Autospeciale pentru pompieri
-
UMMM461
- Membru

Re: Autospeciale pentru pompieri
Din cate stiu eu este destul de neclara diferenta dintre primul model de M461 si M59 in ceea ce priveste aspectul.
Din cate am cercetat eu, prima varianta de M461, cea pe care o am eu, la xterior este identica cu M59. Ce difera este tot restul: motor, cutie punti. Unii sustin ca aceasta varianta de M este M59B
Pompierul cu care am eu mi-a spus foarte clar ca avea motor 1/2 carpati.
Iata dilema.
Din cate am cercetat eu, prima varianta de M461, cea pe care o am eu, la xterior este identica cu M59. Ce difera este tot restul: motor, cutie punti. Unii sustin ca aceasta varianta de M este M59B
Iata dilema.
-
lica_lkw
- Membru de elita

Imi place tot ce tine de ARO in special IMS-ul si urmasii sai in paralel tehnica veche de stins incendii,dar oricat am cautat nu am gasit API M461 ci doar M57 sau 59.Cei de la RETROMOBIL spun ca dupa incetarea fabricatiei la M59B s-au folosit la fabricarea M461 elemente de caroserie existente pe stoc de aici si lipsa diferentelor exterioare majore intre primele M461 si M59B. Dilema ramane:nu am gasit API M461,iar jumatate carpati sau M207 s-a pus doar pe M461 nu pe M57 sau 59.Tot respectul pentru batrani,dar e posibil sa le mai uite si ei si sa confunde motoarele,poate nu era jumatate carpati si atunci este clar un M57-59 API 
-
UMMM461
- Membru

batranul are cam 60 de ani deci nu il suspectez de senilitate
- flo
- Membru legendar

Sigur se insala pompierul. In Romania sigur nu au existat decat pe IMS57 si M59A. Asadar exclus motor juma' de Carpati.UMMM461 wrote:Din cate stiu eu este destul de neclara diferenta dintre primul model de M461 si M59 in ceea ce priveste aspectul.
Iata dilema.
Un inginer varstnic din Timisoara, care a lucrat la UMT, afirma ca s-au fabricat pe M461 in 1967 pentru Egipt. Nu am reusit sa verific insa afirmatia.
- flo
- Membru legendar

Este tanar pompierul. Prin1978 se casasera aproape toate APIUMMM461 wrote:batranul are cam 60 de ani deci nu il suspectez de senilitate
-
costy84
- Moderator

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- flo
- Membru legendar

Aia din poza nu-i din 1860. E postbelica, aproape sigur.
-
onlynow
- Incepator

Multe modele de masini de pompieri, dar oare cate din ele s-au pastrat sau au fost pastrate si ingrijite pentru a face un muzeu dedicat tuturor autospecialelor de pompieri care au inceput sa apara la noi, cred ca niciuna, sau poate se mai gasesc 2-3 pastrate prin garaje sau ateliere vechi cu praful pe ele si asteapta sa fie descoperite din nou si restaurate la valoarea lor de odinioara, dar cam greu de realizat asta in ziua de azi, nu are cine 
-
NNnicusor
- Membru de elita

Absolut normal ca nu se pot pastra .onlynow wrote: ↑18 Mar 2013, 16:24 Multe modele de masini de pompieri, dar oare cate din ele s-au pastrat sau au fost pastrate si ingrijite pentru a face un muzeu dedicat tuturor autospecialelor de pompieri care au inceput sa apara la noi, cred ca niciuna, sau poate se mai gasesc 2-3 pastrate prin garaje sau ateliere vechi cu praful pe ele si asteapta sa fie descoperite din nou si restaurate la valoarea lor de odinioara, dar cam greu de realizat asta in ziua de azi, nu are cine![]()
Nu mai aduc in discutie autotunul de pompieri SR 104/211 UMT prezentat aici si care a sfarsit la fier vechi , unde totusi ar fi fost nevoie de o initiativa colectiva .
Insa am imagini din vremea postarii dumitale , Muzeul Militar National Bucuresti si Muzeul Marinei Constanta , cu exponate cu partea din lemn / prelata putreda , pline de mizerie si sticle de plastic.
Un coleg forumist ( nu aici ) ne povestea cum angajatii muzeului din Bucuresti isi ingrijeau masinile personale , fara nici o preocupare fata de exponatele unicat din curte , sau macar fata de minima decenta a unei curatenii . Si erau platiti pentru una , nu pentru alta .
-
NNnicusor
- Membru de elita

Reclame a unor fabricanti interbelici de masini de pompieri si echipament pentru stingerea incendiilor , inclusiv firma Jakabfi pomenita in topic , din revista Pompierul , nr.2 , iulie 1935 ( in cazul masinilor integrare doar , dupa cat se pare )
https://dspace.bcucluj.ro/handle/123456789/67909
https://dspace.bcucluj.ro/handle/123456789/67911
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- flo
- Membru legendar

Super! Multumesc mult pt informatie!NNnicusor wrote: ↑23 Feb 2026, 10:15 Reclame a unor fabricanti interbelici de masini de pompieri si echipament pentru stingerea incendiilor , inclusiv firma Jakabfi pomenita in topic , din revista Pompierul , nr.2 , iulie 1935 ( in cazul masinilor integrare doar , dupa cat se pare )
Captura de pantalla (7587).png
Captura de pantalla (7588).png
- flo
- Membru legendar

Am mai discutat despre acest aspect. Din nefericire muzeele nu au spatii de pastrare si expunere serioase. Lucru clar. F putine sanse sa se schimbe ceva in acest sens, pt muzeul pompierilor spre exemplu. Cum legea obliga clasarea exponatelor in categorii privind valoarea si importanta dar si pastrarea in conditii specifice fiecarei categorii, apar tendintele: 1. muzeele refuza noi obiecte in colectii pt ca nu pot asigura pastrarea in conditii legale; fie 2.incadreaza obiectele in clase inferioare pt. care conditiile sunt mai lejerere , motiv pt care acestea se degradeaza rapid.NNnicusor wrote: ↑23 Feb 2026, 10:07Absolut normal ca nu se pot pastra .onlynow wrote: ↑18 Mar 2013, 16:24 Multe modele de masini de pompieri, dar oare cate din ele s-au pastrat sau au fost pastrate si ingrijite pentru a face un muzeu dedicat tuturor autospecialelor de pompieri care au inceput sa apara la noi, cred ca niciuna, sau poate se mai gasesc 2-3 pastrate prin garaje sau ateliere vechi cu praful pe ele si asteapta sa fie descoperite din nou si restaurate la valoarea lor de odinioara, dar cam greu de realizat asta in ziua de azi, nu are cine![]()
Nu mai aduc in discutie autotunul de pompieri SR 104/211 UMT prezentat aici si care a sfarsit la fier vechi , unde totusi ar fi fost nevoie de o initiativa colectiva .
Insa am imagini din vremea postarii dumitale , Muzeul Militar National Bucuresti si Muzeul Marinei Constanta , cu exponate cu partea din lemn / prelata putreda , pline de mizerie si sticle de plastic.
Un coleg forumist ( nu aici ) ne povestea cum angajatii muzeului din Bucuresti isi ingrijeau masinile personale , fara nici o preocupare fata de exponatele unicat din curte , sau macar fata de minima decenta a unei curatenii . Si erau platiti pentru una , nu pentru alta .
Pe de alta parte lege impune ca orice lucrare asupra exponatelor sa fie facuta de restauratori atestati de Ministerul Culturii. Eu nu stiu sa existe in domeniul auto vreunul. Parca Ardeleanul aratase un atelier din Franta care avea un asemenea atestat de la ministerul lor.
- ardeleanu
- Membru legendar

GARAC - Groupement d'Apprentissage de la Réparation Automobile et du Cycle (école nationale des professions de l'automobile et de la mobilité)
Ei au o specializare "Mécanicien Réparateur de Véhicules Anciens et Historiques", 681 de ore de curs in 21 de saptamani, specializarea adresandu-se exclusiv celor care au deja diplome de mecanici auto.
https://www.garac.com/diplome/cqp-mecan ... ateur-vah/
Pentru tinichigii, alta specializare "Tôlier de Véhicules Anciens et Historiques", 665 de ore de curs in 19 saptamani.
https://www.garac.com/diplome/cqp-carro ... olier-vah/
Exista garaje/ateliere auto care au agrement ministerial pentru intretinere/reparare vehicule din patrimoniu.
Acuma ce sa zic, muzeele gerate de stat au toate probleme pe motiv ca sunt gerate de cel mai prost gestionar... Statul. Vezi ce se intampla acum la Luvru... bugete de multe milioane (320 milioane de euro buget de functionare)... fraude de multe milioane si... acoperisul este gaurit si ploua inauntru.
Ce sa te mai miri de alte muzee "mult mai nesemnificative"?
Ei au o specializare "Mécanicien Réparateur de Véhicules Anciens et Historiques", 681 de ore de curs in 21 de saptamani, specializarea adresandu-se exclusiv celor care au deja diplome de mecanici auto.
https://www.garac.com/diplome/cqp-mecan ... ateur-vah/
Pentru tinichigii, alta specializare "Tôlier de Véhicules Anciens et Historiques", 665 de ore de curs in 19 saptamani.
https://www.garac.com/diplome/cqp-carro ... olier-vah/
Exista garaje/ateliere auto care au agrement ministerial pentru intretinere/reparare vehicule din patrimoniu.
Acuma ce sa zic, muzeele gerate de stat au toate probleme pe motiv ca sunt gerate de cel mai prost gestionar... Statul. Vezi ce se intampla acum la Luvru... bugete de multe milioane (320 milioane de euro buget de functionare)... fraude de multe milioane si... acoperisul este gaurit si ploua inauntru.
Ce sa te mai miri de alte muzee "mult mai nesemnificative"?
-
NNnicusor
- Membru de elita

Dumneata imi povestesti de conditii si atestate .flo wrote: ↑23 Feb 2026, 23:56Am mai discutat despre acest aspect. Din nefericire muzeele nu au spatii de pastrare si expunere serioase.......NNnicusor wrote: ↑23 Feb 2026, 10:07 ..........., pline de mizerie si sticle de plastic.
Pe de alta parte lege impune ca orice lucrare asupra exponatelor sa fie facuta de restauratori atestati
Eu spuneam ca ii durea drept in cot .
- flo
- Membru legendar

Of, daca atat pricepi ... Nu curatenia am observat a fi problema la muzeul militar. Cine sunt acei angajati de care vorbea acel coleg? Erau persoane cu atributii in domeniul restaurarii ? Ma indoiesc. Repet: In Romania nu exista personal caruia sa i se poata permite sa faca intretinere la exponate auto. Cu ani in urma s-a constatat ca piesele de artilerie au fost vopsite in mod ilegal. Deci ...
Pe forumul Cartula a existat o initiativa de a reconditiona semisenilata. Nu s-a putut fiindca nu exista calificare.
Asadar, sa fim intelesi, fara bani, fara oameni calificati, fara conditii, nu se poate face ceva, indiferent de cat le pasa sau nu.
Pe forumul Cartula a existat o initiativa de a reconditiona semisenilata. Nu s-a putut fiindca nu exista calificare.
Asadar, sa fim intelesi, fara bani, fara oameni calificati, fara conditii, nu se poate face ceva, indiferent de cat le pasa sau nu.