reguli 2011 la vigneta si RCA
- vercingetorix
- Membru legendar

reguli 2011 la vigneta si RCA
Reguli noi pentru vignetă şi RCA
Societăţile de asigurare sunt obligate să numeroteze vigneta care însoţeşte asigurarea de răspundere civilă auto RCA şi de a înscrie numărul acesteia şi pe poliţă.Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a luat această decizie după ce instituţia a primit mai multe plângeri cu privire la comercializarea de poliţe RCA false.
"Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a fost sesizată cu privire la comercializarea de către terţe persoane a unor poliţe RCA care s-au dovedit a fi false. Pentru a proteja asiguraţii de eventuale alte practici frauduloase de falsificare a poliţelor RCA, numerotarea vignetei este singura soluţie legală pe care o poate lua CSA întrucât noi nu avem competenţe legale cu privire la instrumentarea şi sancţionarea infracţiunilor de fals în documente şi uz de fals", spune Angela Toncescu, preşedintele CSA.
Asigurătorii care au fost autorizaţi să practice asigurarea obligatorie RCA îşi asumă răspunderea pentru toate poliţele RCA, cât şi pentru toate vignetele eliberate, şi pentru toate erorile sau omisiunile apărute la emiterea poliţelor de asigurare RCA fie direct, fie prin intermediarii în asigurări.
''Pentru ca măsura luată de CSA să aibă efectele dorite, este însă foarte important ca asiguraţii să solicite şi vigneta odată cu asigurarea şi să fie atenţi ca aceasta să fie numerotată, iar numărul ei să fie înscris şi pe poliţă", a adăugat Angela Toncescu.
Reduceri la RCA pentru şoferii cuminţi
Pentru 2011, majoritatea companiilor de asigurări au notificat CSA că vor aplica tarife pentru asigurarea obligatorie auto (RCA) mai mici în 2011 comparativ cu 2010.
Asigurătorii pot aplica reduceri care, cumulate, nu pot fi mai mari de 25% din tariful standard. În plus, prin aplicarea sistemului bonus malus, şoferii care nu au provocat incidente în 2009 şi 2010 vor plăti mai puţin pentru RCA.
Autor: Simona Diaconu
Sursa: EVZ
Societăţile de asigurare sunt obligate să numeroteze vigneta care însoţeşte asigurarea de răspundere civilă auto RCA şi de a înscrie numărul acesteia şi pe poliţă.Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a luat această decizie după ce instituţia a primit mai multe plângeri cu privire la comercializarea de poliţe RCA false.
"Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a fost sesizată cu privire la comercializarea de către terţe persoane a unor poliţe RCA care s-au dovedit a fi false. Pentru a proteja asiguraţii de eventuale alte practici frauduloase de falsificare a poliţelor RCA, numerotarea vignetei este singura soluţie legală pe care o poate lua CSA întrucât noi nu avem competenţe legale cu privire la instrumentarea şi sancţionarea infracţiunilor de fals în documente şi uz de fals", spune Angela Toncescu, preşedintele CSA.
Asigurătorii care au fost autorizaţi să practice asigurarea obligatorie RCA îşi asumă răspunderea pentru toate poliţele RCA, cât şi pentru toate vignetele eliberate, şi pentru toate erorile sau omisiunile apărute la emiterea poliţelor de asigurare RCA fie direct, fie prin intermediarii în asigurări.
''Pentru ca măsura luată de CSA să aibă efectele dorite, este însă foarte important ca asiguraţii să solicite şi vigneta odată cu asigurarea şi să fie atenţi ca aceasta să fie numerotată, iar numărul ei să fie înscris şi pe poliţă", a adăugat Angela Toncescu.
Reduceri la RCA pentru şoferii cuminţi
Pentru 2011, majoritatea companiilor de asigurări au notificat CSA că vor aplica tarife pentru asigurarea obligatorie auto (RCA) mai mici în 2011 comparativ cu 2010.
Asigurătorii pot aplica reduceri care, cumulate, nu pot fi mai mari de 25% din tariful standard. În plus, prin aplicarea sistemului bonus malus, şoferii care nu au provocat incidente în 2009 şi 2010 vor plăti mai puţin pentru RCA.
Autor: Simona Diaconu
Sursa: EVZ
Daca nu Aro, atunci ce ?
- Dan CHIRIAC
- Administrator

