ISTORIA ROMANILOR mai putin popularizata

Tot ce va trece prin cap,inclusiv politica

Moderator: costy84

Post Reply
tarzy
Membru legendar
Membru legendar

ISTORIA ROMANILOR mai putin popularizata

Post by tarzy »

Eu cred ca o tara care incearca sa prospere prin stabilirea de taxe mari este ca un om care, stind intr-o galeata, incearca sa se ridice tragind de miner.
(Winston Churchill)

tokyodream
Junior
Junior

Re: ISTORIA ROMANILOR mai putin popularizata

Post by tokyodream »

pe celalalt forum exista un topic despre DACI-DACIA, cu foarte multe informatii inedite.
le pot transfera usor-usor aici?
multumesc!
ARO - oriunde, oricand !
George
Administrator
Administrator

Post by George »

da, te rog. si eu am descoperit ceva in ultima vreme, si imi statea gandul sa deschid un topic pe tema asta, dar vad ca mi-ati luat-o inainte. asa ca...sunteti invitati sa dezbateti. :)
ca si tema pentru acasa, de cautat Nicolae Denusianu - Dacia preistorica. Subiect de discutat: actualul teritoriu al Romaniei, leaganul civilizatiei europene, si chiar mai mult.
http://www.dacii.ro/modules.php?name=Ne ... le&sid=126
revista Dacia Nemuritoare, un proiect frumos si interesant...pacat ca nu se mai continua: http://www.dacii.ro/revista/
un blog interesant, unde am descoperit un CV al lui Iosif Constantin Dragan, despre care, in ignoranta mea, nu stiam decat ca a fost cel mai bogat roman, la un moment dat...dar a avut si o activitate interesanta in afara afacerilor: http://danlupu.wordpress.com/ic-dragan/
ARO CLUB ROMANIA
tokyodream
Junior
Junior

Post by tokyodream »

Sunt multe materiale, daca e voie, pun un BLOG PERSONAL cu multe informatii stranse:

http://daciasecreta.anyhow5.com/

mai am cateva pagini de actualizat!

in dreapta o sa vedeti la BLOGROLL adrese de site-uri/blog-uri in aceiasi tema.
mi-ar lua prea mult sa le mut aici!

PS - am trecut in Blogroll si adresa acestui forum ^:)^
ARO - oriunde, oricand !

George
Administrator
Administrator

Post by George »

ok, multumim!
ARO CLUB ROMANIA
tokyodream
Junior
Junior

Post by tokyodream »

Materiale care nu sunt inca pe blogul meu:

Locuinţe dacice descoperite lîngă castrul roman de la Porolissum!

Un complex cu mai multe locuinţe dacice, unele dintre ele săpate în stîncă, şi elemente de fortificaţie, precum o palisadă şi un şanţ de apărare, a fost descoperit recent de către arheologii din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, la mică distanţă de castrul roman de la Porolissum.

Situl a ieşit la iveală ca urmare a unor săpături de descărcare de sarcină arheologică, făcute la cererea companiei Grandemar, ce urmează să realizeze un drum în zona numită Măgura Moigradului.
"Am reuşit să identificăm, pînă în prezent, şanţul săpat în piatră al unei palisade (element de fortificaţie, folosit în amenajările defensive mai vechi, alcătuit din pari groşi şi lungi bătuţi în pămînt, legaţi între ei cu scînduri sau frînghii) şi un şanţ dacic, refolosit probabil şi în evul mediu. Am găsit şi cîteva locuinţe dacice, unele săpate în stîncă, la care se mai pot vedea vetrele de foc şi unele depozite folosite pentru alimente sau ca gropi de gunoi", a precizat Csok Zsolt, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
Conform acestuia, aşezarea datează, cel mai probabil, din perioda cuprinsă între secolul II î.Chr. şi secolul II d. Chr.
Printre cele mai interesante artefacte scoase la iveală se numără un cuţit dacic din fier, alături de numeroase fragmente de ceramică.

