SR - Autocamioanele Steagul Roşu
- Werner
- Aro Club Romania

Re: SR - Autocamioanele Steagul Roşu
În partea dreapta a imaginii se vede un Dacia D6. 
- Dan CHIRIAC
- Administrator

Ce ochi ai Werner!
ARO 244, an 1997, motor L25
ARO 244, an 2001, motor Toyota 2L-T, zis si "Torpilorul" - furat din Bucuresti, Sector 6, pe 29 Ianuarie 2011
ARO 244, an 2001, motor Toyota 2L-T, zis si "Torpilorul" - furat din Bucuresti, Sector 6, pe 29 Ianuarie 2011
- paul
- Membru legendar

Sau de ce nu Renault EstaffeteWerner wrote:În partea dreapta a imaginii se vede un Dacia D6.
UBI BENE IBI PATRIA
- paul
- Membru legendar

E adevarat ce spui,de hamurile in Y,dar existau si diagonale albe,la trupe,altele decat cele florescente de la cadrele de Militie de la circulatie...eu personal detin una ....e facuta dintr-o piele mai moale decat cea maro....sorry de off-topicdragospetres wrote:l ....Diagonala serg. cdt de plutoane era tot maro,iar ce era alb te referi la hamurile in Y ale uniformelor de parada la trupele de securitate si graniceri,precum si manusi albe din bumbac.
UBI BENE IBI PATRIA
-
zanganel
- Incepator

In filmul Dragoste la zero grade (1964):
http://youtu.be/8cu7x9ircrE?t=15m22s
http://youtu.be/8cu7x9ircrE?t=30m49s
SI in anul 1974 in filmul Tata de Duminica:
http://youtu.be/3qcnE6muVac?t=32m47s
http://youtu.be/3qcnE6muVac?t=1h16m16s
- willy
- Membru

Am vazut vineri(22.02.2013) dus-intors,un SR DAC (Cel putin dupa cabina-albastra,cu 2 faruri iesite in relief,cu masca de plastic),care avea doar 4 roti(4x4
),asa cum era in armata,oarecum justificat,pt.ca era cu o macara speciala,de tipul celor de prospectiuni geologice;astea in general stiu ca au numar de PH "sediul petrolului"...
Mergea intins,poate avea chiar motor de U 650,dar si cu Saviem,o poate duce mult timp,piese se gasesc dar problema e cu mecanicii sa le injghebeze!
Mergea intins,poate avea chiar motor de U 650,dar si cu Saviem,o poate duce mult timp,piese se gasesc dar problema e cu mecanicii sa le injghebeze!
- badlion
- Membru de elita

ce culori frumoase aveau SR-urile! super cadre...zanganel wrote:In filmul Dragoste la zero grade (1964):
- flo
- Membru legendar

- paul
- Membru legendar

Interesant articolul,dar are si cateva inexactitati....apropo de motoarele de origine Ford ale seriei SR-131,au fost copiate,fara licenta,nu cum spune in text autorul "licenta Ford"...oricum cand au fost copiate,motoarele erau depasite de 25 de ani...o alta inexactitate ar fi in legatura cu dotarea "in totalitate"a armatei romane cu camioane de fabricatie romaneasca...tin sa amintesc autorului ca doar camioanele de transport erau romanesti in anii '80,dar autospecialele de transmisiuni,radiolocatie,cisternele de aviatie,inca erau in numar mare de fabricatie sovietica,nu numai romanesti....chiar si la ora actuala armata are mii de autospeciale de fabricatie sovietica in conservare...si inca o scapare,cele 57 de masini de cercetare ale vanatorilor de munte sunt vehicule blindate pe senile...daca sunt luate in calcul ca si autovehicule laolalta cu cele dotate cu roti,atunci de ce nu sunt amintite si MLI-urile,care sunt tot cu senile,sau tractoarele de artilerie care tot cu senile sunt

