Am studiat un picut textul si primele concluzii trase sunt urmatoarele:
-Istoricele sunt exceptate, dar avand in vedere zgarcenia cu care se acorda atestarea istorica si faptul ca daca iti iei o masina veche, mai intai vrei s-o transcrii si dupa aia s-o restaurezi si doar atunci poti cere atestat... aceasta exceptare este ca si cum inexistenta, ca nimeni nu se va apuca sa restaureze o masina, inainte s-o transcrie, iar pentru transcriere, va trebui platit taxa!
-Atunci cum e faza, cumperi masina, platesti taxa, o restaurezi si dupa aia daca iti iei atestat, dai statul in judecata sa-ti dea taxa inapoi?
Nu mi-se pare logica treaba!
-Daca era precizat ca “Autovehiculele cu potential istoric, care au o vechime mai mare de 30 de ani si care au ITP valabil sunt excepatate de taxa”, atunci ar fi fost alta situatia!
-Dar asa este de-a dreptul aberanta, ca se refera, doar la istoricele care au deja atestat, adica doar cei 200 de persoane de la retromobil sunt privilegiatii, iar restul de 3, 2 milioane de posesori, sa mearga in p**a!
-De asemenea cele din categoria youngtimer, care inca nu au 30 de ani trecuti de la data incetarii productiei, vor fi total exterminate!
Dar s-ar putea sa mai exista si alte portite ce s-ar putea sa fie exploatate de cine este smecher:
Taxa nu se plateste pentru:
-autovehicule destinate competitiilor sportive (aici pot intra si masinile tunate ??)
-autovehicule a caror caroserie sau sasiu a fost schimbat (asta nu inteleg????)
-autovehicule inscrise pe fundatii sau ong-uri (iarasi se vor inscrie masini pe biserici si pe camine de batrani)
Exista procente de reducere a taxei cu 90% in cazul autovehiculelor cu varsta de peste 14 ani.
Trebuie sa facem niste calcule, sa vedem ce sume ies.
Am listat cele 22 de pagini sa am ce studia si sa invat noua marlanie, ca sa aflu cum s-o fentam!
Dar va spun, ca nu va tine porcaria asta mai mult de 2 ani ca se va bloca piata complet si lumea se va revolta, ca ingradeste dreptul de libera alegere garantata de constitutie si de carta drepturilor omului !!
http://www.classiccar.3xforum.ro/redir. ... 128000.pdf
Cum, putina matematica, la ora 3 noaptea nu strica, am facut niste calcule in ce ma priveste:
http://www.classiccar.3xforum.ro/redir. ... 128000.pdf
Deci in linkul de mai sus se gaseste atat legea, cat si modalitatea de calcul cu anexele.
Pentru autovehicule Noneuro, Euro1 si Euro2 se calculeaza astfel:
Suma de plata = C x D x (100 - E ) /100
unde:
C = cilindreea
D = taxa specifica, coloana 3, anexa 2 ( Noneuro = 9; Euro2 =2; Euro1 = 4)
E = cota de reducere, coloana 2, anexa 4 (auto peste 14 ani = 90)
Sa vedem acuma in mod concret!
- Pentru Dacia 1300, Renault 15, Vw 1300, Aro 10 si tot ce este 1300 cmc:
Suma = 1300 x 9 x ( 100-90) /100 = 1170 Euro
- Pentru Lastun:
Suma = 500 x 9 x (100-90) /100 = 450 Euro
- Pentru Lada 1500:
Suma = 1500 x 9 x (100-90) /100 = 1350 Euro
- Pentru Aro 24 Motor BV:
Suma = 3100 x 9 x (100-90) /100 = 2790 Euro
- Pentru Aro 24 motor L25, TV L25, Gaz 69:
Suma = 2500 x 9 x (100-90) /100 = 2250 Euro
-Pentru Trabant 601, Fiat 600: