Sistem INdicator de incarcare a bateriei (gen tractor)

Alternatoare, demaroare, acumulatori, instalatie electrica, lumini. Si orice merge pe curent. Reparatii, modificari, probleme tehnice.

Moderators: mariusjaz, socratee

niku111
Membru legendar
Membru legendar

Re: Sistem INdicator de incarcare a bateriei (gen tractor)

Post by niku111 »

Carbuni de la alternator merg si de Dacia, parerea mea este sa bagi banii intr-un alternator nou,cele originale sunt destul de fiabile cu intretinere minima.

gabrielpopa86
Membru
Membru

Post by gabrielpopa86 »

Am luat alternator nou am facut circuit separat pentru incarcare , regulator nou iar acum acul sta la 28 v pe ceas si sunt foarte incantat de cum lucreaza numa ca mai am niste pitici pe creier :D vreau sa ii pun si releu pentru indicare incarcare... ma ajuta cineva sa imi editeze poza asta ?
Pe alternator am asa : B+ /DF /D- /C iar la regulator am DF /D- /D+ /61 .... lampa de indicare incarcare cea cu pricina am legat-o direct la litera C dar nu mi se stinge de tot ramane foarte putin aprinsa aproape ca pe timp de zi nici nu se observa. Atasez aici o poza in care este desenat un circuit de incarcare si va rog datorita literelor care le-am spus mai sus sa imi modificati si mie va rog la pinul corespunzator pentru a ma ajuta la refacerea circuitului .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Soryn
Membru legendar
Membru legendar

Post by Soryn »

C-ul parca are legatura cu centrul stelei statorului. E greu cu fiarele batrane.
lica_lkw
Membru de elita
Membru de elita

Post by lica_lkw »

Corect, C-ul este centrul infasurarii stea a statorului,in schema de mai sus firul galben care merge in 85 la bobina releului de comanda bec incarcare.
Gabriel,este de apreciat ca vrei sa faci totul singur,din pasiune si/sau din motive economice dar atentie sa nu ajungi la focuri de artificii. Ce vrei tu sa faci,refacerea instalatiei fir cu fir dupa schema(dar nu stii sa citesti o schema), circuit separat pentru orice parte a instalatiei care nu functioneaza? Si cu cablajul original cum ramane? Vei avea fire peste fire anulate,taiate,izolate ca nu o sa mai termini si atunci sa vezi pitici pe creier. Sfatul meu este sa cauti un nene curent care stie ce are de facut,sa-ti ''praseasca'' instalatia bine si scapi de pitici. Fiecare incearca sa te ajute cu ce stie,dar nu vei reusi sa faci o instalatie fiabila numai la modul leaga firul mov la borna X.
Revenind la schema de mai sus:
C-firul galben care merge in 85 la releul becului
86-alimenteaza bobina releului cu + prin contact
87-contact releu tot plus prin contact(intrare)
31/51-iesirea din releu,merge la becul din bord+
Practic daca incarcarea merge lasi partea aia neatinsa si alimentezi becul din bord printr-un releu comandat de C-ul de pe alternator.Acuma nu stiu daca stii sa identifici bornele releului,care sunt contactele si care bobina.

gabrielpopa86
Membru
Membru

Post by gabrielpopa86 »

Multumesc fumos pentru ajutor ...firele vechi ( alternator > regulator ) le-am infasurat in banda si am pus o notita incarcare veche atat la grila fata cat si la compartimentul motor ca sa stiu pe viitor cei cu ele.Ca fir vechi nu mi-a ramas decat firul de + cablaj greu care are ca traseu B+ la electromotor la starter pentru ca era ok si nu am avut unul asa gros ca sa-l inlocuiesc . Ce am facut eu am facut asa : montat alternator si regulator , cablaj nou de la alternator la regulator respectiv regulator contact , contact ceas indicator si un singur fir de la litera C la becul din bord .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
niku111
Membru legendar
Membru legendar

Post by niku111 »

Toate masinile care le-am avut si pe care am lucrat au avut releul 1615 in bord,chiar si cele simplificate de RK facute la fostele IRA.
gabrielpopa86
Membru
Membru

Post by gabrielpopa86 »

l-am gasit si eu langa motorul de stergatoare este releu intermediar tip 1616 24v ....1615 este de 12v .
gabrielpopa86
Membru
Membru

Post by gabrielpopa86 »

am rezolvat cu schema..maine o pun in practica dar mai am o nelamurire cu un pin ... Ce fac cu pinul 61 de la regulatorul de tensiune ????
gabrielpopa86
Membru
Membru

Post by gabrielpopa86 »

Am rezolvat cu lampa si regulatorul . Am pus schema in aplicare si mi-a iesit foarte bine . multumesc pentru ajutor tuturor . Pozele spun totul .

- regulator tensiune S.E.P. 28 v ( ii voi pune capacul de mai sus cel original de EP la momentul atestarii ca istoric)
- releu indicare incarcare TIP 1616 24V EP
- papuci tip mama din cupru romanesti
lica_lkw
Membru de elita
Membru de elita

Post by lica_lkw »

Bravo! Sa mai fii atent la un lucru aparent banal,anume prinderea papucilor ca tot i-ai pomenit. Un cleste de sertizat papucii bun nu e chiar ieftin,iar daca nu il ai conecteaza-i cu atentie,strange-i bine si mai ales foloseste papuci in functie de dimensiunea firelor. Un papuc pus cu patentul in viteza iti poate da batai de cap(fir iesit,contact prost urmat de incalzire).
gabrielpopa86
Membru
Membru

Post by gabrielpopa86 »

Multumesc pentru pont dar am avut grija de acest aspect . I-am strans de ia luat dracu atat pe papuci cat si pe mine cu un patent tip cioc . Am stans de ei pana mi-a trosnit cotul :-j

editat de moderator: nu mai cita postul anterior!
razvy
Membru legendar
Membru legendar

Post by razvy »

eu iam strans cu patent tip cioc , dar nu e bine , ba iese ba se incalzeste am reusit sa rup si patentu , apoi am mers in targ si cu 15 lei am luat un cleste de sertizat second hand , si am facvut in felu urmator , sertizat si cositorit , si e pe viata
lica_lkw
Membru de elita
Membru de elita

Post by lica_lkw »

Cositorirea este sfanta! Un pic de munca dar este un lucru facut pe viata. Clestelui meu de sertizat nu prea ii convin toti papucii,daca sunt pre moi ii face praf,prea duri ii sertizeaza foarte greu. Si calitatea papucilor este o problema,poti strange cat vrei,daca sunt prea moi apar probleme.

Post Reply