UBI BENE IBI PATRIA
- flo
- Membru legendar

Paul, chestia cu copiatul motorului este discutabila. Daca a fost copiat, cum de au aparut oteluri noi si tratamente termice noi (pentru AC, spre exemplu) o data cu lansarea modelului ?
Motorul, in variante modernizate, s-a produs in SUA, cel putin pana in 1989.
Motorul, in variante modernizate, s-a produs in SUA, cel putin pana in 1989.
- paul
- Membru legendar

Ford Marmon,asamblat la Atelierele Ford Bucuresti,in 1940,aprox. 400 de bucati,pt.dotarea armatei romane.
Flo,ai dreptate,chestia cu copiatul,este discutabila...dar nu in sensul ca nu a fost vorba de "inginerie inversa",ci mai degraba cat au copiat din motorul original de la Ford-ul Marmon,model 1937,tovarasii de la S.R.Brasov,in 1957...da motorul a fost si modificat dupa copiere,s-a marit capacitatea cilindrica de la 3,5 litri,la peste 5 litri si normal ca au mai fost aduse si inbunatatiri la tehnologia de fabricatie...
P.S. Ford a produs motoare V8 pe carburatie,din anii '30,pana in anii '80....dar asta nu inseamna ca au produs in acest timp,acelasi model,doar putin modificat sau modernizat,ci au proiectat continu motoare noi,zeci de modele in acest rastimp
Flo,ai dreptate,chestia cu copiatul,este discutabila...dar nu in sensul ca nu a fost vorba de "inginerie inversa",ci mai degraba cat au copiat din motorul original de la Ford-ul Marmon,model 1937,tovarasii de la S.R.Brasov,in 1957...da motorul a fost si modificat dupa copiere,s-a marit capacitatea cilindrica de la 3,5 litri,la peste 5 litri si normal ca au mai fost aduse si inbunatatiri la tehnologia de fabricatie...
P.S. Ford a produs motoare V8 pe carburatie,din anii '30,pana in anii '80....dar asta nu inseamna ca au produs in acest timp,acelasi model,doar putin modificat sau modernizat,ci au proiectat continu motoare noi,zeci de modele in acest rastimp
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
UBI BENE IBI PATRIA
- flo
- Membru legendar

Prima poza n-o cunosteam.
Paul, Romania nu era capabila la acea vreme sa aduca imbunatatiri tehnologice. Din acest motiv spun : eu nu cred ca motorul a fost pur si simplu copiat. Dupa aparitia V8-ului romanesc, apar noi retete de oteluri si noi tehnologii de tratament termic, nefolosite pana atunci in tara. Spre ex. otelul pentru arborele cotit, tratamentele termice pentru capetele de bara si inca altele. De aceste noutati beneficaza si uzina de la Campulung. Zestrea tehnologica era extrem de saraca. In Romania motoare nu se fabricasera decat la Malaxa si la IAR. Curios, dupa razboi, aceasta productie dispare. La IAR este de inteles, pt. ca tratatul de pace ne interzicea sa avem industrie aviatica.
Intrebarea este : de unde au luat romanii noile oteluri si tehnologii metalurgice? Eu banuiesc ca a fost o intelegere politica si oferite in conjuncturi pe care nu o sa le aflam curand. Tot pe atunci romanii "fura" din SUA soiuri noi de porumb. Azi s-a cam aflat ca ele fusesera lasate la indemana noastra pt. a castiga o diputa cu sovieticii pe tema cultivarii porumbului.
Prin 1995 am demontat un motor Ford cu 8 cil. in V, de la o ambulanta primita pomana de prin tarile nordice. Uimire, blocul motor fabricat prin 1980, era aproape identic cu cel de pe SR. Cateva gauri si bosaje tehnologice faceau deosebirea.
Paul, Romania nu era capabila la acea vreme sa aduca imbunatatiri tehnologice. Din acest motiv spun : eu nu cred ca motorul a fost pur si simplu copiat. Dupa aparitia V8-ului romanesc, apar noi retete de oteluri si noi tehnologii de tratament termic, nefolosite pana atunci in tara. Spre ex. otelul pentru arborele cotit, tratamentele termice pentru capetele de bara si inca altele. De aceste noutati beneficaza si uzina de la Campulung. Zestrea tehnologica era extrem de saraca. In Romania motoare nu se fabricasera decat la Malaxa si la IAR. Curios, dupa razboi, aceasta productie dispare. La IAR este de inteles, pt. ca tratatul de pace ne interzicea sa avem industrie aviatica.
Intrebarea este : de unde au luat romanii noile oteluri si tehnologii metalurgice? Eu banuiesc ca a fost o intelegere politica si oferite in conjuncturi pe care nu o sa le aflam curand. Tot pe atunci romanii "fura" din SUA soiuri noi de porumb. Azi s-a cam aflat ca ele fusesera lasate la indemana noastra pt. a castiga o diputa cu sovieticii pe tema cultivarii porumbului.
Prin 1995 am demontat un motor Ford cu 8 cil. in V, de la o ambulanta primita pomana de prin tarile nordice. Uimire, blocul motor fabricat prin 1980, era aproape identic cu cel de pe SR. Cateva gauri si bosaje tehnologice faceau deosebirea.
-
costy84
- Moderator