Copyright Tricolorul

=======================================================================================

666 – numar sacru la daci (traci, pelasgi)

Unii dintre cei care au avut un impact esential asupra viitorului contemporan a fost, BUREBISTA, cel mai mare dintre regii Traciei, care s-a nascut cam pe la inceputul secolului I i.d. Ch., la mai mult de 2000-3000 de ani de la prabusirea MARELUI IMPERIU PELASGIC, atunci cand lumea antica era dominata de Imperiul Roman. Alte nume ale lui au fost SARMIS VASIL (CEL MAI MARE REGE) si PAVEL-TER (STAPAN ABSOLUT AL TRACILOR. Sfatuitorul lui, a fost Marele Preot DECENEU, care i-a instruit pe traci sa traiasca potrivit cu Legile Naturii, cunoscute pana azi ca “LEGILE BELAGINES”
Se pare ca in timpul lui BUREBISTA, s-a decis ca anul -I- sa fie anul cand s-au nascut cei doi Zalmoxis (Vezi la rubrica Istorie – tema “Dacia Secreta”), 713 i.d. Ch., iar anul reformelor politice-religioase 666, apare pe tot felul de inscriptii de pe tot teritoriul pelasgic ca ,,SSS” (6,6,6) sau ,,CCC” (6-grecesc) ori
,,VIVIVI” (6-latin).
Iata rugaciunea unei femei gete, Zalmoxiene, gasita pe o placa de marmura la Tomis, continand si un …ACROSTIH… dovedind inca o data marele rafinament atins de geto-daci.

A*YRELIA STRALUCITOARE
B*ENERIA CURATA
S*YM FORO MAREATA DOAMNA
S*YN DIO SUNT CREDINCIOASA
S*YN ZE SASE TRI SUNT CU TREI DE SASE
K*AI TETHI GATRI DAR ATAT TE ROG
A*YRIS NONAM CANDVA SA MA AJUTI
N*IASCHARIAN SA RENASC

Dar citind pe vertical, primele litere apare ,,AB SSS K-AN” : ,,Cu 666, de ani” aceste fiind semnul la care se inchinau cei intorsi la adevarata religie, semn ce se purta pe mana dreapta sau pe frunte.

citat din “Noi nu Suntem Urmasii Romei”

*Nota: Numarul – 666- pe pamant este rasturnatul (in oglinda) al numarului -999- in Cer, (al 9-lea Cer) , simbolul LUMINII! Numarul 9 este simbolul (Tatalui din Cer), iar 6, al Fiului (de pe Pamant)!sau al sufletului care prin iluminare se releaga de Tatal Ceresc!(SPIRITUL CREATOR INFINIT IN MANIFESTARE)

Sursa: http://dacmandru.blogspot.com/2009/12/6 ... lasgi.html

revenim !
ARO - oriunde, oricand !
tokyodream
Junior
Junior

Post by tokyodream »

Sunt dacii strămoşii popoarelor latine? Argumentele prof. Napoleon Savescu [1]

M-am intrebat de multe ori care este motorul schimbarilor pozitive intr-o societate si trebuie sa recunosc ca de cele mai multe ori sunt tinerii care refuza sa accepte un adevar relativ, mincinos, contestabil. Ei sunt cei ce nu sunt legati de interese politice ori religioase de moment, ei sunt cei ce cauta un adevar absolut. Deci pe ei ii indemn sa-si intrebe profesorii de istorie si de limba romana:

Cat la suta din Dacia a fost cucerita de romani ?
Si daca profesorul stie raspunsul: 14 % din teritoriul Daciei (care se intindea de la vest la est, de la lacul Constanta-Elvetia de azi si pana dincolo de Nipru).

Urmeaza alta intrebare: Cati ani au ocupat romanii acei 14% din teritoriul Daciei ?
Si daca profesorul va raspunde : numai 164 de ani, atunci puteti merge la urmatoarea intrebare:

Soldatii "romani" chiar veneau de la Roma si chiar erau fluenti in limba latina ?
Aici le va fi si mai greu sa va raspunda, caci acei soldati "romani" vorbeau orice limba numai latina nu ! Cohortele aflate pe pamantul Daciei cuprindeau soldati din diferite parti ale imperiului roman, uneori foarte indepartate. Gasim Britani din Anglia de azi, Asturi si Lusitanieni din peninsula Iberica, Bosporeni din nordul Marii Negre, Antiocheni din regiunile Antiochiei, Ubi de la Rin , din partile Coloniei, Batavi de la gurile acestui fluviu, Gali din Galia, Reti din partile Austriei si Germaniei sudice de azi, Comageni din Siria, pana si Numizi si Mauri din nordul Africii ( C.C.Giurescu, Istoria Romanilor, I, 1942,p.130).