Re: reguli 2011 la vigneta si RCA
Este o aiureala undeva in informatia asta.
Posibil ca jurnalista nu a inteles mare lucru din ceea ce i s-a spus. Sau este ceva incomplet.
Teoretic, intr-un an poti sa nu cumperi vigneta deloc, daca nu iesi in afara localitatii. Sau poti avea o saptamana, sau o luna dintr-un an. Sau cum faci daca taman atunci cand iti expira RCA nu ai vigneta, ca nu ti-a trebuit, nu ai circulat decat in orasul de bastina?
Posibil ca jurnalista nu a inteles mare lucru din ceea ce i s-a spus. Sau este ceva incomplet.
Teoretic, intr-un an poti sa nu cumperi vigneta deloc, daca nu iesi in afara localitatii. Sau poti avea o saptamana, sau o luna dintr-un an. Sau cum faci daca taman atunci cand iti expira RCA nu ai vigneta, ca nu ti-a trebuit, nu ai circulat decat in orasul de bastina?
ARO 244, an 1997, motor L25
ARO 244, an 2001, motor Toyota 2L-T, zis si "Torpilorul" - furat din Bucuresti, Sector 6, pe 29 Ianuarie 2011
ARO 244, an 2001, motor Toyota 2L-T, zis si "Torpilorul" - furat din Bucuresti, Sector 6, pe 29 Ianuarie 2011
- vercingetorix
- Membru legendar

Este vorba de vigneta ce insoteste polita RCA si nu de rovigneta aferenta taxei de drum in afara localitatii de bastina.
Le-au photoshopat unii baieti si de aia s-au gandit sa le inserieze pe amandoua.
De parca inseriate nu se pot photoshopa...
Le-au photoshopat unii baieti si de aia s-au gandit sa le inserieze pe amandoua.
De parca inseriate nu se pot photoshopa...
Daca nu Aro, atunci ce ?
- tudop
- Membru de elita

Si in plus eu nu lipesc niciodata mizeria aia de abtibild pe parbriz... ca sa am ce curata o ora dupace expira... deci nu vad ce mare chestie o sa faca... cine vrea sa faca fals, face, e chiar uimitor de simplu.
Totusi este baza de date pt RCA, poti verifica daca ai polita valabila dupa ce ai dat banu, si daca nu, faci sesizare la CSA. Politia te poate verifica pe strada in timp real, deja s-a mai discutat despre asta. Eu am verificat si ITP la o zi dupa ce l-am obtinut, sa fiu sigur ca am fost inregistrat in baza de date si nu am doar un abtibild lipit pe certificat.
Totusi este baza de date pt RCA, poti verifica daca ai polita valabila dupa ce ai dat banu, si daca nu, faci sesizare la CSA. Politia te poate verifica pe strada in timp real, deja s-a mai discutat despre asta. Eu am verificat si ITP la o zi dupa ce l-am obtinut, sa fiu sigur ca am fost inregistrat in baza de date si nu am doar un abtibild lipit pe certificat.
- George
- Administrator

si in anii trecuti exista vinieta cu seria corespunzatoare cu polita, dar ma indoiesc eu ca nu s-au falsificat si atunci cu fotoshopu, ca si acum. se scosese acea serie de la vinieta de cand s-a introdus polita emisa electronic, direct din portalul societatii de asigurari. sunt curios cum vor realiza asta, tehnic vorbind, avand in vedere ca de pe acelasi portal elibereaza polite si agentul din bucuresti si cel din satu mare, iar vinietele lu' pejte, practic le ridici la snop, pe serii, de la asigurator, in loturi cu serii diferite la satu mare fata de bucuresti. ma rog...e un scarpinat pe stanga, cu mana dreapta, ca sa zic asa. mai simplu era sa se verifice politele pe loc, in caz de incident, si dosar penal apoi. dar, ca in orice treaba facuta in romania, trebuiesc cat mai multe si mai stufoase legi, ca sa incurce, ca oricum nu le aplica nimeni pe alea de sunt deja.
ARO CLUB ROMANIA
- alex
- Membru legendar

valoare rca asirom pt 320 548 ron pentru 2011
sper ca nu e offtopic
sper ca nu e offtopic
happily mending an Aro 320 D127
- George
- Administrator

e reclama.
la asirom nu conteaza varsta si domiciliul asiguratului? la tiriac, bcr si altele care mai si platesc daunele, variabilele sunt mai multe, nu numai masina. probabil ca la asirom, carpatica si alte panarame d'astea nu conteaza nimic decat sa-ti ia banii.
la asirom nu conteaza varsta si domiciliul asiguratului? la tiriac, bcr si altele care mai si platesc daunele, variabilele sunt mai multe, nu numai masina. probabil ca la asirom, carpatica si alte panarame d'astea nu conteaza nimic decat sa-ti ia banii.
ARO CLUB ROMANIA
- alex
- Membru legendar