Ca tot venii vorba despre motoare, stateam si ma gandeam daca a existat un motor 100% romanesc. Din cate stiu cam toate motoarele facte in Romania au plecat de la o liceenta sau preluari mai neortodoxe de pe la altii.
- paul
- Membru legendar

Da,Costy,motoarele vehiculelor romanesti dupa WW2, au fost doar preluari de la alti fabricanti,ulterior modificate sau "imbunatatite",cum se spunea in epoca....dar de celel mai multe ori modificarile,constau in simplificari tehnologice,de fapt construite cu materiale mai slabe calitativ si cu mai putine tratamente,pt. a micsora consumul de energie la producerea lor...si de aici rezulta si fiabilitatea mai scazuta
Flo,tu sustii,ca motorul Ford 8V,ar fi o preluare mai noua de pe la mijlocul anilor '50,dat fiind faptul ca odata cu fabricatia in serie,au aparut si tehnologii noi...ok.,dar motorul 6L,de la SR-101fabricat incepand cu 1954,oare nu ingloba in procesul de fabricatie,tehnologii noi,care nu mai fusesera folosite pana atunci? In acelasi timp in URSS,adica dupa 1955 era in proiectare un motor 8V,care urmau sa echipeze camioanele ZIL-130 si 131aparute cam in acelasi timp cu SR 130...pe langa varianta ca americanii sa ne fi servit un motor Ford din anii '50,cu tot cu tehnologia de fabricatie (probabil o manevra politica,pt. a incerca sa ne distanteze de URSS)...ar fi si varianta mai realista a preluarii din URSS,a noilor tehnologii,iar proiectarea motorului 8V,pt.SR 130,sa aiba la baza copierea si modificarea motorului Ford de la Fordul Marmon(dupa ww2,ne ramasesera in stoc,aceste motoare),de care am mai discutat... p.s. Motoarele de la SR 130/113,au echipat si primele TAB-uri,fabricate in RSR,incepand cu 1970 (TAB-71,facut dupa sovieticul BTR-60)...ulterior au fost inlocuite cu cele Diesel de la Roman/Saviem.
Flo,tu sustii,ca motorul Ford 8V,ar fi o preluare mai noua de pe la mijlocul anilor '50,dat fiind faptul ca odata cu fabricatia in serie,au aparut si tehnologii noi...ok.,dar motorul 6L,de la SR-101fabricat incepand cu 1954,oare nu ingloba in procesul de fabricatie,tehnologii noi,care nu mai fusesera folosite pana atunci? In acelasi timp in URSS,adica dupa 1955 era in proiectare un motor 8V,care urmau sa echipeze camioanele ZIL-130 si 131aparute cam in acelasi timp cu SR 130...pe langa varianta ca americanii sa ne fi servit un motor Ford din anii '50,cu tot cu tehnologia de fabricatie (probabil o manevra politica,pt. a incerca sa ne distanteze de URSS)...ar fi si varianta mai realista a preluarii din URSS,a noilor tehnologii,iar proiectarea motorului 8V,pt.SR 130,sa aiba la baza copierea si modificarea motorului Ford de la Fordul Marmon(dupa ww2,ne ramasesera in stoc,aceste motoare),de care am mai discutat... p.s. Motoarele de la SR 130/113,au echipat si primele TAB-uri,fabricate in RSR,incepand cu 1970 (TAB-71,facut dupa sovieticul BTR-60)...ulterior au fost inlocuite cu cele Diesel de la Roman/Saviem.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
UBI BENE IBI PATRIA
- flo
- Membru legendar

