Statii Radio - Generalitati

Tot ce va trece prin cap,inclusiv politica

Moderator: costy84

Post Reply
tarzy
Membru legendar
Membru legendar

Statii Radio - Generalitati

Post by tarzy »

SERGHEI wrote: Superb...bravo lor ..tot respectul..
  Si mai observ ceva ...toti ai statii CB pe masina..De ce oare???? ;D  Astazi am economisit 1/2 de ora pt faptul ca monitorizez frcventa TIR-istilor (22)..si asa am aflat de un blocaj rutier inainte sa intru si eu ca babalaul in coloana...
sa intelegem ca aia au statii ptr a evita blocajele????? :o3
Eu cred ca o tara care incearca sa prospere prin stabilirea de taxe mari este ca un om care, stind intr-o galeata, incearca sa se ridice tragind de miner.
(Winston Churchill)

SERGHEI
Banat
Banat

Re: Statii Radio - Generalitati

Post by SERGHEI »

Carcotas esti nea Tarzy...Incercam si eu sa va conving sa va  montati statii CB pe masini,dar degeaba ca tot pocnitori in PMR va cumparati.Daca toata Europa vede utilitatea CB-ului nu inteleg de ce noi romanii incercam sa ramanem tot la ,,jucarele".De fapt Vestul a descoperit de mult ca ARO poate, ...numai noi nu.
tarzy
Membru legendar
Membru legendar

Post by tarzy »

eu doar glumeam Din .... si ... cu toate ca cica-s calificat in electronica trebuie sa recunosc ca habar nu am ce-i aia CBS sau / si PMR
Eu cred ca o tara care incearca sa prospere prin stabilirea de taxe mari este ca un om care, stind intr-o galeata, incearca sa se ridice tragind de miner.
(Winston Churchill)
silvester
Membru
Membru

Post by silvester »

Simplu:CB=Citizen band, adica banda de 27MHz. De preferat statii cu modulatie de frecventa (FM). Nu-ti trebuie licenta, utilizarea este libera. Ai voie cu 4W in antene, daca se acordeaza bine si ai pozitie buna, acoperi cateva zeci de km.
PMR=personal mobile radio, tot o frecventa libera, 446MHz, numai ca ai voie cu 0,5W si fara antena exterioara. Teoretic merge 3km, dar mai mult de 2 km. in camp, nu am obtinut niciodata. Nu prea te ajuta pe masina.
Frecventa transportatorilor pe CB este canalul 22, FM. Mai afli de radare, RAR, cantare, blocaje, etc. Mai stai de vorba cand esti singur si te plictisesti. O statie de aia pe masina face toti banii, se gasesc SH la preturi incepand de la 75...100 lei.

silvester
Membru
Membru

Post by silvester »

Statii CB se gasesc (SH) pe site-urile de radioamatori. De ex, anunturi yo, radioamator.ro. Nu recomand statie prea complicata (exista statiile all mode, care, in afara de AM/FM mai merg si SSB/CW). In mod curent se foloseste comunicatia FM. De asemenea, nu recomand portabila (adica de aia care se tine in mana) deoarece apar probleme cu acumulatorii, ci una mobila (se monteaza simplu pe masina chiar de catre posesor). Reglajele se pot face si de un radioamator care are un masurator de unde stationare ( je, de exemplu ;D). O statie SH nu costa mai mult de 100 lei, una noua duce si la 5...600. Si fac aceleasi lucruri. Se mai pot gasi la taximetristi (acum cativa ani foloseau numai banda de CB, acum au frecventa inchiriata si nu mai au ce face cu statiile de CB. Era si un magazin virtual, ceva cu "atmedia", dar nu mai stiu daca functioneaza.
Suparici
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by Suparici »

baciudibaciu wrote: Da-mi te rog o adresa de unde pot sa iau si sa montez o statie  CB .Multam fain  .   baciudibaciu
vezi aici

http://www.gpx.ro/magazin/index.php?cPath=65_21_24
silvester
Membru
Membru

Post by silvester »