Si ultima intrebare: cum a fost posibil ca intr-un asa de scurt interval istoric TOATA populatia Daciei sa-si uite limba si sa invete o limba noua, limba latina , de la niste soldati "romani" care nici ei nu o vorbeau ?
Cand toate popoarele civilizate din lume initiaza, desfasoara si promoveaza valorile istorice care le indreptatesc sa fie mandre de inaintasii lor, gasim opinia unor astfel de "adevarati romani", care, nici mai mult, nici mai putin, spun despre formarea poporului daco-roman: "soldatii romani au adus femeile si fetele dace in paturile lor si asa s-au nascut generatii de copii, care invatau numai limba latina de la tatal lor, soldatul "roman"...

Cum or fi venit ele din Moldova de azi, din Basarabia, de pe Nistru, Bug si de pe Nipru, acele sotii si fete de traco-geti si carpi, de la sute si sute de kilometrii departare ca sa fie "fecundate" de soldatii "romani"?
Dupa parerea stimabililor, femeile daco-gete erau si "usoare", ba chiar si mute, nefiind in stare sa-si transmita limba stramoseasca copiilor lor! Cit despre noi, urmasii lor, cum ne-am putea numi altfel decat "copii din flori" aparuti dintr-o aventura amoroasa a intregii populatii feminine dacico-gete, la care masculii autohtoni priveau cu "mandrie", asteptand aparitia "samburilor" noului popor si grabindu-se, intre timp, sa invete cit mai repede si mai bine noua limba, limba latina, cand de la sotii, cand de la fiicele lor (iubite ale soldatilor romani cuceritori) ba chiar si direct, de la soldatii romani navalitori ce le-au injosit caminele...

La Centrul Cultural Roman, pe data de 26 octombrie 1999, am aflat de la o alta somitate, de origine romana, prof.dr. in arheologie Ioan Pisso, ca dacii au invatat latina, de la romani, prin baile de la Sarmisegetusa lui Traian! De ce prin baile romane si de la niste soldati cam fara haine pe ei? Nu prea stiu ce a vrut sa spuna stimabilul profesor din Cluj despre barbatii daci, dar cred ca nici un roman, nici macar in joaca, nu are voie sa faca o astfel de afirmatie decat daca... de fapt tot dansii ne spun ca ne tragem din "doi barbati cu... "brate tari" !

Astfel de declaratii " istorice" te fac sa-ti doresti sa fii orice, numai roman nu ! "Domnilor, Dacia a fost cotropita de romani in proportie de numai 14% si pentru o perioada istorica foarte scurta, de 164 de ani. 86% din teritoriul Daciei nu a fost calcat de picior de legionar roman. Este greu de crezut ca intr-o asa de scurta perioada istorica, dacii sa fi invatat latina , fara ca pe 86% din teritoriul lor sa-i fi intilnit pe soldatii romani. Dar daca nu de la romani au invatat dacii latina , atunci de la cine? - se intreaba aceeasi demni urmasi ai lui Traian?

Herodot ne spune ca, cel mai numeros neam din lume, dupa indieni, erau tracii. Iar Dio Casius ne spune si el: "sa nu uitam ca Traian a fost un trac veritabil. Luptele dintre Traian si Decebal au fost razboaie fraticide, iar Tracii au fost Daci". Faptul ca dacii vorbeau " latina vulgara", este "un secret" pe care nu-l stiu numai cei ce refuza sa-l stie.

"Cind sub Traian romanii au cucerit pe daci
La Sarmi-seget - usa n-au trebuit talmaci,
afirma Densusanu si asta totul schimba,
Deci, dacii si romanii vorbeau aceiasi limba !"

Daca astazi se considera ca 95% din cunostintele acumulate de omenire sunt obtinute in ultimii 50 de ani, sa vedem cum si notiunile noastre despre istoria poporului daco-roman pot evolua. Cind nu de mult s-a publicat teoria evolutiei speciei umane in functie de vechimea cromozomala, s-a ajuns la concluzia ca "prima femeie" a aparut in sud-estul Africii. Urmatorul pas urias a fost in nordul Egiptului, iar de aici, in Peninsula Balcanica.

Cind profesoara de arheologie lingvistica Marija Gimbutas, de la Universitatea din Los Angeles, California, a inceput sa vorbeasca despre spatiul Carpato-Dunarean ca despre vatra vechii Europe, locul de unde Europa a inceput sa existe, am fost placut surprins si m-am asteptat ca si istoricii nostri sa reactioneze la fel. Dar, din partea lor am auzit numai tacere.

Cind profesorii Leon E. Stover si Bruce Kraig in cartea "The Indo-European heritage", apruta la Nelson-Hall Inc., Publishers, 325 West Jackson Boulevard, Chicago, Illinois 60606, vorbesc la pagina 25 despre Vechea Europa a mileniului 5 i.d.H., care-si avea locul in centrul Romaniei de azi, sa nu fim mindri?

Cind studiile de arheologie moleculara ne indreptatesc sa ne situam pe primul plan in Europa ca vechime, nu-mi este usor sa le raspund unor persoane care nu citesc nici ceea ce spun inteligent altii despre noi si nici macar ce scriu eu. Studii impecabile cromozomale, la nivel de mitocondrie, folosind PCR (polimerase chain reaction) , pot determina originea materna a unor mumii vechi de sute si mii de ani. Teoria genoamelor situeaza spatiul carpato-dunarean ca fiind, nici mai mult nici mai putin decat, locul de unde a inceput Europa sa existe, locul unde acum 44.000 de ani sosisera primele 3 Eve si primul Adam...

Cand am scris "Epopeea Poporului Carpato-Dunarean", si volumele "Noi nu sintem urmasii Romei", "In cautarea istoriei pierdute" si "Calatorie in Dacia - tara Zeilor", m-am bazat pe astfel de cercetari, dar si pe cartea unei somitati in domeniul preistoriei Europei, D-l V. Gordon Childe, professor la Universitatea din Oxford, Anglia, caruia I se publica, in anul 1993, la Barnes & Noble Books, New York, "The History of Civilization" , " The Aryans". El exploreaza intr-un mod fascinant originea si difuzarea limbilor in Europa preistorica. Intre paginile 176-177 publica si o harta aratind leaganul aryenilor in timpul primei lor aparitii: si minune mare, spatial Carpato-Dunrean este cel vizat !

Cand roata, plugul, jugul, caruta cu doua, trei si patru roti apar pentru prima data in lume pe teritoriul nostru, dacic, cand primul mesaj scris din istoria omenirii se gaseste tot pe teritoriul nostru, la Tartaria , cand primii fermieri din Europa sunt descrisi pe acelasi spatiu, intr-o perioada cind Anglia abia se separa de continent si din peninsula devenea insula - 6,500 i.d.H., (vezi John North, "A new interpretation of prehistoric man and the cosmos", 1996, Harper Collins Publishers, 1230 Avenue of Americas, New York, 10020, Chronology), nu-ti vine a crede ca tocmai cei pentru care aduni aceste informatii formidabile despre poporul si spatiul pe care il ocupa tara noastra, te deceptioneza !

Nu de mult, la Primul Congres International de Dacologie, Bucuresti, hotel Intercontinental, domnul profesor doctor in istorie Augustin Deac ne vorbea despre "Codex Rohonczy", o cronica daco-romaneasca, insumand 448 pagini, scrisa in limba romana arhaica, "latina vulgara", cu alfabet geto-dac. Pe fiecare pagina se aflau scrise circa 9-14 randuri. In text sunt intercalate 86 de miniaturi executate cu pana, care prezinta diferite scene laice si religioase. Directia scrierii este de la dreapta la stinga si textul se citeste de jos in sus. Descoperim ca in bisericele vechi, daco-romanesti, cultul ortodox se exercita in limba "latina vulgara", chiar pana in secolele XII-XIII, cand s-a trecut la oficierea cultului in limbile greaca si slavona.

Continuarea ( textul e prea lung ) aici =>

http://2008.informatia.ro/index.php?nam ... me=Printer
ARO - oriunde, oricand !
tokyodream
Junior
Junior

Post by tokyodream »

Filmul integral BUREBISTA:

http://video.google.com/videoplay?docid ... 8909463890

Alte articole ( nu le transcriu, sunt prea lungi, va dau titlul si link-ul lor ) :

Imparatii daci ai Romei !

http://www.formula-as.ro/2007/765/enigm ... romei-7912

Dictionar etimologic al limbii romane pe baza cercetarilor de indo-europenistica !

http://victor-roncea.blogspot.com/2010/ ... de-la.html

Orasul secret de sub Sarmizegetusa, capitala regala a Daciei!

http://talcuireapocalipsa.wordpress.com ... -a-daciei/

=====================================

Pe acest site sint publicate toate cele 448 file ale Codexului Rohonczi.

Pastram numerotarea originala a Academiei de Stiinte a Ungariei. Astfel in fiecare fisier vor fi 2 file (exemplu: 2 si 2a etc). Fisierul 1 si 225 contin cite o singura fila. Fisierul 226 contine insemnarea lui Nemeti Kalman despre studiul hirtiei pe care s-a scris Codexul. Fisierele 227-228 prezinta filigranul hirtiei care, dupa Briquet, este originara din nordul Italiei si este datata 1529-1540. Detalii in "Intro", in "file comentate", in "Comentarii la cele 87 miniaturi" si in "Forum".

http://www.dacia.org/codex/original/original.html

=====================================

http://www.youtube.com/watch?v=k0faSMzp ... r_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=tPv6VGMp ... r_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=FenYoRkt ... r_embedded

=================================================================

Tablitele de la Sinaia I - IV !

http://www.ariminia.ro/tablitele/tablit ... aia-i.html

http://www.ariminia.ro/tablitele/tablit ... ia-ii.html

http://www.ariminia.ro/tablitele/tablit ... a-iii.html

http://www.ariminia.ro/tablitele/tablit ... ia-iv.html
ARO - oriunde, oricand !
tokyodream
Junior
Junior

Post by tokyodream »

Fortăreţele dacice - inovaţie şi tehnică avansată

Fortăreţele dacice, şase amplasamente defensive datând de la sfârşitul Epocii Fierului, au fost create în secolul I î.Chr şi I d.Chr ca sistem de apărare împotriva cuceririi romane. Ruinele lor, de mari dimensiuni şi bine păstrate se găsesc

Fortăreţele dacice, şase amplasamente defensive datând de la sfârşitul Epocii Fierului, au fost create în secolul I î.Chr şi I d.Chr ca sistem de apărare împotriva cuceririi romane. Ruinele lor, de mari dimensiuni şi bine păstrate se găsesc într-un decor natural spectaculos şi alcătuiesc o imagine impresionantă a unei viguroase şi inovative civilizaţii din Epoca Fierului. Fortăreţele dacice reprezintă o fuziune a tehnicilor şi concepţiilor de arhitectură militară dinăuntrul şi din afara lumii clasice, creând un stil unic. Regatele geto-dace de la sfârşitul primului mileniu î.Chr. au ajuns la un stadiu cultural şi socio-economic de un nivel excepţional. Fortificaţia amplasată pe înălţimi şi succesorul ei, oppidum-ul, au fost caracteristice sfârşitului Epocii Fierului în Europa, iar fortăreţele dacice sunt exemple remarcabile ale acestui tip de întărituri.

Sarmizegetusa Capitala statului dac, principalul centru politic şi religios, pentru apărarea căreia s-a construit întregul sistem de fortificaţii. Din punct de vedere structural, capitala dacilor se dovedeşte a fi avut trei părţi componente: aşezarea civilă, zona sacră şi cetatea. Sarmizegetusa a fost cel mai mare centru meşteşugăresc, iar calitatea sa de capitală politică şi cultural-religioasă a statului dac a fost un factor determinant în prosperitatea economică. Aici locuiau regii, demnitarii, funcţionarii cancelariei regale, o parte a aristocraţiei, artizani, negustori, meşteri constructori, medici etc. Fortificaţiile Accesul dinspre valea Mureşului spre Sarmizegetusa era apărat şi controlat de cetăţile de la Costeşti-Cetăţuie şi Blidaru, precum şi de numeroase turnuri solitare amplasate de o parte şi alta a drumului. Aşezarea fortificată de la Cucuiş-Golu, cetatea de la Vârful lui Hulpe (necercetată încă) şi probabil destule turnuri, nelocalizate deocamdată, barau accesul dinspre văile Cucuişului şi Sibişelului. Înaintarea dinspre vest era apărată de cetatea de la Piatra Roşie şi de fortificaţia lineară, tip baraj, de la Cioclovina-Ponorici. La acestea se adaugă cetăţile de la Căpâlna, Baniţa şi Tilişca care blocau de asemenea căile spre inima regatului dac. După depăşirea tuturor acestor obstacole, atacatorii erau întâmpinaţi de întăriturile capitalei. Cetatea Sarmizegetusei a fost construită în singurul loc de pe Dealul Grădiştii cu configuraţie potrivită concepţiei de fortificare a dacilor, în jurul cotei 1000, perimetru dominant atât faţă de cartierul de vest al aşezării civile de la Sarmizegetusa cât şi în raport cu incinta sacră a capitalei.

Zidurile cetăţii înconjurau vârful dealului, urmând configuraţia terenului şi construite în stilul clasic - "murus dacicus". Pe latura de vest, aproape de cota maximă au fost construite cazemate, după tipicul celor de la Costeşti-Cetăţuie şi Blidaru. Nu se ştie dacă cetatea avea bastioane, întrucât intervenţia ulterioară a românilor este posibil să fi dus la desfiinţarea lor. În interiorul cetăţii s-au descoperit doar barăci de lemn destinate apărătorilor. În conformitate cu pacea încheiată după primul război daco-roman, o parte din ziduri au fost demantelate. În preajma celui de-al doilea conflict au fost reînălţate. Cetatea a suferit distrugeri importante în timpul asediului final, iar reconstrucţia romană, sesizabilă aproape peste tot, nu a respectat nici traseul zidului dacic, nici tehnica sa de construcţie. Noul traseu dubla suprafaţa apărată de ziduri. Aşezarea civilă În zidul refăcut şi prelungit de romani se găsesc extrem de frecvent lespezi şi blocuri de piatră din drum, segmente de canale, tamburi de coloane de calcar, piese de boltă, ancadramente şi tamburi de coloane de andezit, luate din clădirile civile ale Sarmizegetusei, care abia pot sugera grandoarea fostelor construcţii dacice. Fortificaţia de la Sarmizegetusa nu era de altfel decât o acropolă pentru aşezarea civilă, care consta din construcţii gospodăreşti, cu instalaţii de captare şi transportare a apei potabile şi de drenare a celei provenite din precipitaţii, cu ateliere şi amenajări din cele mai diverse. Deşi a beneficiat de cercetări arheologice intense, majoritatea teraselor nu au fost cercetate. Se ştie clar că întreg dealul a fost excavat şi terasat de daci, terasele artificiale fiind în multe cazuri susţinute de ziduri de mari dimensiuni. În gospodăria unui nobil dac se găsea apă curentă, transportată prin apeducte care şi astăzi sunt funcţionale. Din păcate, aproape toate construcţiile civile au fost ridicate din materiale perisabile, încât sunt prost conservate. În mod obişnuit s-au păstrat pietrele aşezate la baza lor, resturi de pereţi, stâlpi carbonizaţi, podele de lut sau vetre de foc. Locuinţele Locuinţele pot fi grupate în trei categorii: cu o singură încăpere, cu două sau mai multe încăperi şi poligonale.

Primele sunt toate construite la suprafaţă şi sunt cele mai puţine. Locuinţele cu mai multe încăperi au fost construite fie cu pari înfipţi în pământ, fie cu bază de piatră. Majoritatea o constituie cele din a doua categorie. Atât locuinţele circulare cât şi cele poligonale au de regulă o încăpere (când s-au construit cu un singur nivel) şi două (când aveau etaj) în ambele cazuri, de mari dimensiuni. Într-una din locuinţele cercetate s-a descoperit o trusă medicală cuprinzând cinci vase de lut de mici dimensiuni, probabil pentru unguente, un bisturiu şi o piatră din cenuşă vulcanică, al cărei praf are calităţi astringente, toate aşezate într-o cutiuţă de lemn cu mânere de fier prinse în două brăţări. În apropierea locuinţelor se aflau amenajări gospodăreşti cu destinaţii diferite, printre care şi hambare, unele dintre acestea cercetate, altele nu. Cele mai pretenţioase locuinţe se aflau grupate în apropierea cetăţii şi a sursei de apă din locul numit "Tau", constituind un fel de cartier aristocratic al Sarmizegetusei, nu este exclus ca o terasă artificială de mari dimensiuni din apropierea acestei zone să fi fost piaţă publică a oraşului antic. Ateliere şi amenajări Atelierele au fost construite aproape în întregime din lemn, ca urmare nu întotdeauna a fost posibilă stabilirea planului lor sau a detaliilor de construcţie. Se ştie, până acum, că au funcţionat trei mari ateliere - unul de reducere a minereului de fier şi două de făurărie - şi altele mai mici. În primul atelier menţionat s-au descoperit opt cuptoare, iar într-unul de făurărie s-au descoperit două cuţitoaie, cu ştampila Herreni, produse într-un atelier din Aquileia, în Nordul Italiei. La Sarmizegetusa, la Feţele Albe şi probabil la Faţa Cetei, care sunt cele mai mari aşezări civile din zona Munţilor Orăştiei, avem de-a face cu aşezări compacte, întinse pe mari suprafeţe, aflate la distanţe considerabile de izvoare sau pâraie, impunându-se astfel amenajarea unui sistem de distribuire a apei potabile.

La Sarmizegetusa, apa a trei izvoare a fost captată şi transportată prin conducte de teracotă înspre decantoare de mari dimensiuni de unde era distribuită mai departe, tot prin conducte, la locuinţe, ateliere sau sanctuare. Pentru evacuarea apei provenite din precipitaţii şi pentru a evita pătrunderea ei în construcţii, s-au săpat canale de drenaj. În zona sacră s-au construit canale cioplite în piatră de calcar. Incinta sacră Toate edificiile sacre de la Sarmizegetusa se concentrează pe două terase artificiale de mari dimensiuni. Există două tipuri de sanctuare, rectangulare şi circulare. Toate au fost ridicate în perioada de timp delimitată de domnia lui Burebista şi cea a lui Decebal. O primă fază cuprinde ridicarea edificiilor din calcar, iar a doua din andezit. În incinta sacră se observă marele sanctuar circular, a cărui înfăţişare este momentan alterată de prezenţa unor piloni de lemn dispuşi aleatoriu în interior, în perioada comunistă, pentru a da o "faţă" mai spectaculoasă construcţiei. Mai există trei sanctuare dreptunghiulare, dintre care unul de dimensiuni impresionante, un sanctuar circular mic şi un sanctuar patrulater. Spectaculos este aşa numitul "Soare de andezit" - un disc central cu diametrul de 1,46 metri continuat de zece raze, de formă trapezoidală, dar cu laturile exterioare cioplite în arc de cerc, fiecare lungă de 2,76 metri. Lipită cu unul dintre capete de marginea exterioară a altarului se află o rază lungă, îndreptată spre nord. Costeşti-Cetăţuie Cetatea de la Costeşti-Cetăţuie este prima fortificaţie în drum spre Sarmizegetusa, urmând drumul antic, care are aproape acelaşi traseu cu cel modern. Se presupune că unii dintre regii daci au avut reşedinţa în această cetate. Piatra de calcar folosită la această cetate şi la restul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei a fost adusă de la o distanţă de peste 20 de km. Fortificaţiile Fortificarea dealului Cetăţuia, aflat la 2 km de localitatea Costeşti, s-a făcut în mai multe etape. În prima fază, pe versanţii de vest, sud şi est ai Cetăţuii a fost ridicat un val, în forma unei uriaşe potcoave, ce bara accesul dinspre şaua de legătură cu dealul învecinat, Ciocuta.

ARTICOL INTEGRAL = >

http://www.daciajurnal.ro/index.php?pag ... 05&autor=0
ARO - oriunde, oricand !
George
Administrator
Administrator

Post by George »

ARO CLUB ROMANIA

Post Reply