tabla striata de AL pe aripi

Probleme, modificari, reparatii.

Moderators: costy84, socratee

Post Reply
tataica
Junior
Junior

Post by tataica »

SERGHEI wrote:
pantelimon wrote: nea sergheiule nu te prosti sa gauresti masina  \:/  las-o in mintile ei  :-@

.................

Pai inca nu am gaurit nimic dar : vine troliul si trebuie sa renunt la bara din fibra si evident la lampi.Va aparea si tabla striata pe aripi asa ca fata de gaurile necesare pt prinderea ei ce mai conteaza inca 3 gauri (poate doua vor fi doar in striata si una pt fire)...
In legatura cu aluminiul striat pentru pus pe aripi.
Nu mai stiu unde am vazut, ori pe un forum de Land Rover ori la tv ca aluminiul pus pe tabla o oxideaza si rugineste foarte repede. E adevarat ca tabla e vopsita si nu e contact direct, dar acolo unde o sa fie gaurile e doar tabla pe aluminiu si daca intra si apa de ploaie intre ele se usuca mai greu.
Poate atunci cand o sa pui aluminiu pe aripi ar trebui sa dai cu vaselina intre aripa si foaia de aluminiu ca mai protejeaza si de apa si de contact intre aluminiu si tabla.
Parerea mea este ca ar fi mai bine de fixat aluminiul pe aripa in inbusuri si nu in nituri, ca sa poti desface oricand sa cureti si sa vezi in ce stare e zona.
Last edited by tarzy on 25 May 2008, 21:42, edited 1 time in total.

smihnea
Membru
Membru

Post by smihnea »

Multumesc pt. info. ref. oglinzi...

Ref. la adaugarea de aluminiu pe aripi- am vazut si pe la Defender o astfel de adaugire dar nu-i prea vad rostul... e o chestie doar estetica sau. ?
Misi din Cluj
Membru legendar
Membru legendar

Post by Misi din Cluj »

La Defender, aluminiul ala striat montat pe aripa nu este doar pur estetic, ci ca sa te poti urca pe el cu picioarele cand incarci si descarci portbagajul de pe capota, ca altfel nu prea ajungi sus.
Diferenta ar fi, ca la Defender toata caroseria este din aluminiu, deci daca pui aluminiu peste aluminiu, nu se intampla nimic rau.
Intre aluminiu si tabla se intampla un proces ciudat de oxidare, prezent si la Land Rover intre sasiu si caroserie.
Parerea mea, este urmatoarea: ca sa montezi tabla pe aripa, fa-o cu suruburi si baga un strat de silicon transparent intre tabla si aripa. Asta va preveni oxidarea.
Gaz 69 AM -1962; Aro 10 Mk1 - 1980
alex
Membru legendar
Membru legendar

Post by alex »

pe 320 meu ma urc frecvent pe aripa fie in drum spre cabina/rezerva sau spre pompa de injectie. evident tabla nu mai e dreapta pe aripa, da ce conteaza.....
happily mending an Aro 320 D127

Elijah
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by Elijah »

Efectul de oxidare de care zice Misu e de fapt coroziunea bimetalica

In natura exista o lege a echilibrelor : termice, mecanice, electrice, chimice, etc...
Cand avem in interactiune 2 sisteme (de orice fel), daca acestea au potentiale diferite, tind sa ajunga in echilibru !!!

coroziunea bimetalica apare in momentul in care punem in contact (mai exect vorbind in contact electric doua metale cu potential electric diferit intr-un mediu lichid coroziv (lichid ce contine oxigen, in cazul nostru apa).

aluminiu din tabla striata, metal electronegativ care reprezinta anodul ;
aripa din fier (aliaj) metal electropozitiv reprezinta catodul.

Intre cele doua elemente apare un curent care "va curge" de la anod la catod lucru care va accentua coroziunea anodului, tabla de aluminiu.

Generalizand putem sa ajungem la urmatoarea concluzie : doua metale cu potentiale electrochimice diferite tind sa ajunga la un echilibru electrochimic prin schimb de electroni (flux de electroni) ; fluxul de electroni se traduce prin curent electric adica  efectul de pila !