Daca mai doreste cineva informatii, sfaturi, ajutor in legatura cu radiocomunicatiile si echipamentele necesare, apelati cu incredere. Ma mai ocup si cu radioamatorismul in putinul timp liber. Si poate se mai imbolnaveste careva si de virusul asta radio.
Bafta!
SERGHEI
Banat
Banat

Post by SERGHEI »

Uite aici de toate pentru toti,la preturi decenta marfa noua.Au pravalie in Bucuresti si Timisoara paraca.De preferat sa sunati inainte pt a fi sigur ca au pe stoc...

http://www.mondoplast.ro/index.php?pg=radio&id=24
florin75
Membru de elita
Membru de elita

Post by florin75 »

SERGHEI wrote: Incercam si eu sa va conving sa va  montati statii CB pe masini,dar degeaba ca tot pocnitori in PMR va cumparati.
Mi-am luat, mi-am luat si statie CB! Sunt mandru posesor de alan 78 Multi plus! E bine, mai trebe si montata, mai trebe si antena, da' am statia!  :P
Inteleg ca e bine sa stam pe canalu' 22 in trafic, pe sosea, ca in off-road avem canalul nostru 4x4=16! Pe canalul 19 putem emite in caz de urgenta, ca oricum stiu de la Serghei ca nu asculta nimeni canalul asta! Restul sa intelegem ca sunt relativ libere?
Da daca vreau sa ma bag in vorba, la intrarea pe autostrada, cum abordez oamenii? Ca de ascultat pot, dar daca vreau sa vorbesc, sa intreb ceva, cum fac io, un biet A10 sa ma bag in vorba cu nenea aia mari cu tirurile?  ???
Si altceva: a fost cineva cu statie CB sus in Bucegi? Ca in PMR am avut parte numai de surprize placute, nici nu credeam ca pot bate atat! Bine, ca nu prea mai erau canale libere, asta e altceva! In CB mai e si propagarea, s-ar putea sa nu mai poti spune nici miau, ca de sus de acolo aduni toate semnalele de pe o raza de 200 de km! Sau gresesc?
vstef_is
Membru legendar
Membru legendar

Post by vstef_is »

E simplu Florine, spui "salutari din departare colegilor" sau "vreun coleg imi poate spune si mie xxx" sau "cine stie xxx"... nu trebuie sa spui ca esti inARO sau in TIR... pe sosea toti cei cu CBuri sunt colegi... :)

Sa inteleg ca azi a fost o zi buna ?
florin75
Membru de elita
Membru de elita

Post by florin75 »

Ce-ai patit Stefane, te gandesti numai la xxx, nebunaticule!  :P
baciudibaciu
Membru legendar
Membru legendar

Post by baciudibaciu »

silvester wrote: Daca mai doreste cineva informatii, sfaturi, ajutor in legatura cu radiocomunicatiile si echipamentele necesare, apelati cu incredere. Ma mai ocup si cu radioamatorismul in putinul timp liber. Si poate se mai imbolnaveste careva si de virusul asta radio.
Bafta!
                    Io tot astept sa zici ca ai putin timp liber si ptr mine sa cumparam si sa montam asa ceva .  poa' ti faci mila ca vine zapada si io  cam bantui prin tara romaneasca plina -cum bine se stie - de surprize.surprize,surprize. Acum ma mai roade si invidia ca au altii si io nu.
Cu omul nescolarizat ,te certi putin si ai scapat,dar duci o lupta infernala cu PROSTUL care are scoala !

