CUPLU LA ROATA?
Moderator: costy84
- rflorin19
- Junior

Re: CUPLU LA ROATA?
reductorul nu dubleaza puterea,daca are raport 1:2 ?
- George
- Administrator

reductorul face ca motorul sa invarta mai usor, cu mai putin efort, rotile...rflorin19 wrote:reductorul nu dubleaza puterea,daca are raport 1:2 ?
am mai spus: puterea motorului este ACEEASI. transmisia nu multiplica puterea, ci numarul de rotatii al arborelui. ce n-ai inteles pana acum?!
ARO CLUB ROMANIA
- alex
- Membru legendar

[
reductorul face ca motorul sa invarta mai usor, cu mai putin efort, rotile... ![/quote]
eu ma gandeam ca reductorul ma ajuta sa mentin motorul la o turatie mai ridicata pentru o viteza de deplasare mica.
altfel spus, motorul e mai apoape de turatia unde are cuplu maxim si nu il mai inec cu turatii mici la urnirea de pe loc sau in teren f greu.
pe munte prefer uneori sa merg pe reductor pentru ca nu mai trebuie sa franez asa mult ca pe normal, franarea o fac din pedala de accelerare. in plus am si o presiune de ulei buna.
@george. spunem acelasi lucru dar in mod diferit?
reductorul face ca motorul sa invarta mai usor, cu mai putin efort, rotile... ![/quote]
eu ma gandeam ca reductorul ma ajuta sa mentin motorul la o turatie mai ridicata pentru o viteza de deplasare mica.
altfel spus, motorul e mai apoape de turatia unde are cuplu maxim si nu il mai inec cu turatii mici la urnirea de pe loc sau in teren f greu.
pe munte prefer uneori sa merg pe reductor pentru ca nu mai trebuie sa franez asa mult ca pe normal, franarea o fac din pedala de accelerare. in plus am si o presiune de ulei buna.
@george. spunem acelasi lucru dar in mod diferit?
happily mending an Aro 320 D127
- rflorin19
- Junior

pai,daca am mai multe turatii la motor,nu obtin si putere mai mare in detrimentul vitezei?
- cristi-devildnb
- Membru de elita

in primul rand purerea este cuplu x turatie
in al doilea rand motorul nu isi modifica nimic in functie de demultiplicarea pe care o folosim, el are o putere si un cuplu care le are. la fiecare turatie e diferita.
ca sa te misti iti trebuie putere, care vine de la motor. ori ai un motor de brasov cu care mergi pe high cu 1500 ture cu cauciucuri pe 31 si grupuri de fuga, ori ai un motor de dacie cu care mergi pe low cu 4000 ture cauciucuri pe 14 si grupuri de forta. ambele motoare au 70 cai dar ii obtin diferit. primul cu cuplu mare si turatii mici altul cu un cuplu mic dar turatii multe.
in functie de demultiplicarea din transmisie si diametrul rotii cuplul la roata se modifica dar puterea este o caractteristica a motorului si ramane constanta. binenteles ca o parte mica din putere se pierde pe transmisie prin vascozitatea uleiului si alte frecari. intradevar cuplul la roata este de 4000 nm pe planetara, insa fara acest cuplu masina nu ar pleca. 100Nm este echivalent cu ce invartim noi la o manivela, este foarte putin. o masina cu 100Nm la planetara nu se poate misca, de aceea are demultiplicare in cutie si in grupul conic, sa castige cuplu in detrimentul vitezei.
in al doilea rand motorul nu isi modifica nimic in functie de demultiplicarea pe care o folosim, el are o putere si un cuplu care le are. la fiecare turatie e diferita.
ca sa te misti iti trebuie putere, care vine de la motor. ori ai un motor de brasov cu care mergi pe high cu 1500 ture cu cauciucuri pe 31 si grupuri de fuga, ori ai un motor de dacie cu care mergi pe low cu 4000 ture cauciucuri pe 14 si grupuri de forta. ambele motoare au 70 cai dar ii obtin diferit. primul cu cuplu mare si turatii mici altul cu un cuplu mic dar turatii multe.
in functie de demultiplicarea din transmisie si diametrul rotii cuplul la roata se modifica dar puterea este o caractteristica a motorului si ramane constanta. binenteles ca o parte mica din putere se pierde pe transmisie prin vascozitatea uleiului si alte frecari. intradevar cuplul la roata este de 4000 nm pe planetara, insa fara acest cuplu masina nu ar pleca. 100Nm este echivalent cu ce invartim noi la o manivela, este foarte putin. o masina cu 100Nm la planetara nu se poate misca, de aceea are demultiplicare in cutie si in grupul conic, sa castige cuplu in detrimentul vitezei.
Nu merge unde te duce drumul, mergi pe unde nu exista un drum si lasa o urma. R.W.Emerson
- rflorin19
- Junior

