Despre anvelope

Tot ce va trece prin cap,inclusiv politica

Moderator: costy84

George
Administrator
Administrator

Re: Despre anvelope

Post by George »

hbogdan wrote:Cu cat sunt mai inguste sau amprenta e mai mica, cu atat presiunea e mai mare pentru ca greutatea masinii se distribuie pe o suprafata mai mica, ....
asta este raspunsul corect, nu cel dat prima data, cu taiatul... ;D
cat despre anvelope cat mai late, astea sunt bune pe nisip, si desumflate (adica umflate la presiune scazuta, de sub 1 bar). se creeza astfel fenomenul de "flotabilitate", ca sa zic asa...de plutire, si nu te lasa sa te afunzi.
anvelopele de vara late, sunt bune pe asfalt, in conditiile in care ai motor puternic. defapt, puterea motorului tre sa fie direct proportionala cu latimea anvelopei, altfel se pierde usor aderenta si nu poti "pune pe asfalt" toata puterea motorului. sa pui anvelope late pe o dacie...e chestie numai de design.
pe zapada batatorita sau gheata, trebuie "cuie". evident, pe o anvelopa ingusta.
ARO CLUB ROMANIA

gortu
Membru de elita
Membru de elita

Post by gortu »

Multumiri domnului George fiindca nea lamurit ^:)^
siles

Post by siles »

eu pe dacie ma gindeam sa pun nu sa merg pe zapada sau gheata ci atunci cind pe drum e noroi.
e frustrant sa te duci de ex la pescuit si sa inceapa o ploaie si sa ramii pe acolo ca gumele de vara patineaza
pina cind o sa imi iau un aro (asta o sa se intimple la toamna dupa ce imi iese bani pe legume 'daca imi iese de nu da grindina') aceasta solutie cu cauciucurile pe daci sa fie o solutie de compromis care sa ma ajute sa nu mai ramin in drum
mi-e mi-au fost recomandate de cel de la firma cele de bugy mi-e miera ochi la alea de tractor si daia am intrebat pentru ca voi poate ati folosit
si referitor la latime ambele sint 165 deci la fel
MagnuM
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by MagnuM »

cristian irimescu wrote:Eu tot nu sunt lamurit,
JR78-15 = 225/70R15
sau doar faptul ca au fost omologate si unele si altele???

Nu, nu sunt echivalente! Acolo scrie ca poti utiliza pe masina ta doar anvelope JR 78-15 sau 225/70R15!

hbogdan wrote:JR 78/15 = 225/75 R 15

Repet: nu sunt echivalente!

JR 78-15:
@ echivalent dimensional: ~ 195/80R15
@ 78 reprezinta dimensiunea codata a "balonului": 7.8 inch x 10
@ 7.8 x 25.4 = 198.12
@ pneul se incadreaza la clasa "195"
@ diametrul: ~ 698 mm

225/75R15:
@ pneul se incadreaza la clasa "225"
@ diametrul: ~ 719 mm

Nici pe departe nu sunt echivalente! Doar omologate de RAR pentru a echipa acel model!

MagnuM
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by MagnuM »

COSMIN D wrote:Pe zapada este mai eficienta o anvelopa mai lata sau mai ingusta decat cea normala ?
COSMIN D wrote:Si pe zapada batatorita ? Eu inclin sa cred ca o anvelopa mai lata asigura si o suprafata mai mare de aderenta , dar poate gresesc , de aceea intreb

Anvelopele late se utilizeaza doar daca greutatea pe roata este foarte mare, sau, se doreste presiune redusa la sol! In toate celelalte cazuri, comparativ cu anvelopele normale/inguste, anvelopele late nu aduc decat necazuri! Necazuri peste care suntem dispusi sa trecem foarte usor, doar pentru ca, anvelopele late arata mai bine decat celelalte!
MagnuM
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by MagnuM »

George wrote:... anvelopele de vara late, sunt bune pe asfalt, in conditiile in care ai motor puternic. defapt, puterea motorului tre sa fie direct proportionala cu latimea anvelopei, altfel se pierde usor aderenta si nu poti "pune pe asfalt" toata puterea motorului...

Fals! Puterea motorului n-are a face cu latimea anvelopei! Frecarea dintre doua suprafete, nu depinde de marimea suprafetei de contact! Degeaba am anvelope late, motor puternic, dar n-am greutate suficienta pe roata! Nu voi putea transmite puterea eficient la sol!
hbogdan
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by hbogdan »

Uite un site interesant de conversie a marcarilor: http://21st-century-tires.com/tubes/conv_radial.html
Aro 10.4 DR, 1995, Renault F8Q248 1.9D, 65CP
MagnuM
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by MagnuM »

hbogdan wrote:Uite un site interesant de conversie a marcarilor: http://21st-century-tires.com/tubes/conv_radial.html

Daca vrei sa crezi ca cele doua dimensiuni sunt egale/echivalente, este problema ta! Eu tocmai ti-am demonstrat ca nu sunt - printr-un calcul elementar!
Am mai spus si repet: cea mai exacta conversie este: 1inch = 25,4 mm... restul se rezolva cu o ruleta - masoara cu ruleta, de curiozitate, "balonul" si diametrul celor doua anvelope si mai vorbim!
George
Administrator
Administrator

Post by George »