Nu sustin
Paul, eu am spus ca este foarte putin probabil, aproape imposibil, ca romanii sa fi fost capabili sa fabrice un motor doar copiind piese dupa forme si dimensiuni. Era nevoie de materiale si tehnologii noi. Cu totul altele decat cele pentru motorul de pe SR 101. Tu ai vazut chiulasa de la SR 101? Dar una de V8? Sigur nu se toarna la fel. Dar supapele de evacuare de la V8? Crezi ca le puteau pur si simplu copia? Seamana cu cele ale SR 101?
Vasiliu aminteste in cartea sa faptul ca productia Carpati-ului si a Bucegi-ului au impus noi tehnologii metalurgice: formule noi de oteluri, tratamente termice. Numai pentru arbori apar retete de fonte si oteluri noi. Pistoanele erau cu totul altceva ca material. Nu prea erau multe lucruri de preluat de la SR 101.
In plus ZIL-130 apare un pic dupa SR130, este scris asta chiar in acest topic. Asa ca s-ar putea "pretinde" ca ei au copiat
. Cu certitudine sovieticii nu ofereau ceva care pentru ei era o noua realizare.
Sa revenim. Nu sustin ca in mod obligatoriu motorul V8 a fost un cadou, ci doar ca asta ar fi o explicatie. Asa cu sublerul si micrometrul in mana nu reusesti sa "copiezi" un motor. In plus, din 1955 Romania devine membra ONU, lucru care inseamna ca nu isi poate permitea sa nu respecte drepturi intelectuale, patente si licente industriale pt. ca SR 113 a fost exportat si in lumea libera. Eu cred ca romanii au fost ajutati sa "copieze" motorul. Asta chiar de catre fabricantii lui. Este doar parerea mea. E drept, nu am probe
.
.ca motorul Ford 8V,ar fi o preluare mai noua de pe la mijlocul anilor '50
Paul, eu am spus ca este foarte putin probabil, aproape imposibil, ca romanii sa fi fost capabili sa fabrice un motor doar copiind piese dupa forme si dimensiuni. Era nevoie de materiale si tehnologii noi. Cu totul altele decat cele pentru motorul de pe SR 101. Tu ai vazut chiulasa de la SR 101? Dar una de V8? Sigur nu se toarna la fel. Dar supapele de evacuare de la V8? Crezi ca le puteau pur si simplu copia? Seamana cu cele ale SR 101?
Vasiliu aminteste in cartea sa faptul ca productia Carpati-ului si a Bucegi-ului au impus noi tehnologii metalurgice: formule noi de oteluri, tratamente termice. Numai pentru arbori apar retete de fonte si oteluri noi. Pistoanele erau cu totul altceva ca material. Nu prea erau multe lucruri de preluat de la SR 101.
In plus ZIL-130 apare un pic dupa SR130, este scris asta chiar in acest topic. Asa ca s-ar putea "pretinde" ca ei au copiat
. Cu certitudine sovieticii nu ofereau ceva care pentru ei era o noua realizare.Sa revenim. Nu sustin ca in mod obligatoriu motorul V8 a fost un cadou, ci doar ca asta ar fi o explicatie. Asa cu sublerul si micrometrul in mana nu reusesti sa "copiezi" un motor. In plus, din 1955 Romania devine membra ONU, lucru care inseamna ca nu isi poate permitea sa nu respecte drepturi intelectuale, patente si licente industriale pt. ca SR 113 a fost exportat si in lumea libera. Eu cred ca romanii au fost ajutati sa "copieze" motorul. Asta chiar de catre fabricantii lui. Este doar parerea mea. E drept, nu am probe