stupi. Am o semiremorca si nu prea imi convine cum merge pe drum. Este pe bara de torsiune si imi cam deranjeaza stupii. daca ar fi o remorca apicola as construi-o pe arcuri in foi si s-ar schimba situatia. Credeti ca ar fi posibil remorca dupa ARO 320, chiar si in limita a 1500 Kg?
tarzy
Membru legendar
Membru legendar

Post by tarzy »

1. Da .... daca gasesti remorca "omologata" doar ptr atat
2. Poti "remorca" un 243 fara nici o pba, am explicat mai sus care este diferenta intre remorcarea unui alt vehicol si tractarea unei remorci.

Despre remorci ptr stupi putem discuta mult si bine, din pacate nu exista solutie perfecta, parerea mea ca sistemul cu arcuri cu foi nu e deloc indicat deoarece nu-ti permite rularea (in conditii de siguranta vorbesc ca asa kamikaze nu-s putini) cu viteza pe asfalt.

O idee foarte buna dpdv al capacitatii ar fi aceasta http://recommend.ro/remorcarota3050si3560.html dar trebuie sa ai masina "bazata" ptr a putea face virajele in teren
(Winston Churchill)
alexclau
Incepator
Incepator

Post by alexclau »

Sunt de acord cu dv ca ARO "poate" tracta si 4000 Kg, am verificat si eu dar trebuie sa mergem legal. Deci sa inteleg ca eu pot lega de aro 320 o remorca cu 2 osii separate (cu vartej) care sa se incadreze in 1500 Kg?
Pt ca o remorca cu 24 de stupi pe 3 randuri poate sa se incadreze in 1500 Kg.
Ce credeti se conduce mai usor o remorca cu axe separate decat cu axe apropiate?
tarzy
Membru legendar
Membru legendar

Post by tarzy »

Nu conteaza numarul si pozitionarea osiilor, ci strict masa maxima autorizata.

Cam complicat sa incadrezi 24 de stupi la 1500 Kg, un stup de "productie" poate ajunge si la 100 Kg, dar calculam la 70 ... x 24 = 1680 Kg doar masa "incarcaturii" nu mai vorbesc si de cea proprie a remorcii.

Remorca cu axe departate este mai greu de manevrat la viraje in teren, osia spate infraneaza foarte mult si chiar daca masina are cuplu in majoritatea cazurilor nu este suficien de grea si astfel ajunge sa patineze.

Semiremorca (osii apropiate) se manevreaza mai usor in teren dar apar pbe pe sosea ptr ca face balans la viteza mare.
Ca sa alegi trebuie sa te gandesti bine cam ce drumuri ai de facut .... si apoi sa actionezi in consecinta.
(Winston Churchill)
alexclau
Incepator
Incepator

Post by alexclau »

Multumesc tarzy pentru raspunsuri. Eu fac pastoral de ceva ani incepand de la Dunare si pana la Valea Iasului. Am semiremorca si anul trecut 10 fam mi le-a decimat. Spun remorca dar greseala a fost a mea. Adica: fara aerisire in fundul stupului, cauciucuri "C" si la 4 atm. Tot "Tacamul" pentru un dezastru. Problema care ma deranjeaza este balansul pe drum si faptul ca nu pot merge cu mai mult de 35-40 Km/h. Sa mergi cu asa viteza peste 100Km este cumplit. Credeti ca daca as pune si bara de torsiune ar fii mai bine? Remorca este super OK pentru greutate (am carat si 3,5 t cu ea) dar la stupi ....
tarzy
Membru legendar
Membru legendar

Post by tarzy »

anul trecut am fost si eu la Valea Iasului, .... trista experienta ca dupa cum stii cred ca a venit acolo tot septelul de apicultori, si nici recolta nu a fost extraordinara

Ce fel de remorca ai tu? ca eu cu a mea ma descurc acolo de-un 70-80 Km/h fara pbe (chiar 100 pe autostrada)

Pentru stupi trebuie o remorca optimizata mai degraba ptr volum decat ptr greutate
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
(Winston Churchill)
alexclau
Incepator
Incepator

Post by alexclau »

remorca este un Padis 1000. Nu am momentan o poza cu ea dar o sa pun curand. Este pe bara de torsiune, mai degraba be BASTOANE DE CAUCIUC asa se spune.adica axa este formata dintr-o teva patrata in interior se poate rasucii un alt patrat care este legat de roata si in colturi este o bara de cauciuc (conform cu desen).
Este o remoca din 1987 dar carela viteze mici este ok mai departe... Sa fie de vina faptul ca acele bare de cauciuc sunt vechi si s-au "uscat" s-au intarit si nu mai preiau greutatea? Am sunat la Salonta si cei de acolo mi-au spus ca nu mai au asa ceva.ce solutie ar fii? Inafara de a schimba puntea !!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
razvy
Membru legendar
Membru legendar

Post by razvy »

cea mai buna solutie alta punte exact asa pateam si eu la padis 300 am schimbat puntea si e alta remorca
alexclau
Incepator
Incepator

Post by alexclau »

cu ce tip de punte ati schimbat? bara de torsiune sau arcuri? sau alta punte de acelasi tip?
razvy
Membru legendar
Membru legendar

Post by razvy »

punte cu arcuri lamelare sistem cum e pe masina

Post Reply