am incercat si la tiriac si selectorul lor atunci cand iti alegi masina nu are numele de Aro.
asa ca pe siteul tiriac nu am reusit sa aflu daca pot sau nu sa-mi asigur aroul. am inteles ca nu se poate.
in schimb, la firme pe net care ofera asigurare...iti cer multe date, inclusiv varsta, domiciliu, bonus malus....etc...si apoi iti dau o oferta de pret de la mai multi asiguratori.
la una imi ofereau si tiriac (??????????? cum or fi reusit)
ma gandeam ca asirom nu e chiar pocnitoare.....dar...sincer...nu ma pricep
asa ca pe siteul tiriac nu am reusit sa aflu daca pot sau nu sa-mi asigur aroul. am inteles ca nu se poate.
in schimb, la firme pe net care ofera asigurare...iti cer multe date, inclusiv varsta, domiciliu, bonus malus....etc...si apoi iti dau o oferta de pret de la mai multi asiguratori.
happily mending an Aro 320 D127
-
KAROLOKW
- Membru Devotat

cat de pocnitoare e nu stiualex wrote:am incercat si la tiriac si selectorul lor atunci cand iti alegi masina nu are numele de Aro.
- hbogdan
- Membru Devotat

Pentru reclamatii referitoare la societatile de asigurari auto, sunati cu incredere la Biroul Auto Roman.
Aro 10.4 DR, 1995, Renault F8Q248 1.9D, 65CP
- George
- Administrator

hbogdan, hentz!
dar totusi...cine e biroul asta si cu ce se ocupa el?
dar totusi...cine e biroul asta si cu ce se ocupa el?
ARO CLUB ROMANIA
- hbogdan
- Membru Devotat

Este fosta autoritate de stat de monitorizare a asigurarilor, imi scapa numele si prescurtarea de pe atunci; am doi prieteni ale caror masini erau arestate in service ca nu plateau asigurarile, si BAR si-au facut treaba. Daca e cineva in nevoie, maine pun si doua telefoane ale lor.
Aro 10.4 DR, 1995, Renault F8Q248 1.9D, 65CP
- George
- Administrator

autoritatea care supravegheaza activitatea asiguratorilor este CSA (comisia de supraveghere a asigurarilor) care este pe felie cu asiguratorii, nu cu pagubitii. experienta proprie cu ei, cunoastem...
ARO CLUB ROMANIA
- sorin
- Membru legendar

in italia un client(masina inmatriculata in Romania) era sa ramana fara placute de inmatriculare pe masina datorita faptului ca nu avea lipita vignieta(asigurarea era valabila) pe parbriz.in momentul cand se intocmeste asigurarea(polita) ,vignieta nu mai are serie,cum nu au nici macar formularul bicolor pe care printezi , se trece cu un marker permanent exact seria de pe polita pe vignieta de catre broker ( cine intocmeste asigurarea).
ps apropo de tepe asta cu scanatu e si numai e ,exista de mai bine de 2 ani baieti destepti care fac firme de brokeraj cu administratori ori tampiti ori nestiutori , trag pa ele(intocmesc polite) 1-2 saptamani ,luni, dupa care dispar cu banii fara sa-i mai depuna la asigurator,culmea este ca promit oamenilor preturi promotionale de genul (din tariful standard iti scad comisionul 10,20%)automat omul zice ca e afacere si mai anunta 2-3 prieteni si tot asa......tu mergi ca om de buna credinta si poti avea bucuria cand vei avea nevoie sa afli ca nu este inregistrata in baza de date
ps apropo de tepe asta cu scanatu e si numai e ,exista de mai bine de 2 ani baieti destepti care fac firme de brokeraj cu administratori ori tampiti ori nestiutori , trag pa ele(intocmesc polite) 1-2 saptamani ,luni, dupa care dispar cu banii fara sa-i mai depuna la asigurator,culmea este ca promit oamenilor preturi promotionale de genul (din tariful standard iti scad comisionul 10,20%)automat omul zice ca e afacere si mai anunta 2-3 prieteni si tot asa......tu mergi ca om de buna credinta si poti avea bucuria cand vei avea nevoie sa afli ca nu este inregistrata in baza de date
-
KAROLOKW
- Membru Devotat

Cum pot verifica daca RCA-ul meu este in regula sau nu?
exista vreun link undeva ceva?
multumesc anticipat:)
exista vreun link undeva ceva?
multumesc anticipat:)