caseta directie

Probleme, modificari, reparatii.

Moderators: costy84, socratee

Post Reply
pupi
Junior
Junior

caseta directie

Post by pupi »

Salut la toata lumea!
stie cineva cum si daca se poate schimba semeringu din partea de jos a casetei de directie
cu servo , eventual o caseta noua sau in stare buna
mentionez pt. aro 10  1,9 diesel renault
va salut si zbor a treaba!
zbor la treaba
4x4 is my way
ProDesign "Thema" D.H.V.2
SUZUKI DR 350 SE
ARO 10.4 Powered by Renault

cristi-devildnb
Membru de elita
Membru de elita

Re: caseta directie

Post by cristi-devildnb »

imi pare rau ca postez pe thredul alcuiva dar nu voiam sa deschid un topic cu aceeasi problrma
am gasit sa cumpar un aro 10 si are un joc infernal la directie, plus ca merge foarte greu, o mare parte din joc este din caseta, am inteles ca se pot face la strung piesele din caseta, sau se gasesc noi? ca de la remat nu vreau sa iau tot uzate, doar sa mai reduc din joc... un strungar bun as avea, cat ar costa remedierea problemei? directia cu cremaliera e mai proasta?
Nu merge unde te duce drumul, mergi pe unde nu exista un drum si lasa o urma. R.W.Emerson
georgenis
Membru de elita
Membru de elita

Post by georgenis »

La aia care merge directia greu poate sa fie si de la crucile de la colana de directie.Ungele un pic si vezi daca vezi vreo imbunatatire.
bigdaddy
Membru
Membru

Post by bigdaddy »

devildnb wrote: imi pare rau ca postez pe thredul alcuiva dar nu voiam sa deschid un topic cu aceeasi problrma
am gasit sa cumpar un aro 10 si are un joc infernal la directie, plus ca merge foarte greu, o mare parte din joc este din caseta, am inteles ca se pot face la strung piesele din caseta, sau se gasesc noi? ca de la remat nu vreau sa iau tot uzate, doar sa mai reduc din joc... un strungar bun as avea, cat ar costa remedierea problemei? directia cu cremaliera e mai proasta?
cateva pareri despre directie/jocuri la modelul cu caseta in spatele motorului;

- directia la Aro10 merge GREU, muult mai greu decat la Dacia de ex
- piesele de schimb - eu personal - as incerca sa le iau originale,
- se mai poate incerca si reglajul jocului la caseta, de obicei mesterii de cartier nu prea stiu cum sa o regleze si poate a umblat careva
- daca e model vechi, pivotii de la directie au "cuib" de plastic - se uzeaza foarte rapid din pacate
- jocul poate veni si din crucea cardanica de la intrarea in caseta sau de la crucea ax volan din habitaclu (identica pe unele model cu cea de la Dacie)
- bratele care vin prinse pe axul casetei si semicasetei daca nu au stranse corespunzator suruburile de fixare in timp isi fac joc pe caneluri ........ si poate ca ar mai fi cateva chestii de verificat
"In vin sta intelepciunea, in bere libertatea, in apa sunt bacterii !" Benjamin Franklin ;)

cristi-devildnb
Membru de elita
Membru de elita

in prima cruce de sub bord e foarte mic jocu, eu misc de ax chiar la intrarea in caseta si se misca aprox 30-45 de grade, iar bara aia din spate nu se misca deloc, ce poate fi e din caseta. pe cremaliera e mai bine? se face usor downgrade la cremaliera? caseta e de dacia?
Nu merge unde te duce drumul, mergi pe unde nu exista un drum si lasa o urma. R.W.Emerson
alex
Membru legendar
Membru legendar

Post by alex »

30-45 grade e periculos de mult.
pana gasesti o solutie mai buna, repara cum poti caseta aia...asta ac sa nu ajungi la spital din cauza ei.....fereasca!
orice...numai du-te spre 10-15 grade!
happily mending an Aro 320 D127
cristi-devildnb
Membru de elita
Membru de elita

http://www.compauto.ro/product.php?prod ... =22&page=1

pai  cat dau pe cutie si vopsea mai iau inca una...
SERGHEI
Banat
Banat

Post by SERGHEI »

Nu trebuie decat sa inlocuiesti doua piese si ai caseta ca noua ,ceva chei si un flex sau polizor ...un aft de ,doua ...si gata treaba.
cristi-devildnb
Membru de elita
Membru de elita

maine dimineata la 9 iau masina... si maine seara la 8 imi si bag nasu in caseta aia sa vad ce e pe acolo
apropo... cum se regleaza caseta aia ca omu a zis ca nu a umblat pe acolo...
florin75
Membru de elita
Membru de elita

Post by florin75 »

devildnb wrote: am gasit sa cumpar un aro 10 si are un joc infernal la directie,  ...
directia cu cremaliera e mai proasta?
Categoric da: este muuult mai proasta! Merge greu si nu este deloc fiabila!
Ca dovada: a fost inlocuita cu caseta de directie cu melc.
cristi-devildnb
Membru de elita
Membru de elita

am desfacut cutiuta si am observat cum functioneaza... simplu. acum beleaua: rola care se plimba pe melc e tocata si are santu de doua ori mai larg decat spira melcului, unde se creeaza si jocul. mai sunt belele: tija care pleaca din partea inferioara a casetei se misca sus-jos si freaca pe sasiu. si a treia prblema: cand am desfacut caseta a curs tot uleiul si a ramas foarte putin pe fund... e normal sau am stricat eu ceva? cat ar trebui sa fie in caseta? mentionez ca dupa ce am inchis caseta am strans bine surubul din centru care tine rola si s-a redus la jumatate jocul dim volan (probabil datorita acestui surub slab au aparut toate santurile de pe canalul rolei)
acum:
de unde iau rola
ce ulei sa iau si cat sa pun
cum schimb rola(si cum dau jos caseta ca presupun ca va trebui data jos)

va multumesc anticipat
alex
Membru legendar
Membru legendar

Post by alex »

la mine au gasit doar rola si au schimbat-o de pe ax. rola o iei cu un bolt care se sudeaza pe suportii de pe ax.
dar nu va iesi ca noua....eu am joc pana in 10 grade la 2 ani de la reparatie.
posibil ca mai bine sa iasa daca iei ax cu rola si melc impreuna.
mai vezi ce zic si restul....
happily mending an Aro 320 D127
cristi-devildnb
Membru de elita
Membru de elita

pai uleiul e normal sa se fi scurs sau mai trebuie sa schimb ceva, poate toata caseta...
cristi-devildnb
Membru de elita
Membru de elita

ma ajuta si pe mine cineva daca stie ca nu am pe cine sa intreb si maine trebuie sa caut pise prin targ si pe la magazine
nu stiu ce sa cumpar ca mi s-a scurs si uleiul din caseta si cred ca e stricata
levierul din partea de jos are joc.. e din bucsa sau poate fi si un surub slabit?
ca sa o repar trebuie sa dau jos cutia?
bigdaddy
Membru
Membru

Post by bigdaddy »

Sa luam pe rand usosr usor problemele tale...

1. Ulei scurs - in mod normal daca ai dat jos caseta de pe sasiu fara sa desfaci capacele (eu personal recomand sa se demonteze asa, si nu pe bucatele) si busonul de umplere uleiul nu trebuia sa curga. Ai de desfacut sase suruburi pentru a demonta caseta - unul la levierul de directie, unul la crucea cardanica de pe caseta (spre coloana volan) ; doua suruburi principale de fixare pe sasiu, dintre care unul tine si bara de rigidizare; doua suruburi suplimentare laterale(aprox pe verticala pompei de frana), care fixeaza caseta de sasiu(in zona cupolei amortizatorului)
Atentie la simeringuri, parerea mea e ca merita schimbate de fiecare data cand demontezi caseta de pe masina. Trebuie putina atentie la montaj, pentru a nu deteriora buza de etansare; merita verificat si axul in zona de contact cu simeringul, sa nu aiba depuneri sau , mai rau, sa nu prezinte uzura.

2. Bucsa? Caseta de Aro10 mod.89 (banuiesc ca si 90) NU are bucsi, e pe patru rulmenti, doi conici la melc si doi cu role cilindrice, pe axul cu rola. Levierul de directie NU trebuie sa aiba bucsa, vine montat pe axul casetei cu o zona canelata, si fixat cu un surub care are pe langa rol de strangere si rol de fixare pe verticala a levierului pe ax; deci e bine sa fie un surub cu zona filetata scurta, nu pana sub cap si asa aiba partea cilindrica nefiletata la acelasi diametru cu filetul. Din pacate din cauza acestui surub, amanunt nesemificativ aparent, apar in timp jocuri la imbinarea prin caneluri dintre levier si ax.

3. Atentie mare la cumpararea melcului si a rolei - sunt din pacate in comert mai multe versiuni (dimensiuni foarte putin diferite) pe care in schimb vanzatorii nu le stiu dupa model/an , deci e bine sa mergi cu piesele vechi in traista, sa iei ce e mai apropiat. Asta bineinteles daca proprietarul anterior  nu a pus si el ceva care nu se potrivea din start ....

4. Surubul din centru e de fapt pentru reglaj, adica nu neaparat pozitia cea mai buna este la extremitate (strans bine). Inainte de a regla verifica sa nu ai joc axial exagerat la rulmentii conici ai melcului - se regleaza cu ajutorul distantierelor (foita de aluminiu sub forma garniturii de sub capac) si sa nu ai uzura si joc radial la axul cu rola....din pacate asta se poate rezolva mai greu - ori inlocuiesti axul ori se poate incerca incarcare cu sudura , prelucrare, tratament termic si rectificarea axului.

Deocamdata atat ... spre sa-ti foloseasca. :)
"In vin sta intelepciunea, in bere libertatea, in apa sunt bacterii !" Benjamin Franklin ;)

Post Reply