MagnuM wrote:Fals! Puterea motorului n-are a face cu latimea anvelopei! Frecarea dintre doua suprafete, nu depinde de marimea suprafetei de contact! Degeaba am anvelope late, motor puternic, dar n-am greutate suficienta pe roata! Nu voi putea transmite puterea eficient la sol!
s-avem pardon. ceea ce spui tu este adevarat, insa se refera la forta de frecare la alunecare, adica aia care apare cand pui frana. cand te pui in miscare, pe langa forta de frecare la alunecare, de care zici, de greutatea masinii (care este o forta compusa din masa masinii si acceleratia gravitationala), de forta de inertie a masinii, care sunt inevitabile, iti trebuie o alta forta, mai mare decat suma fortei de inertie si a fortei de frecare, care sa te puna in miscare...si anume o forta de tractiune.
sau tu vrei sa ne faci sa credem ca producatorii de masini cu motoare de peste 200 de cai, pun roti late ca asa da bine?! exemplu concret: o masina de vreo 140 de cai, standard cu 205 latime la anvelopa, cipuita si dusa in vreo 170 de cai, asa... aceeasi masa, aceeasi latime a anvelopei...crezi ca rupe aderenta la demaraj, la fel?! *-:)
ARO CLUB ROMANIA
MagnuM
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by MagnuM »

George wrote:... sau tu vrei sa ne faci sa credem ca producatorii de masini cu motoare de peste 200 de cai, pun roti late ca asa da bine?! exemplu concret: o masina de vreo 140 de cai, standard cu 205 latime la anvelopa, cipuita si dusa in vreo 170 de cai, asa... aceeasi masa, aceeasi latime a anvelopei...crezi ca rupe aderenta la demaraj, la fel?! *-:)

George, e clar ca nu demareaza la fel, dar nici daca-i pui anvelope mai late nu-i schimbi radical comportamentul! Raman la parerea mea: elementul cheie in relatia putere motor/latime anvelopa, ramane greutatea!
Uita-te la masinile de formula 1, ce roti late au. Sunt asa pentru ca la vitezele pe care le dezvolta, datorita echipamentului aerodinamic, forta de apasare pe roata este foarte mare! Dar daca pierde echipamentul aerodinamic, rotile late nu-l mai ajuta cu nimic; fara greutatea data de aerodinamica, la vitezele alea, masina nu mai poate fi controlata!
Cotizo
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by Cotizo »

Cele mai bune "e" senilele pe zapada...
George
Administrator
Administrator

Post by George »

MagnuM wrote:George, e clar ca nu demareaza la fel, dar nici daca-i pui anvelope mai late nu-i schimbi radical comportamentul!
pe incercate si pe luate?! ;D
cat despre aerodinamica masinilor de formula 1, ai dreptate dar pe jumatate. masinile respective au nevoie de apasare, pentru a putea lua virajele in viteza. degeaba ar fi rapide pe linie dreapta, daca la curbe ar trebui sa mearga cu 50km/h...
ARO CLUB ROMANIA
mordraid
Membru
Membru

Post by mordraid »

Cotizo wrote:Cele mai bune "e" senilele pe zapada...
Cel mai mare adevar!!! \:D/

COSMIN D , mai bine ai fi zis si unde vrei sa mergi. Noi putem sa facem aici o teorie intreaga (anvelope late vb anvelope inguste)...dar daca stii exact ce vrei sa faci cu anvelopele, e mai usor de zis ce si cum.

Dupa cum au mai scris si mai sus altii, pentru iarna e buna o anvelopa ingusta....dar nimeni nu scrie ca asta doar daca sub stratul de zapada e ceva cu aderenta mai buna decat zapada(sau la o adancime mica se afla acest strat). La WRC, folosesc cauciucuri inguste (si foarte bine umflate) pentru a indeparta cat mai putina (si cat mai repede) zapada, pentru a ajunge la pamant/macadam. Nu "musca" din zapada, ci scurma in zapada. Pentru un circuit acoperit cu multa zapada, toate anvelopele raman fara cuiele de rigoare (de la primul pana la ultimul echipaj). Daca doar ar fi "muscat" din zapada, nu era o problema mare.

Totusi, daca e prea mare zapada si la o adica risti sa ramai cu burta pe zapada, mai bune sunt anvelopele mai late(si normal presiune mai mica in ele). Varianta cea mai buna...niste senile :) .
MagnuM
Membru Devotat
Membru Devotat

Post by MagnuM »

George wrote:pe incercate si pe luate?! ;D
cat despre aerodinamica masinilor de formula 1, ai dreptate dar pe jumatate. masinile respective au nevoie de apasare, pentru a putea lua virajele in viteza. degeaba ar fi rapide pe linie dreapta, daca la curbe ar trebui sa mearga cu 50km/h...

Doar n-ai pretentia sa iei ceva de la mine!!! ;D
Hai sa n-o lungim, raman la parerea mea si mai supun atentiei tale un aspect: de ce tractoarele (camioane/remorchere) care tracteaza la protap, sunt lestate?! Nu cumva are legatura cu punctul meu de vedere; greutatea joaca un rol mai important in tractiune, decat suprafata (latimea pneului))?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
alex
Membru legendar
Membru legendar

Post by alex »

greutatea pe axa conteaza
320 gol pe spate uneori nici nu pleaca de pe loc daca e suprefata alunecoasa
in aceleasi conditii cu spatele incarcat nu are probleme.

george, aminteste-ti cand am incercat sa trag 242 din balta ca am pus cativa oameni in bena. din acelasi motiv.
happily mending an Aro 320 D127

Post Reply