corect.multam!!!
- Cotizo
- Membru Devotat

Nu cred ca iasa bine Aro 10 din comparatia cu M-ul: motor cu cuplu mai mare, putere mai mare, raporturi mai bune in punti si greutatea nu e mult diferita. Aro 10 a fost o varianta de SUV "avant la lettre", o incercare de a obtine o Dacie adaptata pentru drumurile tot mai proaste ale patriei. M-ul a fost conceput pentru a vana "dusmanii de clasa" prin munti - nici nu se putea cumpara de catre civili decat foarte tarziu - deci era un vehicul offroad militar, clar destinat "to boldly go where no one has gone before"...
- rflorin19
- Junior

eu zic ca e interesant de comparat,M-ul nu are reductor,aro 10 are .pe mine ma intereseaza puterea si cuplu care ajunge la roata prin lantul transmisiei,o sumedenie de pinioane care fac minuni.din motor pleaca o turatie si un cuplu,iar la roata ajunge alta turatie si alt cuplu,un cuplu care e enorm de mare.si asa doar prin demultiplicare de turatie.
- rflorin19
- Junior

vreau sa stiu daca e corect ce zic: avem un auto cu raport in viteza 1 de 4:1,raport de reductie2:1,raport in punti 4:1. OK. la o turatie a motorului de 2000rpm si un cuplu ce 100nm, avem la roata,o turatie mai mica de 16 ori si un cuplu mai mare de 16 ori?????
- rflorin19
- Junior

SCUZEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! O TURATIE MAI MICA DE 32 DE ORI SI UN CUPLU MAI MARE DE 32 DE ORI.
- rflorin19
- Junior

asta ar insemna o turatie la roate de aprox. 63 rpm si un cuplu de 3200nm. e corect sau am luat-o razna?????????
- rflorin19
- Junior

eu asta inteleg prin demultiplicare de turatie, adica TREAPTA REDUSA, cum se mai numeste reductorul.
- Cotizo
- Membru Devotat

M-ul nu are reductor in sensul unei cutii de transfer separate, dar viteza I-a are un raport mare de demultiplicare, combinat cu raportul final din transmisie de 7/36.
- Soryn
- Membru legendar

daca nu creste cuplu prin demultiplicare, atunci de ce crapa planetarele in reductor, si nu crapa cand e pa H- si crapa ambreiaju,..ascult?-si sa zicem ca tine ambreiaju, iti moare motoru,.pt ca nu are cuplu sa invarta pa H.=> asta in cazurile cand ai aderenta si se preteaza cazul pt asa ceva
mergand pa reductor,descarci foarte mult ambreiaju si cutia,de solicitari.,acestea reducanduse la jumatate, chiar daca ai o turatie..de 2 ori mai mare, pt a avea aceasi viteza la roti
si ar mai fi ceva, degeaba ai un cuplu imens,daca nu ai cu ce il pune la sol
mergand pa reductor,descarci foarte mult ambreiaju si cutia,de solicitari.,acestea reducanduse la jumatate, chiar daca ai o turatie..de 2 ori mai mare, pt a avea aceasi viteza la roti
si ar mai fi ceva, degeaba ai un cuplu imens,daca nu ai cu ce il pune la sol
- rflorin19
- Junior

exact asta se intampla in reductor,exact ca la bicicleta(cum zicea si george)cand esti pe foaie mica si pinion mare,dai la pedale repede,dar urci panta,si nici nu te chinui.