Ulei cutie viteze IMS

Zimbrul Carpatilor - "cine n-are batrani,sa-si cumpere"

Moderators: Werner, mariusjaz

Post Reply
UMMM461
Membru
Membru

Ulei cutie viteze IMS

Post by UMMM461 »

Dragi colegi,

Din cate m-am documentat eu, uleiurile moderne pentru cutia de viteze pot ataca si coroda anumite metale. Din intamplare acele metale se gasesc de obicei in cutiile de viteze de generatie veche, vezi IMS-ul, poate chiar ARO. Metalele de care vorbesc sunt asa numitele metale galbene, alama, bronzul, cuprul dar si otelurile aliate cu aceste metale din care pot fi facute pinioanele, coroana, sateliti, etc.

Nu trebuie sa ma credeti pe mine dar puteti sa va documentati si voi. Eu m-am gandit la un ulei mai bun pt. ca eu vreau sa merg cu masina dar vreau si sa o protejez cat pot, iar ulelui clasic romanesc de la Petrom T90EP2 (EP=extreme pressure, desi EP poate reprezenta si gradul de aditivare) nu cred ca este cel mai bun, dar este o solutie viabila. Eu nu am avut pana acum probleme cu el, de fapt asta am acum in IMS.

Deci, revenind dupa lunga paranteza, asta inseamna ca daca pun cel mai performant ulei in IMS si incep sa nu mai mearga sincroanele sau huruie poate fi din cauza uleiului care a corodat anumite piese. Din acest motiv am cautat mai multe uleiuri care sa nu corodeze. Probleme este ca nu scrie nicaieri acest lucru, asa ca am scris la o firma producatoare de ulei, in speta LiquyMolly, cam scumpe uleiuri. Ei bine LM mi-a raspuns cum ca uleiul SAE80W (GL4) Art.No1020 nu ataca metalele galbene, deci putem sa il folosim cu succes in IMS.

Sunt convins ca sunt si uleiuri mai ieftine care au aceasta calitate, dar mai intai trebuie gasit uleiul si intrebat la producator.

Sper ca aceste info sa va fie de folos.
PS.
Daca nu intra bine in viteze, agata, huruie poate fi si de la ulei prost, neadecvat sau uzat. Un simplu schimb de ulei POATE FI solutia, asta daca punem uleiul potrivit. Dra ganditi-va ca este totusi in IMS.

ydaniel
Membru legendar
Membru legendar

Re: Ulei cutie viteze IMS

Post by ydaniel »

Uzura de care zici tu se face in timp indelungat,iar 80w90 mi se pare suficient pt M.
George
Administrator
Administrator

Post by George »

80w90 api gl4 e foarte bun, nu ataca pe nimeni. marca, in fuctie de buget.
Eu am patit cu Dacia, ca am pus, acum vreo 15 ani, 75w90, ca era sintetic, si am zis eu ca e mai bun. Dar, imediat ce am plecat cu masina, am sesizat ca e mai zgomotoasa, si nu mai intra la fel de bine in viteze.
Zilele trecute, intr-o alta Dacie din '82, care avea T90 d'asta de "peco", de acu 20 de ani, am observat ca se opreste motorul, cand eliberez ambreiajul. Uleiul era curat, nerulat...dar prost. Am pus 80w90 api gl4, hypoid, marca de buget (Vat oil, made in holland, 25 lei/1L) si s-a schimbat imediat mersul. Cu siguranta, nu va ataca niciun metal.
ARO CLUB ROMANIA
UMMM461
Membru
Membru

Post by UMMM461 »

Chestia cu corodatul in timp asa este.

Coleg care a luat un IMS de la armata, nou nout, pana in 1000 km si care a mers cu el zeci de mii de km si a pus in cutie numai ulei performant, marci mari (Castrol, Valvoline, Motul) acum, dupa 6-7 ani a inceput sa aibe probleme cu cutia, nu mai merg bine sincroanele, cam huruie, etc. Desigur poate fi si datorita calitatii pieselor care s-au uzat, dar poate fi si datorita faptului ca in timp uleiul performant a corodat anumite piese si se stie clar ca anumite uleiuri performante corodeaza metalele galbene. Lucrul acesta nu poate fi contestat. Sincer nu stiu care este adevaratul motiv dar un lucru este sigur prefer sa merg pe varianta sigura decat sa plang in cativa ani langa cutie.

Soryn
Membru legendar
Membru legendar

Post by Soryn »

uleiu performant poate coroda metalele galbene intradevar, dar mult mai daunator este condusul unui autovehicul cum este M-ul de o persoana sau mai multe care nu cunosc tehnica,M-ul nu este trotineta ,trebuie muschi sa il conduci. ,al 2lea lucru ambreajul, daca nu functioneaza bine cutia e ca si tocata..
Magneti pentru resturiile metalice rezultate .
sunt multe de zis si facut.
UMMM461
Membru
Membru

Post by UMMM461 »

Am verificat cu colegul cu IMS-ul a avut in cutie numai Valvoline 75W nu stiu cat.
Acum ce sa zic...

Cat priveste magnetul eu il am fixat in busonul de golire.
Ambreiajul meu este reglat de George Pantelimon al lui nu stiu.
niku111
Membru legendar
Membru legendar

Post by niku111 »

Da dar ambreiajele cu catei se mai si deregleaza.
George
Administrator
Administrator

Post by George »

75w nustiu cat e prea subtire pt cutia de M. S-a tocat singura...
ARO CLUB ROMANIA

Post Reply