Deci :
Doua metale cu potentiale electrochimice diferite (traduse prin electronegativitate sau electropozitivitate) tind sa ajunga in echilibru ! Acest lucru se realizeaza prin schimb de electroni => electroni schimbati realizeaza un flux ce se transmite de la un metal la altul => flux de electroni = curent electric !

Coroziunea poate fi chimica si electrochimica !

In cazul placarii cu aluminiu striat coroziunea electrochimica,
pentru aparitia acestui tip de coroziune e nevoie de un anod un catod si un electrolit adica un element galvanic, pe scurt apar doua procese :
Dizolvarea anodului prin cedare de electroni si echilibrarea primului proces printr-o reactie catodica de reducere a oxigenului din apa
Elijah
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by Elijah »

O masura de impiedicare a coroziunii ar fi izolarea metalelor prin vopsire sau gresare cu vaselina sau impiedicarea patrunderii apei (practic tot cu vopsea)
Elijah
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by Elijah »

PS: si io vreu sa montez tabla striata pe masina ca sa nu se zgaraie vopseaua de crengi cand ma duc prin padure. ... da mi teama de rugina ;D
CATALIN
Junior
Junior

Re: tabla striata de AL pe aripi

Post by CATALIN »

Daca vreti numai pentru a infrumuseta masina am vazut in Mr. Bricolage autocolant care imita tabla striata.
Soryn
Membru legendar
Membru legendar

Post by Soryn »

CATALIN wrote: Daca vreti numai pentru a infrumuseta masina am vazut in Mr. Bricolage autocolant care imita tabla striata.
am pune noi tabla striata aluminiu , dar stie cineva mai exact cat costa m2 de tabla..sau foaia , nam avut timp sa merg sa caut 
auzisem de la cineva ca bate undeva pe la 300 de ron /foaie  2/1 metru ::) :'(,scumpa in draci;
daca are  careva si  ii incurca locul, pm ^:)^
SERGHEI
Banat
Banat

Post by SERGHEI »

CT-03-TVY wrote:
CATALIN wrote: Daca vreti numai pentru a infrumuseta masina am vazut in Mr. Bricolage autocolant care imita tabla striata.
am pune noi tabla striata aluminiu , dar stie cineva mai exact cat costa m2 de tabla..sau foaia , nam avut timp sa merg sa caut 
auzisem de la cineva ca bate undeva pe la 300 de ron /foaie  2/1 metru ::) :'(,scumpa in draci;
daca are  careva si  ii incurca locul, pm ^:)^
Este ,,eftina"...In Bucuresti (la pod la Fundeni) foaia de 2 mm parca =220 lei iar cea de 2.5 sau 3 mm costa 270 lei...Nu existau la vanzare (si nici nu aducea decat la grosimile expuse mai sus).Si din cate stiu foaia are 120/210...sau poate ma insel..Care suntem din Bucuresti si vrem ...facem bisericuta 2-3 insi la o foaie.Eu ma bag la 1/2 de foaie.Chestia cu coroziunea nu este valabila  decat daca intalneste un electrolit (mediu acid).M-am uitat la mniste camioane de 7-8 ani vechime si nu au nici un semn la imbinarea surub fier/tabla aluminiu.
myronutu
Membru legendar
Membru legendar

Post by myronutu »

da ii scumpa tabla stirata de aluminiu,o coala de 2,20 pe 1,20 e 270 ron.mam interesat eu ca imi trebe la scarite.
ARO 243, an 2000, motorizare TDX
ARO 243, an 1986, motorizare D127.
Bughi, motor de 1600 benzinar,in inbunatatiri
Audi B4, an 1994,2000 benzina
Fiat 1100, an 1964,proaspat achizitionat
SERGHEI
Banat
Banat

Post by SERGHEI »

myronutu wrote: da ii scumpa tabla stirata de aluminiu,o coala de 2,20 pe 1,20 e 270 ron.mam interesat eu ca imi trebe la scarite.
Pai la banii astia iti iei scarite ,,la gata"...

Post Reply