ARO 10-4
Renault Kangoo 15 dci
Mercedes W123 200d
SERGHEI
Banat
Banat

Post by SERGHEI »

Felicitari Florin....in sfarsit intri si tu pe fagasul normal  ;D.Canalul 9 este canal de urgenta (afara ,ca la noi..) nu 19-le.DEupa cum ti-am explicat si in PM ,poti avea super statie,daca nu este antena acordata ca la carte  nu te auzi nici 3 km cu ea...si mai ai ocazia sa strici si statia.Du-te la Barbone si iti monteaza el tot pe masina,cu antena lui modificata ,cablu si mufe....Nu este scump omul.Eu am fost multumit de el.Mi-a aranjat statia de nota 10.Pe Barbone il receptionez de la Gruiu lacrima (emite cu antena pe bloc) in schimb el nu ma aude pe mine (am doar 6 w iar antena fixa nu este reglata cum trebuie).Chestia cu propagarea este si buna si rea ....pt ca emit baietii cu statii si amplificatoare de sute de wati (mai ales Ucrainienii pe care ii auzi si din Bucuresti) ...unii chiar au amplificatoare care sar de 1000W (coleg de-al nostru.. ;D).Deci daca mai poti baga ceva bani intr-un amplificator de 90-100w esti boier.Pe sosea toti sunt colegi (cum bine spune vstef),si nu-i intereseaza de pe ce masina emiti: vrei sa depasesti un TIR ceri voie,,,colegu poti sa imi faci si mie loc ,TE ROG.....urmat de Multumesc si ,,drumuri bune "..Nu este recomandat sa stai pe 22 cand ai copilul in masina ,pt ca vocabularul unora dintre transportatori lasa de dorit.Cere-i sfatul lui Barbone si nu o sa iti para rau,stie ce face si face bine..

De la munte auzi tot ce vrei...chiar de la mii de km cateodata.Chiar daca ai doar 40 canale sa stii ca exista un butonash pe acolo  si iti gasesti si tu loc de vorba .....+ ca sigur are mai multe benzi Alan-ul..... ;D asa ca pune mana pe carte si citeste ca nu scrie in ruseste si vei vedea ca statia stie multe...
florin75
Membru de elita
Membru de elita

Post by florin75 »

SERGHEI wrote: Felicitari Florin....in sfarsit intri si tu pe fagasul normal  ;D.
Da ce bre, eram sarit de pe linie pana acum? Sa stii ca sunt multumit si de PMR, atata timp cat nu-i cer ce nu se poate! Cu Yaesu VX-146 m-am auzit in Bucuresti binisor si cristal in jurul Ploiestiului de sus de la Babele. In oras nu trebuie sa ceri mai mult de 500m-1km la nivelul solului, printre cladiri. Nu am de gand sa vand statiile PMR, poate mai fac echipa cu vreun amic cu Aro care nu are statie pe masina, cum am facut in vara!

Cat despre Alan, da, are mai multe benzi, azi l-am pus in functiune in casa, la un alimentator cu o sarma in loc de antena (nu te speria, nu emit, stiu ca se arde daca fac prostia asta fara antena). Am prins ceva doar pe 22, niste tiristi, eu stau la vreo 2-3km in linie dreapta de bariera de la Domnesti. S-a auzit foarte clar, fara antena, din casa de la parter si alimentare la 9V in loc de 13.8V.
Amplificator deocamdata nu cred ca am sa cumpar, sa vedem cum ma descurc asa, cu cei 4W de care dispun acum. Pe Yaesu am 5W (teoretic, practic cred ca e mai putin, e totusi portabila) si 3W pe Tti si tot bateam cativa km buni pe camp. Asta in conditiile in care lungimea de unda e mai mica in PMR, 70cm fata de 11 in CB. Deci ma astept la mai mult cu Alan 78, alimentat de la baterie si cu antena externa.
Pt eventualii interesati, eu am luat-o de la Gepetto de pe club4x4, noua cu garantie 1 an. Am inteles ca face si montaj, dar io sunt mai pretentios, prefer sa o montez singur.
amicul
Membru de elita
Membru de elita

Post by amicul »

Ceva cote ne comunicati si noua, sa lasam un loc liber la bord  ;D ;D ( un L, l, h ).
Eu unul modific bordul un pic  ;) si vreau sa pun un Mp3 si o statie CB pe viitorul apropiat. :P :P
Prietenia este la fel ca banii, este mai usor de facut decit de pastrat

Post Reply